Dame i rød rumdragt og andre science-fiction noveller

by Merete Kruuse

Paperback, 1970

Status

Available

Library's review

Indeholder "Petersen", "Fuldemandssnak", "Sagnet om de mangefingrede", "Noget at fortælle", "Dame i rød rumdragt", "Den sidste køretur", "Virus fra Mars", "Et brev til fru Larsen", "Radiomanden", "Moster Idas Sct. Hans-gryde", "Karneval", "Gammel-Lars", "Søndag", "Opvågnen", "Landing
Show More
Merkur".

"Petersen" handler om at Gamle Petersen døde sidste år, men går igen på sin egen stille måde og vist er ved at svinde helt væk, selv som spøgelse.
"Fuldemandssnak" handler om en tidsrejsende fra fremtiden om to tusinde år. Han smutter igen og hans cigarettænder og pengene, han gav ud, de er også væk. Måske var han faktisk tidsrejsende og ikke bare fuld.
"Sagnet om de mangefingrede" handler om de trefingrede vanskabninger, der har overlevet atomkrigen og gysende ser på nogle overlevende billeder, hvor man kan se en masse af de femfingrede vanskabninger, der fandtes før paddehatteskyen kom og raserede det hele.
"Noget at fortælle" handler om en der er lidt udenfor og sjældent har noget at fortælle, men da en dag lander en flyvende tallerken og han kan hjælpe med at løsne en møtrik i det, så fortæller han ikke nogen om det.
"Dame i rød rumdragt" handler om geologen Thomas der på Månen bliver forelsket i den russiske kosmonaut Natascha Volkova. Tilbage på Jorden møder han hende igen og opdager at hun vejer 150 kg.
"Den sidste køretur" handler om vognstyrer Abrahamsen, der har sidste tur på sin rute. Desværre er han vist blevet kørt ned aftenen før, så måske er det et spøgelse, der har kørt sidste tur?
"Virus fra Mars" handler om to amerikanske astronauter, der får en relativt godartet virus med fra Mars. Den spreder sig hurtigt og forårsager en hovedpige ledsaget af en forhøjet intelligens, der desværre hurtigt aftager og ser ud til at ramme et lavere niveau end man startede med.
"Et brev til fru Larsen" handler om at den pligtopfyldende husmor, fru Esther Larsen, får et officielt brev fra Socialministeriet om at hendes eksistensberettigelse er udløbet og skal fornys inden den 15 oktober. Hun skubber lidt med ærindet, men kommer da hen på Rådhuset og bliver sendt lidt rundt omkring. Hun får taget pasbilleder og får et par blanketter. Næste stop er Civildommerkontoret. Her bliver hun sendt videre til Politistationen for at få stemplet fotografierne og så skal de også have hendes mands skattepligtige indkomst at vide. Nu er det allerede den 13 oktober. På politistationen skal de bruge sagsnummeret og legitimation. Så hen på socialkontoret og få et sagsnummer. Derefter til Indenrigsdepartementets fjerde politikontor på Christiansborg. På vej derhen i sidste øjeblik bliver hun kørt ned og hendes eksistensberettigelse udløber.
"Radiomanden" handler om drengen Tommy, der sammen med forældrene og storesøsteren Mian. Tommy vil gerne være radiomand lige som sin onkel John. Engang for længe siden kom Tommys oldefars - og en masse gange oldefars - oldefar og en masse andre fra Jorden. Tommys storebror Jim siger at det bare er noget, radiomændene selv har fundet på, og at det bare er en kasse og noget snor og nogle master. Tommys mor siger at det er over tusind år siden nogen har hørt noget fra Jorden. Det er rigtigt nok for radiomændene drejer på de farvede sten og siger remsen 'planet B cygni calling earth' gentagne gange uden effekt.
"Moster Idas Sct. Hans-gryde" handler om en noget indviklet opskrift, der er gået i arv. En dag laver de den så efter alle kunstens regler og Birgit får en god portion, sætter sig op på en kost og vips, væk er hun. Der er også mange andre opskrifter i mappen.
"Karneval" handler om en marsmand forklædt som djævel til et karneval.
"Gammel-Lars" handler om Marta, der besøger en gammel veninde, Ulla, der har bosat sig med en arkitektmand og to børn Jan og Michael på 3 og 5 år ude på landet. Drengene fortæller om en Gammel-Lars, der bor ned i et rumskib i et hul i jorden. De siger også at han sørger for at vejret er bedre lige deromkring. Det regner mest om natten og er lidt mildere og mere solrigt om dagen. Marta bliver et par uger og en fabrik i byen er ved at udvide og vil fylde hullet i jorden ud og bygge der. Jan og Michael fortæller at Gammel-Lars vil flytte. Marta har fundet en gammel bog om overtro i gamle dage og den fortæller allerede dengang om et hul i jorden og en særling, der hedder Gammel-Lars. Om aftenen er Ulla og manden afsted og Gammel-Lars kommer og banker på, for han skal bruge noget kobbertråd. Marta giver ham det og om natten drømmer hun at en flyvende tallerken letter. I alt fald er Gammel-Lars flyttet næste dag og Marta har fået en pudsig dims af ham for kobbertråden.
"Søndag" handler om en dyrlæge og en redaktør i deres bedste alder, der nyder et par sjusser og et spil skak. Redaktøren husker på at han engang var med i en revolutionær liga og at de svor en dyr ed på alle menneskenes guder om altid at være fattige og være på de fattiges side. Måske er regnskabets time nu kommet?
"Opvågnen" handler om den første vellykkede hjernetransplantation - fru Merrild har dog af og til en underlig fornemmelse af at være en motorcyklist, der blev halshugget i en grim ulykke.
"Landing Merkur" handler om astronauterne Thomas og Celia, der er på en mission til Merkur. Thomas har trænet så meget i sin Merkur-rumdragt at han føler sig helt nøgen og kraftesløs, da han kommer tilbage fra den korte vandring på overfladen af Merkur. Celia er endnu mere erfaren som astronaut og kender fornemmelsen af at føle sig som et nyt slags væsen.

Pudsige små noveller. Lidt som en mere tandløs udgave af Niels E. Nielsen? Historien om eksistensberettigelsen, der udløber, har karakter af en feberdrøm.
Show Less

Publication

Kbh Stig Vendelkær (1970) 158 s.

Subjects

Language

Original language

Danish

Physical description

158 p.; 18.5 cm

ISBN

8741622642 / 9788741622644

Local notes

Omslag: Vibe Vestergaard
Omslaget viser en sort/hvid tegnet verden af forurening og store fabrikker og højhuse og så en person med farvede drømme om blandt andet en dame i rød rumdragt
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
sciencefiction
Side 19: Tholts (typo for Thotls)
Side 109: øjnene (typo for øjnede)

Pages

158

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2966 seconds