Jan - den store bedrift

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1974

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1974
Indeholder "1. En spændende opgave", "2. Det mystiske tyveri", "3. Slagsmål i skoven", "4. Mystiske lyssignaler", "5. En gammel fjende dukker op", "6. Øjne i mørket", "7. Boy viser sin kunst", "8. Den skjulte skat", "9. Spionerne arbejder", "10. Politiet rykker ud", "11. Den
Show More
natlige ildkamp", "12. Undsluppet".

Sommer i Hellerup Sejlklub. Jan er søn af politikommissær Helmer, Erling er søn af grosserer Krag og Carl er en af deres venner (som stødte til for ca tre år siden). De venter på vind, men ifølge lederen af sejlklubbens restaurant, "hovmester" Andersen er det på vej. En anden af vennerne, Jesper, kaldet Splint, kommer forbi og vil gerne med på tur, men ikke helt ud med hvorfor. Han kommer med og de fire og schæferhunden Boy sejler til Vordingborg og kigger lidt på Gåsetårnet. Jesper har en onkel i Vordingborg. Onklen er velhavende, men kan godt lide naturen og har tilfældigt fundet en tung, snoet guldring i jorden oppe ved skoven. Han tog den med hjem, men den forsvandt fra en uaflåset skuffe, så han har en lille mistanke til sin søn Jørgen Berg som er i starten af tyverne. Jørgen er forlovet med Inger, som har en bror Preben, som Berg og hans kone ikke er så begejstrede for. Berg beder drengene om hjælp til måske at finde ud af hvem der har snuppet guldmønten. De siger ja til opgaven og installerer sig i et telt på den øde strand. Her opdager de at nogen sender morsesignaler med lysblink over til Avnø, hvor der ligger en marineflyverlejr. På en tur gennem sommerhusområdet genkender Jan en mand og denne genkender også Jan, men hvem er det nu? Det viser sig at være Paul Katz, der er sluppet af med et skæmmende ar. Sikkert med en dyr plastikoperation. Katz fik en dom på otte års fængsel, men havde held til at stikke af efter to måneder. Jan melder observationen af Katz til politiet, der tager det alvorligt. Jan har som sædvanligt en teori, som han ikke vil fortælle de andre om. Drengene finder noget mere af den gemte guldskat og Jan tager en af guldmønterne og lader Boy snuse til den. Den finder den stjålne mønt gravet ned i Bergs have, så Jan gætter på at det er Preben, der har været på spil.
Om aftenen sniger Jan sig op til Inger og Prebens forældres sommerhus. Her bliver han slået ned af Katz, men selv om Preben er i ledtog med Katz vil han dog ikke være med til at skubbe en bagbundet Jan i vandet og lade ham drukne. Katz lader det gå ud over Preben, så de bliver begge to efterladt i bagbundet tilstand. Jan får sig befriet, men vil ikke løsne Preben. Det forstår han sådan set godt, så han fortæller hvor der står en cykel, så Jan kan få fat i politiet og måske forhindre at Katz får købt nogle hemmelige papirer ved en forræder fra Avnø-basen. I mellemtiden har Jesper alarmeret de andre, da Jan ikke vendte tilbage. De får også fat på politiet og disse stiller med tre vogne og betjente med maskinpistoler. I nattens mulm og mørke kommer det til skududveksling, men Katz slipper væk. Til gengæld får politiet fat i papirerne og forræderen. Jan og de andre beslutter sig for at dusøren for danefæ-fundet passende kan gå ind på deres fælles bankbog.

Spionforskrækkelse i det lille land. Lige som nu (januar 2022) hvor chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er sat i varetægtsfængsel (Klokken er mange og De er taget til fange) for at have gjort noget, han ikke måtte. Bogen her følger lige efter "Jan slår til" for affæren i "Magasin Dupont" forsinkede dem i at tage afsted til Smålandshavet i sejlbåden Rex. Fru Helmer er meget ængstelig, men hr Helmer er viis og klog. Politiet har altid ret. Jan taler altid sandhed. Erling er tyk og spiser altid. Direktører er flinke og bor i pæne huse og har venlige hustruer. Landsforrædere, spioner og forbrydere er onde. Man skal følge bålreglerne og være ærlig og åben. Og Jan-bøger er altid skåret over den samme læst.
Dette er anden udgave, så der er ryddet lidt ud i de patos-fyldte enetaler om forbrydernes sande natur som udskud af den menneskelige race. Og henvisningerne til de andre Jan-bøger er også væk.
Show Less

Publication

Grafisk Forlag, 1974.

Description

Detektivfortælling.

Language

Original language

Danish

Original publication date

1953

Physical description

94 p.; 20.2 cm

ISBN

8742934370 / 9788742934371

Local notes

Omslag: Ernst Køhler
Omslagslayout: Per Bøgh
Omslaget viser to drenge og en hund i fuldt firspring alle tre
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Grafisk Forlag Jan-bøgerne, bind 22
Side 12: Henvisninger til Valdemar Atterdag, Valdemar den Store, Valdemar Sejr
Side 46: Paul Wilhelm Katz
Side 48: Bålregler. 1. Tænd aldrig bål uden tilladelse fra grundens ejer. 2. Tænd aldrig større bål, end der er brug for. 3. Forlad aldrig et bål, før den sidste glød er slukket. 4. Tænd aldrig bål på et sted, hvor den nærmeste omegn består af tørt græs, blade, kviste eller andet brændbart.

Other editions

Series

Pages

94

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.1492 seconds