Den glemte by

by Alistair MacLean

Paper Book, 1983

Status

Available

Call number

823.914

Library's review

Brasilien, ca 1970
Under anden verdenskrig har generalmajor Wolfgang von Manteuffel og oberst Heinrich Spaatz puget bytte sammen til sig selv. Under sammenbruddet af nazityskland bliver skatten bragt ombord i en ubåd og bragt i sikkerhed. Men på havnekajen, mens de allieredes ti-tons bomber falder
Show More
rundt omkring, snyder Manteuffel den anden og efterlader ham på kajen. Manteuffel og Spaatz er jævnaldrende og ca 35 på det tidspunkt. Forfatteren har sikkert selv været ved at falde i søvn over skrivemaskinen, så for at kunne holde de to papfigurer ude fra hinanden er der selvfølgelig navnesymbolik i at Manteuffel er fandens ond (teufel) og Spaatz kommer for sent (spät) til at få en tur i u-båden. Spaatz sværger hævn over sin gamle ven Manteuffel og stikker af til Madrid.

Længe efter Nazitysklands sammenbrud og krigens afslutning tager bogens handling fat igen. Vi er i den sydlige del af Brasilien sammen med Edward Hiller og en mexikaner Serrano. De mødes med en John Hamilton og de enæggede tvillinger Ramon og Navarro. De fleste er snavsede og klædt i snavset og laset tøj. Havnebyen Romoro beskrives som et snavset og stinkende hul i jorden. Serrano skygger Hiller, men det har Hiller opdaget forlængst. Serrano holder øje med Hamilton, der bor i et meget forfaldent hus lidt udenfor Romoro. Serrano ser Hamilton med en posefuld guldmønter og groftslebne diamanter, så da Hamilton går, smutter Serrano ind i huset. Her bliver han overrasket af Hiller, der har en pistol og udspørger Serrano grundigt, men ender med at lade ham gå uantastet derfra. Hiller går ind til byen og opsøger Hamilton på et værtshus. Hamilton lader til at vide hvor den Glemte By gemmer sig i Maso Grosso junglen, for han betaler med et par gamle græske guldmønter. Rygtet siger at mindst tre indianerstammer deler territoriet mellem sig. Chapate-stammen skyder folk med forgiftede pile fra pusterør og lader dem ligge lammede og dø. Horena-stammen lammer også folk, men tager dem så med til deres landsby hvor de torterer dem i et par dage inden de bliver lavet til skrumpehoveder. Og den tredje stamme er Muscia-stammen som efter sigende er kannibaler og koger folk levende.
Hiller fortæller Hamilton at han er repræsentant for McCormick-Mackenzie International. Ejeren er en Joshua Smith, der er hovedrig, men interesseret i Den Glemte By og i den forsvundne opdagelsesrejsende dr Hannibal Huston. Hiller og Hamilton aftaler at mødes senere og Hamilton går. Han bemærker at Serrano følger efter ham og benytter lejlighed til at slå ham ned og plyndre ham. Han undrer sig dog, for Serrano handlede tydeligvis efter ordre fra Hiller, som ingen interesse kunne have i en såret Hamilton, så hvorfor så skygge ham?
Hiller kontakter imens Smith, hvis navn er lige så kunstigt, som det ansigt, en gang plastikkirurgi har forsynet ham med. Smith bor i overdådig og smagfuld luksus og har et par betroede underordnede i privatsekretæren Maria Schneider og bladchefen Jack Tracy. De mødes med Hamilton, der forlanger pænt mere end hvad Smith tilbyder ham, men det accepterer Smith faktisk. Hamilton har lagt godt med lokkemad ud for Smith, så denne føler sig overbevist om at Hamilton kender positionen af Den Glemte By, på grund af luftbilleder af byen fundet i Hamiltons hus.
Efter at Smith har vist Hamilton diverse transportmidler, han råder over, smutter Hamilton igen for en stund og Smiths forsøg på at lade ham skygge, går helt i vasken. I virkeligheden har Hamilton gode kontakter til landets justitsministerium og sikkerhedspolitiets oberst Ricardo Diaz.
Men turen bliver planlagt og Hamilton sørger for at checke at en anden person Brown også kaldet Jones ikke har trukket sig tilbage til en lille nazirede kaldet Kolonie Waldner 555. Hans tanke er nemlig at få Smith og Brown til at støde sammen ude ved Den Glemte By og se hvad de siger til hinanden.
Ekspeditioner bliver planlagt og en helikopter bringer en luftpudebåd ud til udgangspunktet, mens en DC-3 fragter Hamilton, Ramon og Navarro Herera, Smith, Smiths "fotograf" Heffner, Serrano, Hiller, Maria Schneider og Jack Tracy til Romoro. Derfra videre med helikopter, hvis pilot John Silver (kaldet Lange John) er godt kendt med området. Luftpudebåden styres af en mand ved navn Kellner. Da de er tæt ved målet, opdager Heffner en skjult radiosender i Hamiltons kamera, dvs han bliver overbevist om at Hamilton er agent for brasiliansk politi. Han forsøger at skyde Hamilton, men denne når at skyde og dræbe ham, men først efter at en af Heffners kugler har gjort noget grimt ved helikopteren. Silver får på mirakuløs vis helikopteren ned på en ø i floden, men helikopteren går alvorligt i stykker ved landingen. På bredden af floden venter både krokodiller og indianere. Hamilton fortæller hele tiden Smith og hans folk, hvor farligt der er i regnskoven og samtidigt vil han ikke give dem lov at have skydevåben på sig. De holder indianerne fra døren med lidt velrettede skud fra Ramon og Navarro, der ikke er begejstrede for opgaven, for indianerne har jo sådan set ikke bedt om at gå gæster. Helikopteren er gået ned ca 40 kilometer fra luftpudebåden, men Hamilton hugger en motorbåd og nogle kanoer fra indianerne og hele selskabet fortsætter ned ad floden. Her finder de luftpudebåden og fortsætter i den nedad vandfald og strømhvirvler. Båden bliver svært beskadiget og Kellner får en giftpil i halsen fra en Horena-indianer. Hamilton hopper i floden og får trukket et reb med over til bredden, så bagagen kan komme over uden at blive våd. De ni tilbageværende, Hamilton, Ramon og Navarro, Silver, Smith, Maria og Jack, Hiller og Serrano, bliver godt våde, men kommer dog ind til bredden. De går nu videre til fods godt belæsset med udstyr og specielt Smith ser ud til at erkende at han er et bymenneske med ringe kondition. Tanken om Horena-indianerne og deres kannibalgryder hjælper dog på motivationen. De skyder et vildsvin, men bliver overfaldet af en hel flok af dem, så de er nødt til at skyde dem allesammen. Senere er en vandboa ved at nærme sig Maria, så den bliver også skudt.
De når frem til en landsby, som ser ud til at være befolket af Musciaer. Hamilton går hen for at møde dem. Han kender dem og langt fra at være grusomme hovedjægere er de et venligt folk, Det Gyldne Folk, og her er også dr Hannibal Huston, siger Hamilton. Deres høvding Corumba byder dem velkomne og sørger for mad og drikke. Den Glemte By ligger ca fem timers vandring derfra og den når de uden problemer. Hovedbygningen er en stor trappepyramide, en ziggurat.
Hamilton fortæller at han godt ved at de har set den før, nemlig på den film, som Hiller stjal. De går over en meget faldefærdig tovbro og Hamilton slår en vagtpost ud ved at kaste sin kniv så den rammer med skæftet først. Længere fremme uskadeliggør Ramon og Navarro et par andre vagtposter, så de kan komme uforstyrret ind i en bygning, hvor de møder generalmajor Wolfgang von Manteuffel, som siden krigen har kaldt sig skiftevis Brown og Jones. Smith er oberst Heinrich Spaatz, der også har haft andre navne. Jack Tracy prøver at skyde Hamilton, men bliver selv dræbt af Maria, der er jødisk og fra den israelske efterretningstjeneste. Ramon og Navarro er efterretningsofficerer i den græske hær. Den brasilianske regering er ude efter Manteuffel, fordi han har fordrevet Muscia-stammen og dræbt mange af dem. Og Hamilton er ude efter ham for mordet på Hannibal Huston og hans datter Lucy, som Hamilton var gift med.
Men Manteuffel er ikke helt dum, så nogle vagter kommer til og afvæbner de otte. Smith og Hiller bliver aflivet og sammen med Tracy hældt i floden til piratfiskene. I mellemtiden har Hamilton og Ramon overfaldet deres vagt og de andre vagter, der var på vej hen for at aflive dem, møder selv deres skæbne. Hamilton lader den overfaldne vagt gå, så han kan fortælle Manteuffel hvordan landet ligger. Serrano giver sig til kende overfor Hamilton, for han er fra den brasilianske regering. Hamilton tænder for sin skjulte radiosender og tilkalder luftstøtte. Manteuffel's folk bliver nedkæmpet og han selv og resterne af dem bliver taget til fange. Hamilton viser ham at pyramiden skjuler en enorm guldskat. Foruden to grave. Huston og hans datter. Manteuffel kigger lidt på det, så siger han "Jeg er en død mand" og løber hen mod kanten af bjerget.

Åbningsscenen hvor de onde, onde nazister spærrer de gamle, forsvarsløse, men gode, gode munke inde og brænder dem af, mens de konfiskerer deres ellers omhyggeligt opbevarede guldskatte, giver et udmærket billede af kvaliteten af "plottet". Den Glemte By ligger langt langt ude i skoven omgivet af vilde, vilde, grusomme indianere. Men den tapre, tapre og usårlige macho-mand kan gå frit omkring der. En pap-historie der opføres af pap-figurer.
Show Less

Publication

[Kbh.] : Gyldendal, 1983.

Description

The classic tale of adventure and the dark secrets of a lost city in the Brazilian jungle, from the acclaimed master of action and suspense. THE LOST CITY Hamilton knows the way to the ruins deep in the Brazilian jungle - and the secret they hold. The millionaire who calls himself Smith seeks the lost city to avenge a wrong from his hidden past. Their journey down the River of Death is an epic of violence and danger. But the secret that awaits them in the lost city is more dangerous still - as a legacy of theft, treachery and murder stretching back to war-torn Europe comes to a deadly climax beneath the ancient walls.

User reviews

LibraryThing member TadAD
MacLean is just gone. Read his books from the 60s if you want good thrillers.
LibraryThing member Neilsantos
I actually don't think I like his work, I wanted to, but its actually really juvenile. I love the moves from his work, but the books themselves are those rare cases where the movie is better than the book.
LibraryThing member Bridgey
Not his greatest book by a long shot, but a fairly short and easy read.

The books starts with Nazi's looting a monestary towards the end of the war. Two officers who are in charge make off with the g0ods but one is deceived by his partner and left behind.

Fast forward a number of years and we meet
Show More
Hamilton, an expert in the amazonian jungles and all round adventurer. He is hired by a multi millionaire called 'Smith' to locate a lost city. Expect plenty of action with hostile tribes, animals and nazis.

As usual with Maclean you can expect a number of twists and turns, although many are easy to work out in this novel.

Worth a read but try some of his other works first.
Show Less
LibraryThing member RandyStafford
The very predictable book which caused me to stop following Maclean's writing.
LibraryThing member scottcholstad
As I read MacLean's books, I'm discovering they're largely formulaic -- protagonist is mini-God, omnipotent and omniscient, female love interest is not what they seem to be, the bad guys are pretty bad but easily handled by the protagonist, lots of action which usually isn't remotely believable.
Show More
This book is no exception. At least it's short. Hamilton, the protagonist, takes an expedition on a trip into a South American jungle in search of the Lost City, rumored to have a bajillion items in gold. And it does. He needs neither a map nor compass, as he's been there before and knows all. He repeatedly saves the group from danger. And while actually searching for a Nazi who mysteriously hides himself and his weapons cache and heavy equipment in an impregnable fortress, there is a predictable plot twist, as is often the case in the author's books. This book is a pretty sad effort at entertainment. It's not that entertaining, it's not as action packed as some of his other books, there are very few likeable characters, including the protagonist, and I just couldn't wait to finish it and be done with it. Not recommended. Other than Guns of Navarone, I don't know if I'll be reading any more of his books. I've read four and find his books extremely limiting and poorly written.
Show Less

Language

Original language

English

Physical description

173 p.; 20 cm

ISBN

8700517836 / 9788700517837

Local notes

Omslag: Ikke angivet
Omslaget viser en flok mennesker, der kigger på en gylden by ved foden af en bjergtinde
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra engelsk "River of Death" af Kirsten Jørgensen
Side 21: Mellem husbådene sås dynger af drivtømmer, oliedunke, flasker, skrald, affald og store sværme af fluer. Stanken var overvældende. Hvis hygiejnen nogen sinde var kommet til Romono, havde den forladt stedet igen i taknemmelighed.
Side 47: Han kunne ikke huske den måned eller det år, hvor han sidst havde stolet på nogen.
Side 93: quiexadas, vildsvin, og carangageiros, edderkopper.
Side 110: Hvis De har flere ubrugelige forslag, vil jeg bede om, at De enten omsætter dem i handling, eller holder Deres mund. Der er grænser for, hvor mange ligegyldige bemærkninger jeg vil stå og høre på.
Side 113: Han var ikke den første, der havde forvekslet en flydende træstamme med en krokodille - en situation, der er en del gunstigere end den omvendte. Han svømmede roligt videre.

Pages

173

Library's rating

Rating

½ (56 ratings; 3)

DDC/MDS

823.914
Page: 0.4141 seconds