One Step from Earth

by Harry Harrison

Paperback, 1981

Status

Available

Call number

813.54

Library's review

Indeholder "Introduction: The Matter Transmitter", "One Step From Earth", "Pressure", "No War or Battle's Sound", "Wife to the Lord", "Waiting Place", "The Life Preservers", "From Fanaticism or for Reward", "Heavy Duty", "A Tale of the Ending".

"Introduction: The Matter Transmitter" handler om
Show More
hvordan science fiction plejer at behandle opfindelser. Denne novellesamling forsøger at behandle Matter Transmission fra start til slut.
"One Step From Earth" handler om Ben Duncan, der bliver sendt gennem en MT til Mars. Her skal han og Otto Thasler samle en sender, så de kan komme hjem igen. Men Otto bliver syg og dør. Lægen der blev sendt op for at kigge på Otto, bliver også syg. Men Ben bliver ikke syg og han vil gerne tlbage til Mars i stede for at være i karantæne.
"Pressure" handler om Stan Brandon, Nissim og Aldo, der er inde i en kugle, der er smidt ned i atmosfæren på Saturn. Eneste vej ud er en MT, men den skal lige indstilles først for teori og praksis er lidt uldne i de omgivelser. Efter lang tids nørklen sender de Stan tilbage, men det går ikke helt godt for han ender som grønsag. Det motiverer Nissim og Aldo til at få MT'en helt i orden inden de selv forsøger.
"No War or Battle's Sound" handler om krig, hvor tropper kan sendes ind gennem MT skærme. En Dom Priego overlever et slag og bliver korporal.
"Wife to the Lord" handler om Osie, der er så smuk at brudeprisen kan købe mange landbrugsmaskiner til hendes hjemmeverden, Wirral-Lo. En bejler, Jochann fra Maabarot, vinder udbuddet og får hende til brud. På hans hjemplanet tror folket at han er Gud. Hans brud skal bære præcist eet barn, som skal være en dreng og overtage tronen efter ham. En fertilitetsklinik ordner det fornødne og ni måneder efter føder Osie en søn. Eller måske en Søn, for hvis folk tror på en Gud, så opstår der en Gud? Osie og Jochann har i alt fald fået en søn med en glorie på.
"Waiting Place" handler om Jomfri, der tager MT for at komme hjem til konen, men havner på Fangnis i stedet. En blindgyde af en glemmebog, hvor magthavere og retssystemer kan sende folk til med sindsro, for der er ikke returbillet på en tur til Fangnis. Han får faktisk kontakt med fængselsforvalterne, der slår ham op i systemet og kan fortælle at han er havnet der fordi han slog sin kone ihjel. Ikke at det hjælper på hans fornægtelse.
"The Life Preservers" handler om et hold af læger og militærfolk, der forsøger at komme igennem til en planet, som har været glemt af verden tæt på tusind år. De arbejder for EPC (Emergency Plague Control). En mikrobiolog dr Bucuros, en virolog dr Oglasiti, en epidemiolog dr Pidik, og en ny mand lægen Jan Dacosta. Holdet ledes af en dr Toledano. Den første spejder, der kom gennem MT skærmen blev skudt med en armbrøst-bolt, men hoppede tilbage gennem skærmen og blev behandlet. EPC har det som første prioritet at forhindre epidemier, ikke at helbrede eller skåne. De kører tanks efterfulgt af en hel konvoj gennem MT skærmen og fanger en indfødt. Efter en times tid har sprogfolkene en ok oversætter klar. De kører frem til første by og bliver beskudt med katapulter. De svarer igen med kanonild og får lov at komme ind i byen efter en lille paladsrevolution. Byens hersker Azpi-oyal overgiver sig og er lidt spændt på at se hvad der så vil ske. EPC holdet bruger den første måneds tid på at behandle lokale patienter og samtidig tage prøver og se den lokale mikrobiologi efter i sømmene. Så udbryder der en sygdom, som ser ud til at ramme folk i den rækkefølge de har mødt EPC folkene i. Det ser ud til at være en ricketsia infektion, en art tyfus. Imens kommer en hær nærmere og dr Toledano bliver dræbt, så Dacosta bliver pludselig øverstkommanderende. Han finder ud af at sygdommen er trigget af en allergisk reaktion på polyester og det har EPC folkene jo gjort brug af alle steder. Men når årsagen er fundet, er løsningen jo nær og mon ikke operationen lykkes?
"From Fanaticism or for Reward" handler om en snigmorder, der succesfuldt myrder en mand og dækker sine spor via en kæde af MT skærme. Men The Greater Despot sender en maskine efter ham, der til sidst sporer ham og får oplysninger halet ud af ham, som fortæller hvem der hyrede ham. Og så lader den ham gå, for han er uinteressant.
"Heavy Duty" handler om Langli, der arbejder for en organisation World Openers, der sørger for dækning med MT også på fjerne planeter, men de tager sig også betalt for det. Langli er landet på en planet, hvor arbejdskraft er alt, hvad de kan betale med og det kommer til at vare en menneskealder eller to før de har betalt for en MT, så de selv kan bruge den.
"A Tale of the Ending" handler om to væsener der i en fjern fjern fremtid diskuterer hvor menneskene kom fra oprindeligt og hvorfor de havde 12 fingre. Hmm, måske havde de kun 10 og dem med 12 er en anden slags og hvad skulle forhindre at der kommer en tredje slags?

Talestyring af computere er kommet med, men ellers er det ikke så troværdig en fremtid, der stilles op.
Show Less

Publication

Arrow paperbacks (1981), Paperback, 212 pages

Description

After years of research, man's dream of instantaneous transportation through the universe has been realized. Humanity begins to explore, settle and colonize throughout the universe, but in doing so finds itself changing. From the author of Stainless Steel Rat.

Language

Original language

English

Original publication date

1970

Physical description

212 p.; 17.8 cm

ISBN

0099104601 / 9780099104605

Local notes

Omslag: Chris Foss
Det er ikke angivet at det er Foss, men det er det (Der er et F i nederste højre hjørne ved siden af Arrow)
Omslaget viser et rumskib på vej gennem en matter transmitter eller noget i den dur
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi

Pages

212

Library's rating

½

Rating

½ (28 ratings; 3.7)

DDC/MDS

813.54
Page: 0.1972 seconds