Jan og diamantsmuglerne

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1980

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1979
Indeholder "1. Et skrig i mørket", "2. Den mystiske flygtning", "3. Jesper som detektiv", "4. Jan dummer sig", "5. Lev livet farligt!", "6. Mystik i Rødvig", "7. Jan på farlige veje", "8. Jan som redningsmand", "9. Klar til kamp", "10. Eventyret slutter".

Det er efterår.
Show More
Storspionen Katz er død i ildkamp med politiet og Jan, Erling, Jesper (kaldet Splint) og Carl kan puste ud og sejle kapsejlads for sjov i Hellerup Sejlklub. Jan er søn af politikommissær Helmer, Erling er søn af grosserer Krag og får nok at spise, så en del af bogen går med at de andre kalder ham for Tykke.
Lige som de puster ud, kommer der en ung kvinde skrigende og løbende forbi. Jesper når at se at hun hopper i en taxi og at en forfølgende ung mand ikke når hende. Manden kommer senere tilbage til lystbådehavnen og Jan overhører en svagt mistænkelig samtale mellem ham og en anden mand. Jans far hjælper med at finde taxi'en og finde ud af hvor kvinden endte med at køre hen. Jesper og Carl bliver sendt ud for at kigge på adressen og Jesper overhører en samtale mellem kvinden Annie og en anden kvinde Gerda. Annie fortæller at hun er lidt på flugt fra sin forlovede Wilfred, som hun kalder farlig og hensynsløs. Annie tør ikke gå til politiet eller slå op med ham af frygt for hvad han kan finde på. Jesper og Carl vender tilbage til Jan og båden og overhører en samtale mellem de to mænd, Wilfred og Frank, hvoraf Jan gætter på at de to vil bruge et falsk politiskilt til at få samme information fra taxikontoret om hvor kvinden kørte hen. Og det er jo ulovligt at bruge et politiskilt, hvis man ikke er politiet. Jan deler sit hold i to. Jan og Carl holder øje med Annie og Erling og Splint holder øje med båden. Begge dele kikser lidt. Wilfred finder og snupper Annie, selv om Gerda skriger op. Og da de kommer tilbage til båden, skynder Frank sig at starte motorbåden, så Jan og de tre andre må se det foreløbige nederlag i øjnene.
De vælger dog at sætte sejl og se om ikke de kan finde motorbåden igen i Rødvig. Det betyder godt nok en pjækkedag fra skole og en historie til forældrene, som ikke helt holder vand.
I Rødvig finder de motorbåden fortøjet ved en anden mole. Lidt overvågning viser at Annie ikke er gemt ombord, men foruden Wilfred og Frank er der også en svensk mand. Carl overhører noget om en gård og Jan tager chancen og kigger nærmere på gården. Wilfred har været oppe i Rødvig og spørge efter en hr Harris men uden held.
Gården virker ikke så velbevogtet, så Jan sniger sig ind og finder faktisk Annie i et rum i laden. Hun er kneblet og bundet, men det får han hurtigt klaret. Desværre kommer nogen til og slår ham ned bagfra, så kort efter vågner han op og er lige så kneblet og bundet som Annie, der ligger ved siden. Han får møflet sin egen knebel af med stort besvær, men så har han jo tænderne til hjælp og kan få hendes reb løsnet og løst, så de med fælles hjælp kommer fri. De er begge to gode til gymnastik, så via en tur på høloftet finder de en vej ud og løber ind til byen, hvor Jan løber på kroejeren Werner Christiansen, som han kender godt. Werner har stor tillid til Jan, så han lytter til historien og ringer til den lokale chef for toldvæsenet og en hurtigtgående toldkrydser trisser stille ind i havnen. Erling, Carl og Jesper kommer også til, nogenlunde samtidig med kaptajn Høyer, der har kommandoen over toldkrydseren. Annie har fortalt at det drejer sig om smugling af kostbare smykker og at Wilfred har tænkt sig at presse hende til at forhandle med en italiener. Hun kan også fortælle at svenskeren hedder Gösta Friedell og at det er ham og Wilfred, der er hovedmændene.
Kort efter forsøger mændene at stikke af i deres motorbåd, men det får toldkrydseren hurtigt sat en stopper for. Mændene på motorbåden skyder efter toldkrydseren, men motorbåden bliver entret og Carl når endda at give Wilfred nogle bank og et blåt øje.

Tilbage hos forældre og skoleinspektør bliver de selvfølgelig taget til nåde og mere til. Selv hos den barske rektor.

Annie, Gerda og evt andre kvinder i historie er kun med som en del af tapetet. Der er lidt overvejelser om at der nu kun er et enkelt skoleår tilbage før deres veje må skilles. En historie som trykket ud af en skabelon og en ret ulidelig dialog med drillerier til både den tykke Erling og den lethjernede Jesper.
Show Less

Genres

Publication

[Kbh.] : Grafisk, 1980.

Description

Detektivfortælling.

Language

Original language

Danish

Original publication date

1956

Physical description

90 p.; 20.2 cm

ISBN

8742934486 / 9788742934487

Local notes

Omslag: Ernst Køhler
Omslagslayout: Per Bøgh
Omslaget viser en dreng, der er ved at falde om ved siden af en pige, der ligger på jorden
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Grafisk Forlag Jan-bøgerne, bind 32
Side 36: Når naturen havde udstyret et menneske med kræfter udover det almindelige, så skulle disse kræfter kun bruges i retfærdighedens tjeneste!

Series

Pages

90

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.6099 seconds