Den frie købmand

by Finn Søeborg

Paperback, 1975

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1973
Købmand Mogensen er klemt af supermarkederne, der skyder op. Han ringer ind til Jørn Hjorting (nå nej, hen hedder Jelbjerg i denne bog) og bliver revet med af sin egen talestrøm, så han svarer forkert på spørgsmålet om en ametyst er et dyr, en ædelsten eller en blomst. Det
Show More
giver ham et par ekstra kunder i butikken, men ellers ikke noget. Han kan få lov at sælge det bagepulver, som folk glemte, da de købte melet, smørret og æggene henne i supermarkedet. Og det kan man jo hverken leve eller dø af. Det er ikke nok at være rar for at drive en forretning i dag. Sønnen Henrik er ikke til studentereksamen, ej heller realeksamen, så han har afsluttet skolen i niende klasse og Mogensen har fundet en læreplads til ham som maler, men Henrik er (forståeligt nok) træt af det. De bor pænt i et pænt kvarter, men der er på det seneste flyttet et ungt par ind. Mogensen fantaserer om at de nok dyrker gruppesex, men konen mener nu bare at de ikke har gulvtæpper på og at man derfor kan høre at de går rundt ovenpå.
Han bygger om.

???

Søeborg spidder kærligt danskerne for deres ulogiske nostalgi for den lille købmand kombineret med lysten til at spare 12 øre på et pund sukker. Købmanden er også liberal, men ikke anarkist, så han synes jo at nogen burde forbyde supermarkeder.
Show Less

Publication

Kbh. : Rasmus Naver, 1975.

Description

Halvtragisk skildring af den lille erhvervsdrivende, der ikke kan klare sig i konkurrencen med supermarkederne og heller ikke magter sit privatliv, hvor forholdet til sønnen går helt i stykker.

Language

Original language

Danish

Physical description

173 p.; 18 cm

ISBN

8755902715 / 9788755902718

Local notes

Omslag: Rolf Lagersson
Omslaget viser tre børn foran en købmandsdisk, hvor købmanden står klar til at veje varer op og ekspedere
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 15: Det er ikke nok at være rar for at drive en forretning i dag.
Side 81: Hun interesserer sig ikke for storpolitik eller for politik i det hele taget, hun plejer at stemme på Himar Baunsgaard.

Pages

173

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2383 seconds