Sporet i Sneen : Drenge-Detektivroman

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1944

Status

Available

Library's review

Danmark, Silkeborg, ca 1944
Indeholder kapitlerne "1. To Væddemaal", "2. Et uventet Møde", "3. Klondyke-Carl", "4. Tyveri!", "5. Jan arbejder", "6. Hvem er Tyven?", "7. Erling ser Spøgelser", "8. Erling triumferer", "9. Mystik!", "10. Erling gør Fiasko", "11. Jan lægger Slagplan", "12.
Show More
Gulddaasen", "13. Gaadens Løsning", "14. Jan som Tyv", "15. Den røde Hane", "16. 'Boy' i Arbejde", "17. Naar Enden er god -".

Jan er søn af politikommissær Helmer. Jan, søsteren Lis og hans ven Erling tager på julebesøg ved Jans onkel, proprietær Christian Helmer, på dennes gård Raunsdal nær Silkeborg. Erling er noget for tyk og har væddet 200 kr med sin far om at han kan tabe ti kilo inden første maj. Jans far har væddet en kasse cigarer med Christian om noget, der er en hemmelighed. Jan har sin velopdragne schæferhund Boy med og de tager også ski med, for det har sneet godt. På vej fra stationen til gården møder de en gammel kending, Niels Boelsen, der lige er kommet ud efter atten måneder i fængsel.
På Raunsdal møder de Carl, som er i landbrugslære og håber at kunne spare sammen til at komme på landbrugsskole samtidigt med at han sender penge hjem til familien.
Christian fortæller næste morgen at der har været indbrud og at en guldtobaksdåse er blevet fjernet fra et skab, der er blevet brudt op. Han vil ikke have politi på i juledagene og der er også masser af andre tegn på at indbruddet er noget, han selv har arrangeret for at se om Jan kan regne det ud. Der kommer flere julegæster, en dr Høyer og frue, en ingeniør Schmidt og frue og deres datter Yvonne og hendes onkel og tante fra Ulvsborg, godsejer Winther og frue. Husholdersken, frøken Madsen, af alle kaldet Mads, kræser op med lækker mad.
Juleaften får Christian Helmer den stjålne guldtobaksdåse som gave af Erling og en forklaring fra Jan og Erling om hvordan de har regnet ud at det var ham selv, der havde taget den. Helmer deler julegratiale ud til sine folk og det er ikke bare småpenge. Man hygger sig indtil midnat, hvor der biver slået alarm om at der er ild i laden. Det er heldigvis hurtigt slukket og Carl får fat i ørene på Niels Boelsen, der tilstår at have sat ild på. Helmer lader nåde gå for ret, da det er jul, men advarer om at han ikke vil se Niels Boelsen omkring gården mere. Indenfor har en af tjenerne nappet guldtobaksdåsen, men afleverer den igen, da Jan og Boy insisterer. Helmer tænker at man ikke skal hænge den lille tyv og lade den store løbe, så han får også frit lejde. Og julefreden sænker sig over resten af ferien.

Underholdende drengeroman, hvor alle kvinderne fra Jans søster til proprietærens husholder kun er med som en del af tapetet. Der er lidt overvejelser over hvem, der har råd og hvem der ikke har råd, men ellers er der dømt sødsuppe.
Show Less

Publication

[S.l.] : Barfod, 1944.

Description

Detektivfortælling.

Language

Original language

Danish

Original publication date

1944

Physical description

95 p.; 20.5 cm

Local notes

Omslag: H. Thelander
H. Thelander = Henry Thelander
Omslaget viser fire drenge, der forsøger at slukke en ildebrand i en stråtækt bygning
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Barfods Forlag Jan-bøgerne, bind 8
Barfods Bog-Forlag
Aktieselskabet Oluf O. Barfod & Co.s Forlag
DrengeDetektivroman

Other editions

Series

Pages

95

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2383 seconds