Neptun-komplottet

by Jan Stage

Hardcover, 1988

Status

Available

Library's review

Mellemøsten, september oktober 1985.
Havnekaptajn, Loukis Dimitriou, undrer sig over en lystbåd, der får lov at ligge i selve havnebassinet i Larnaca langt fra de andre lystbåde, men kvinderne Nadja og Sylvie forklarer at de har forbindelser. Og det er rigtigt, for de er israelere. I land går
Show More
tre tæppehandlere rundt og har skumle planer for den lille lystbåd med den store antenne. Said Jabalia, der går under navnet Ibrahim Mansour, De tre har en aftale med en fjerde, der har en plan for at angribe lystbåden. Angrebet dræber alle 5 israelere og morderne slipper væk.
Nu skifter scenen til en dansk læge, René Munk, der lader en narkoman, Beatrice Jung, bruge ham som narkoautomat et stykke tid. Lægens kollegaer træder til for at undgå skandale og sender ham på en tur til Grønland som vikar.
Scenen skifter igen, nu til Arafats specialstyrke "Styrke 17", ledet af oberst Mahmoud Natour, alias Abu Tayeb. Den er bekymret, for aktionen mod den israelske båd er med vilje lagt an, så det ser ud til at være Styrke 17, der har gjort det. Arafat beslutter at sende Styrke 17 og andre ledere en tur til Nicaragua med en Fokker F-27, som han vil forære Nicaragua. En eks-pilot Priadashan Pandey får jobbet som pilot. En flymekaniker Phillipe Gamboa får også lidt tilfældigt koblet sig på. Ingen af dem er førsteklasses, for at sige det mildt.
Israelerne har hurtigt fået nys om sagen og fortæller det videre til amerikanerne, der har sjove ideer til at sabotere Arafat's plan. En Dennis Craig der har til opgave at sprede skræk blandt kokainsmuglere kommer på banen. Han skal sabotere brændstofforsyningen, så Fokkeren må nødlande på indlandsisen.
Russerne opdager også at Arafat vil sende Styrke 17 til Nicaragua og bager en lille rævekage ved at udtale at deres palæstinensiske venner nu er så stærke at de kan indsætte kamppiloter overalt i verden.
Fokkeren bliver officielt ejet af Air Nica, som er palæstinensisk kontrolleret. De har hovedkvarter i Miami, så at få Craig på som navigatør er nemt. Han sørger for hurtigt at blive venner med Pandey.
Imens går der Reagan i den amerikanske håndtering af sagen og han får Schultz til at lægge en kontrol ind over al flytrafik til Nicaragua for at opfange jagerpiloter og MIG-21'ere. Og i Grønland hygger René sig med en af sygeplejerskene, mens israelerne hævner angrebet i Larnaca ved at bombe Arafats hovedkvarter i Tunis til murbrokker.
Flyveturen begynder og efter en emergency landing i Geneve for at få fikset brændstofpumpen går turen videre. Craig saboterer brændstofledningen igen og flyet nødlander ved Sønder Strømfjord. En af palæstinenserne Ibrahim Mansour bliver hårdt såret, men overlever. Craig har varmt tøj på og ingen problemer. Pandey får lidt forfrysninger, men slipper uden men.
De bliver fragtet til rigshospitalet og PET etablerer aflytning på stuen og leverer båndene videre til Israelerne. Aflytningen bliver opdaget og Munk bliver rasende og fortæller Mansour det. Mansour bliver overgivet til palæstinenserne efter eget ønske, men Pandey kan fortælle Munk at Mansour faktisk er agent for israelerne.
Måske har det hele været en del af en israelsk? plan for at give Mansour mere troværdighed? AMAN's veje er lange og krogede.
Lidt pudsigt ender historien med at Munk bliver kørt ned og dræbt. Måske var det også et led i planen?

Krimi om et mislykket forsøg på at flyve Arafats elitestyrke til Nicaracua via Grønland. Det går grueligt galt.
Letlæst knaldroman men baggrunden er ikke fiktion.
Show Less

Publication

Kbh. Tiderne skifter cop. 1988 224 s. 21 cm

Subjects

Language

Original language

Danish

Physical description

224 p.; 20.9 cm

ISBN

8774453416 / 9788774453413

Local notes

Omslag: Erik Rasmussen
Omslaget viser et par kvinder der i forenden af en båd. De kigger ud over vandet og vender bagsiden til beskueren
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Neptunkomplottet
Side 5: Skorpionen krøb rundt langs Nilens vestbred og tryglede alle og enhver om at bringe sig over. Men såvel ørkenræven som slangen og hjorten afslog. Så mødte skorpionen en kamel, som heller ikke var begejstret, men som i det mindste lyttede til dens bønner. Men hvorfor skulle jeg bringe dig over, skorpion? Du bider mig jo bare midt ude i strømmen. Det er som bekendt din natur. Kære kamel, sagde skorpionen, naturligvis gør jeg ikke det. Du drukner jo, hvis jeg bider dig, og så omkommer vi begge. Det lyder fornuftigt, sagde kamelen og lod skorpionen hoppe op på dens ryg. Men midt ude i strømmen borede skorpionen sin giftige brod i kamelens ryg. Med fråde om munden drejede kamelen sit hoved og spurgte: hvorfor gjorde du dog det, skorpion? Vi er i Mellemøsten, svarede skorpionen.
Side 5: "In every operation there is an above the line and a below the line. Above the line is what you do by the book. Below the line is how you do the job". John lé Carre i "A perfect Spy".
Side 69: Et job uden penge er som en oberst, der er transvestit.

Pages

224

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.275 seconds