Jan til Derby

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1974

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1974
Indeholder "1. Erling har en overraskelse", "2. En ubuden gæst", "3. Hesten løber løbsk!", "4. Jans store bedrift", "5. Favoritten er stjålet", "6. Er det forbryderen?", "7. Vi pjækker den!", "8. Uvejret", "9. Overrumplet", "10. Brand! Brand!", "11. Derbyløbet".

Jan Helmer får
Show More
besøg af sin skolekammerat Erling Krag. Dennes far, grosserer Krag, har købt en travhest "Pan", der skulle have gode chancer for at vinde "Dansk Traver Derby". Jan og Erling tager ud til træneren Erik Berg og ser på hesten. Jan har aldrig haft noget med heste at gøre før, men han og Pan kan lide hinanden med det samme. Til gengæld vimser der en ung mand rundt i stalden uden nogen form for lovligt ærinde, så Jan kommer til at smække en dør op på ham. Der er snart derby og Pan har kun en enkelt alvorlig konkurrent: "Præsident X", der ejes af direktør Poul Schmidt og trænes af Ejvind Olsen. Jan går en tur i området og overvejer at en ingeniør Kay Gregers og direktør Poul Schmidt diskuterer højlydt. Schmidt foreslår Gregers et væddemål på vinderen af derbyet, men Gregers takker nej. Kort efter er der lige ved at ske en ulykke, for en kører Christen Bang vælter af sulkyen, men bliver hængende i bøjlen på vognstangen og er i livsfare for hesten Wandy Dear løber afsted i vild fart. Jan tøver ikke, men løber ind og får fat i tøjlen. Imens det ståhej står på, er der nogen, der får Pan over i en grøn hestetransporter og kører afsted med den. Det er to mænd og den ene er ham, Jan tidligere overraskede.
Kriminalkommissær Mogens Helmer er Jans far og han bliver selvfølgelig involveret. Politiet finder hestetransporteren, men sporet ender blindt. Jan og Erling pjækker fra skolen en dag for at cykle op og kigge til ingeniør Gregers og hans stalde, for han har fyret alle sine folk og hyret et nyt hold, men hvorfor? De bliver overfaldet af et uvejr, da de når frem, men tænker at det da kan aflede opmærksomheden. Det er nu ikke tilfældet, for en mand holder øje med dem i sin kikkert. De kommer ind på gårdspladsen og kigger ind i en hestetransporter, da manden dukker op. Han får spærret Erling inde i vognen, men Jan smutter ind i en lade og holder sig skjult der. Et lynnedslag får strømmen til at gå, så der bliver ret mørkt i laden og manden går udenfor. Han kommer tilbage med en petroleumslampe og snubler over en vognstang der gemmer sig under noget halm. Han slår sig bevidstløs i faldet, så Jan må trække ham ud, mens ilden breder sig i laden. Erling får tilkaldt brandvæsnet og imens er manden kommet til sig selv igen og hjælper Jan med at få dyrene ud fra bygningerne. Brandvæsnet får reddet de andre længer, men laden brænder ned. Og et af dyrene er Pan, der har fået farvet sin hvide blis i panden, men ellers er helt uskadt. Manden viser sig at være forvalteren på gården og han har kun gjort hvad ingeniør Gregers har bedt ham om. Gregers havde sat hele sin formue og lidt til på at Præsident X skulle vinde. Og da Pan så ud til at komme i bedre form, måtte den jo fjernes.
Men Pan når at komme med i derbyet, omend den kun bliver en flot nummer to efter Præsident X, men det kræver målfoto. Historien melder ikke rigtigt noget om hvorvidt Gregers får lov at indløse sit væddemål ved bookmakeren eller om der er en klausul mod snyd.

Jans mor, fru Helmer, kommer lidt til orde og røber en viden om heste og hestesport. Og skurken er en ingeniør. Verden er af lave, men konerne hedder nu stadig bare fru Krag og fru Helmer.
Show Less

Genres

Publication

Grafisk Forlag, 1974.

Description

Detektivfortælling.

Language

Original language

Danish

Physical description

87 p.; 20.2 cm

ISBN

8742934362 / 9788742934364

Local notes

Omslag: Per Bøgh
Omslagstegning: Ernst Køhler
Omslaget viser en dreng udenfor en brændende stald og nogle flygtende heste
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Grafisk Forlag Jan-bøgerne, bind 21
Side 57: Det tjener jo et godt formål, som manden sagde, da han smed sin kone ud af gondolen for at lette ballonen!

Pages

87

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2551 seconds