Pitbull

by Anne Mette Hancock

Hardcover, 2020

Status

Available

Call number

839.813

Library's review

Danmark, ca 2020, juli måned
Journalisten Heloise Kaldan skriver en artikelserie om døende danskere og er undervejs blevet lidt knyttet til Jan Fischhof, der er slemt dement og ved at dø af kræft, men også plages af en viden om en alvorlig forbrydelse. Han vrøvler om en Mads Orek, som Heloise
Show More
spørger sin bekendt kriminalmanden Erik Schäfer om. Han finder navnet Tom Mázoreck (12 maj 1951 - 1 august 1998), men denne er druknet for mange år siden. Schäfers kone Connie arbejder i Vågetjenesten, som stiller vågekoner til rådighed for døende. Schäfers kollega Lisa Augustin er udlånt til en taskforce mod bandekriminalitet. En af de andre efterforskere hedder Nils Petter Bertelsen.
Efter en fyringsrunde på avisen er Mogens Bøttger gået fra kollega til overordnet for Heloise og da han ikke lige synes at det er en sag for avisen at bore i Jan Fischhof's fortid, tager Heloise en uges tiltrængt ferie på stedet og går solo. En Mia Sark forsvandt som 19-årig og blev sikkert sendt sydpå som prostitueret. Sporene peger mod Rinkenæs og Heloise får Schäfer til at kontakte en Peter Zøllner, men det er der andre, der hører, så Mázorecks bekendte fra den tid er på vagt, da Heloise dukker op. En Carl Roebel er ved politiet i Rinkenæs, men har også forbindelser til en gammel mand Jes Decker og dennes søn René (ca 45), der laver mange skumle ting. De snakker om Tom Mázoreck, der også blev kaldt Pitbull. Heloise synes at Carl Roebel virker lidt shady.
Inde på avisen har Heloise fået hjælp af Morten Munk fra graverredaktionen, men med ninjastilen, for hun vil ikke have Bøttger med på, hvad hun laver. Schäfer kommer forbi en lejlighed, hvor en kendt jazzmusiker Poul Næssøe Andersen, men bedre kendt som Lester Wilkins, er død i et blodbad. Men retsmedicineren Jakob Sandahl kan fortælle at det ikke er en drabssag, men bare resultatet af en skrumpelever med efterfølgende åreknuder i halsen og en fatal blodstyrtning. Tæt på lejligheden møder Schäfer en Michala Friis, der indtil året før var en fast del af efterforskningsenheden, men nu er rådgiver i den private sektor.
I Rinkenæs slår René en åbenmundet håndlanger Glenn Nielsen ihjel nogenlunde samtidigt med at Heloise kigger efter sin gamle flamme Thomas Malling, men alligevel ikke tør tage kontakt. I stedet kigger hun på Benniksgaard, hvor Jan Fischhof og Tom Mázoreck engang arbejdede samtidigt. Og hun opsøger Ingeborg Sark, Mias mor, der gerne vil fortælle. Mia er født i 1978 og gik hjemmefra efter et skænderi om rygning og penge, men hun var 19, så hun behøvede jo ikke at stikke af. Men hvor blev hun så af? Hun arbejdede på Café Celeste og havde pludseligt mistænkeligt mange penge. Ingeborg Sark afbryder samtalen brat, da Heloise nævner Jan Fischhof. I stedet snakker hun med Hans Gallagher, der var med i en minkfarm dengang. Og der forsvandt en Nina Dalsfort. Han viser billeder af Jan Fischhof og Tom Mázoreck fra 1993 eller deromkring. Hans kone Grethe fortæller at Tom fik tilnavnet Pitbull fra et slagsmål med en Jes Decker. Jes vandt slagsmålet, fordi hans pitbull bed sig fast i Toms skulder, så han var lige ved at dø af blodtab. Da Mázoreck kom ud fra hospitalet igen, gik der kun kort tid, før René Decker opdagede at hunden var blevet slået ihjel, snittet til bøffer og anbragt i deres køleskab. Ingen fandt ud af hvem der stod bag, men Tom Mázoreck døde, da hans båd eksploderede.
Og Jes Decker har et ry for at være ligeglad med love og regler. Og have både politifolk og lokalpolitikere i sin lomme. Heloise orienterer Erik Schäfer om sine fremskridt. Og han får til gengæld besøg af et par gorillaer og deres herre. De napper noget fra bagagerummet i hans bil og giver ham en gang bank, inden de forsvinder igen. Thomas Malling tager kontakt og de klikker igen. Han har godt nok været en tur i New York og fået to drenge og en ekskone siden sidst, men nu bor han i et palads i med fjordudsigt og tæt på Dybbøl Mølle.
Heloise får besked fra Schäfer om at passe på og begiver sig hen for at snakke med Peter Zøllner. Hans familie, Nicky, Naomi og Lis gik til i tsunamien og i dag ville Nicky være fyldt 21 og Naomi ville have været 18. Hans liv er gået i spåner. Schäfers selvtillid får et nøk opad, da Lester Wilkins viser sig at være dræbt. Jakob Sandahl ærgrer sig lidt, men han kommer sammen med Michala Friis, så det kompenserer sikkert.
Heloise snuser mere rundt og gæstehuset ved Tom Mázorecks mor, Renata, ser skummelt ud. Schäfer lokker en kriminaltekniker med ned og kigge på det og de finder massevis af gamle blodspor. Tom Mázoreck ser ud til at have slået mange unge piger ihjel. Herunder Bianca Fischhof på 22 år i 1998. Hun var gravid i femte måned med Jes Deckers søn som kommende fader. Bianca blev efterladt voldsomt lemlæstet som en fuck-finger til Jes Decker. En gammel pornofilm viser sig at have Mia Stark som uvillig medvirkende. Peter Zøllner viser sig at have dækket over at Jan Fischhof slog Tom Mázoreck ihjel. Hans fætter Steffen skrev dødsattesten og Peter fuskede også med rapporten om Mia Stark, så det mere lignede trafficking end forsvinding og måske drab.
Erik Schäfer får Peter Zøllner til at genåbne de gamle sager, så de kan blive efterforsket ordentligt. Toms kiste bliver gravet op, men den rummer en overraskelse. Heloise har dog allerede opdaget at den døende, hun har passet og som hun lige når at holde i hånden til sidst, faktisk ikke er Jan Fischhof, men Pitbull. Og Peter Zøllner havde kigget nok på dennes fortid til at kunne se at der gik en linie i hans ansættelser, lige fra teglværksovne med tusind grader til minkfarme med foderkværne. Gad vide hvad han har lavet de sidste tyve år? Heldigvis finder Heloise og Thomas Malling sammen igen, så han kan hjælpe hende med at fordøje den nyhed. Stakkels Glenn driver ind på land, men uden hoved og hænder. Det kan man sikkert bebrejde Jes Decker, men han har nok været i dårligt humør siden Bianca Fischhof blev myrdet.

Historien er godt skruet sammen og man må sige at Pitbull havde en vis motivation for at slippe væk fra Jes Decker og hans folk på en måde, så deres mistanke aldrig ville blive vakt. Så måske har han faktisk holdt sig i skindet?
Show Less

Genres

Publication

[Kbh.] : Lindhardt og Ringhof, 2020

Description

Krimi. Journalist Heloise Kaladan drager til Sønderjylland for at efterforske de underlige udsagn fra hendes døende ven - og snart står det klart at noget mørkt lurer under overfladen.

Language

Original language

Danish

Physical description

340 p.; 23.3 cm

ISBN

9788711693278

Local notes

Omslag: Anne Mette Hancock, Simon Lilholt Imperiet
Omslaget viser krystalliske overflader eller noget, der ligner
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 7: Let sleeping dogs lie.
Side 58: De kommer ... i frakker af uld med fakler og spyd og øjne på stikkende stilke.
Side 77: Syv mulige motiver, jalousi, profit, hævn, udstødelse, fanatisme, begær eller spænding.
Side 340: Tak til blandt andre Hans Petter Hougen og Bent Isager-Nielsen.

Pages

340

Library's rating

Rating

(2 ratings; 3.3)

DDC/MDS

839.813
Page: 0.5719 seconds