Jan slår til

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1953

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1950
Indeholder "1. Mystik i stormagasinet", "2. Under mistanke", "3. Eventyret begynder", "4. En forbløffende opdagelse", "5. Er det tyven?", "6. Et dødsspring", "7. Stop tyven!", "8. På flugt", "9. En overraskelse til Jan", "10. Bravo Boy!", "11. En dristig plan", "12. Den natlige
Show More
kamp".

De tre kammerater, Jan, Erling og Carl er på ferietur i deres lille båd Rex. Imens arbejder Jans søster, Lis Helmer og hendes gode veninde Kirsten Holst, i stormagasinet Magasin Dupont i København. De er i smykkeafdelingen, hvor der er dyre sølv- og guldsmykker. Desværre er der forsøg på tyveri og Kirsten bliver mistænkt. Jan og Erling afbryder bådturen og forsøger at opklare sagen selv om politiet allerede er involveret.
Jans far, kriminalkommissær Helmer aftaler med sin bekendte, direktør Dupont, at Jan og Erling skal på arbejde i afdelingen som "studerende". Førstedamen i afdelingen er frøken Høyer og afdelingschefen hedder hr Winther. Stormagasinet bygger til og Jan lægger mærke til et par, fynboen og portugiseren, der arbejder ved vareelevatoren. Et meget dyrt smykke bliver stjålet og Jan finder et emblem fra en af ekspedienterne i portugiserens værktøjskasse. Han finder også smykket, men bliver selv overrasket af Manuel og Ejnar, som de to hedder. De forfølger ham op på taget, hvor han dog slipper væk ved at lave et dødsspring over på nabobygningen. Efter selv at være blevet forfulgt som tyv, får han fat i de to opdagere fra kriminalpolitiet, der er stede. De kan dog ikke finde Manuel og Ejnar, men til gengæld er frøken Høyer ved at flygte i en taxa.
Hun slipper væk i første omgang og Jan kan fortælle sin far at Manuel og Ejnar har noget for til om aftenen. I mellemtiden har en direktør Høberg meldt at en mand, der lyder som Manuel har forsøgt at sælge ham en ring, der passer med et af de smykker der mangler i Magasin Dupont. Høbergs søn Bjørn er søspejder, så Jan kommer hurtigt i snak med ham. Søspejderne holder øje ude ved lufthavnen, hvor Høberg bor og Jan får selskab af sin schæferhund Boy. De går en runde i en stump skov i nærheden og Boy finder en stak nedgravede tyvekoster.
Boy følger færten herfra og de finder et tomt hus, hvor frk Høyer ligger kneblet og bevidstløs. Jan får tilkaldt politi og ambulance og hun bliver reddet. Politikommissær Helmer kommer i egen person og får tyvekosterne med. Jan foreslår at de lægger en fælde for de to forbrydere ude i skoven og Helmer går lidt modstræbende med til det. Drengene fanger Manuel, men Ejnar slipper væk i første omgang. Lidt senere løber han dog i Boy og Erling, som overbeviser ham om at det er klogt at stå helt stille, indtil politiet kommer.
Frk Høyer slipper sikkert med en lille betinget dom og Erlings far vil gerne ansætte hende. Alle er glade undtagen forbryderne og Boy får lov at hugge en kotelet.

Fru Helmer er meget ængstelig, men hr Helmer er viis og klog. Politiet har altid ret. Jan taler altid sandhed. Erling er tyk og spiser altid. Direktører er flinke og bor i pæne huse og har venlige hustruer og tjenstvillige husassistenter Og Jan-bøger er altid skåret over den samme læst.
Show Less

Publication

København : Eiler Wangels Forlag ; 1953

Description

Detektivfortælling.

Language

Original language

Danish

Original publication date

1952

Physical description

94 p.; 20.6 cm

Local notes

Omslag: Sv. Aa. Petersen
Omslaget viser to mænd der vil gribe en ung mand tæt ved et rækværk af smedejern
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Eiler Wangels Forlag, Jan-bøgerne, bind 27
Omslagstekst: Jan slaar til

Other editions

Series

Pages

94

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.453 seconds