Galaktisk imperium

by Larry Niven

Paperback, 1977

Status

Available

Call number

813

Library's review

Indeholder "Jordkrabbe", "Grendel" fra den engelske "Neutron Star".
(Neutronstjerne indeholder 3 af de andre noveller.)
Det er Flatlander og Grendel.
"Jordkrabbe" handler om Beowulf Shaeffer, der tager til jorden og møder en nylig bekendt, kaldet Elephant. Han hedder Gregory Pelton og en fjern
Show More
tip-tip-oldemor opfandt transfer-båsen og han er fabelagtigt rig. Han introducerer Beowulf for Sharrol Janns, men opdager at de allerede har mødt hinanden. Gregory keder sig og Beowulf foreslår at han køber information af Outsiderne om en spændende planet. Som sagt, så gjort. De får også et lift med Outsiderne til planeten, men afslår et tilbud om at betale for at få at vide hvorfor planeten er "spændende". De nærmer sig planeten og noterer den ene mere sære ting efter den anden, indtil deres ellers uforgængelige skibsskrog fra General Products pludselig bliver til støv. De kan stadig nå hjem, men lidt på hælene og da de ringer og klager til repræsentanten for General Products, får de mange undskyldninger og beklagelser, men General Products havde ikke troet at der var steder med så meget antistof i denne galakse!

"Grendel" handler om Beowulf Shaeffer, der er ombord på et rumskib, styret af kaptajn Margo Tellefsen, da det bliver bordet og en af passagererne en kdatlyno ved navn Lloobee bortført. Efterfølgende lander skibet på Gummidgy og Beowulf og en af de andre passagerer Emil Horne giver sig til at kigge efter hvor Lloobee kan være skjult. De finder et lystrumskib Drunkard's Walk som ejes af en playboy, Larch Bellamy, der er på fotosafari på denne uudforskede planet. Beowulf opdager at det er ham og hans venner, der er skyldige og i den efterfølgende tumult bliver Bellamy dræbt. Lloobee bliver sat fri og de overlevende kidnappere får ikke så meget ud af det. Hele banden er langlivede folk, som keder sig. Bellamy var nået til det stade, hvor han bare ville gøre vildere og vildere ting, indtil han blev slået ihjel. Margo viser sig også af være langlivet og faktisk Bellamys mor. Det forhindrer hende nu ikke i at slå pjalterne sammen med Beowulf et par år indtil han kan vende tilbage til sin elskede Sharrol Janns.

To glimrende noveller med mange gode ideer. Titlen Grendel går selvfølgelig på legenden om uhyret Grendel og ikke mindst Grendels mor, som i sagnet bekæmpes af helten Beowulf. I modsætning til sagnhelten er Beowulf her en albino, der er rumskibspilot.

Oversættelsen her er lidt mærkelig. Beowulf hedder Beowulff mindst et sted og kdatlyno er oversat til ktadlyno? (Jeg har skrevet kdatlyno ovenfor, fordi det andet ligner en fejl).
Show Less

Publication

[Kbh.] Irlov-Regulus 1977 139 s.

Description

Come to Larry Niven's Universe and meet all the natives: Thrints, Bandersnatchi, Puppeteers -- and a host of other wonderfully created characters. Visit Lookitthat, Down, and Jinx -- indeed, an entire galaxy of planets found only in these stories that trace man's expansion and colonization throughout Known Space. A spectacular cycle of the future . . . a 10,000-year history of man on Earth and in space!

User reviews

LibraryThing member monado
I think that this is Larry Niven's first book of Known Space stories. It includes some very good ones and they are all memorable:

- Neutron Star
- A Relic of Empire
- At the Core
- The Soft Weapon
- Flatlander
- The Ethics of Madness
- The Handicapped
- Grendal
LibraryThing member BruceCoulson
Another likable character, the roguish Beowulf Shaeffer, getting in and out of scrapes. Has one of the best contrasts between alien and human psychology in science fiction; 'At The Core'.
LibraryThing member DinadansFriend
Seven Short stories, the title story often being used as a teachable example of hard Science fiction. The physics is respectable.

Subjects

Language

Original language

English

Original publication date

1968 (collection)
1966 (At the Core)
1967 (The Ethics of Madness)
1967 (Flatlander)
1968 (Grendel)
1967 (Handicapped)
1966 (Neutron Star)
1966 (Relic of Empire)
1967 (The Soft Weapon)

Physical description

139 p.; 18.2 cm

Local notes

Omslag: Bent Eckard
Omslag: Inge Rasmussen
Omslaget viser 4 flyvende tallerkener.
Dårlig oversættelse
Side 48: Protonsolen
Side 74: en fart af 0,8 lysår - a speed of 0.8 lights.
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra amerikansk "Neutron star" af Frits Remar

Oversat fra amerikansk "Flatlander" af Frits Remar
Oversat fra amerikansk "Grendel" af Frits Remar

Other editions

Neutron Star by Larry Niven (Paperback)

Pages

139

Library's rating

½

Rating

½ (332 ratings; 4)

DDC/MDS

813
Page: 0.4878 seconds