Einsteins arvinger

by Herbert W. Franke

Paperback, 1973

Status

Available

Library's review

Indeholder "Einsteins arvinger", "Program ETHIC", "Ekspedition", "Den genopvakte fortid", "Asyl", "Verdenscentralen", "Vi vil se Darius Miller", "Hvor skyder du ikke på Peggy?", "Mutation", "Enklaverne", "Våbenhandel", "Kleopatra III", "Koordinatoren", "Joe, en kyborg".

"Einsteins arvinger"
Show More
handler om en fremtid, hvor afvigere, fx folk der skiller støvsugere ad og reparerer dem, bliver dømt til omorientering. Men en dag får man brug for dem, for der sker underlige ting med de ellers robotstyrede maskiner. En James Forsythe bliver politiagent og sendt ud for at infiltrere undergrundsbevægelsen. Han finder en bande, der laver hærværk på maskinerne og en sekt, der tilbeder videnskabsfolk, men helt uden indsigt. Til sidst finder han ud af at det er maskinerne selv, der forbedrer sig selv. Han vender tilbage og bliver omorienteret, hvilket han også selv helst vil.
"Program ETHIC" handler om at computerprogrammerne i stigende grad styrer alt og har brug for nogle grundlæggende antagelser. Det lykkes endeligt og for at checke resultatet oversætter man til 10 enkle sætninger. De viser sig at være "Du må ikke slå ihjel", "Du må ikke bedrive hor", osv.
"Ekspedition" handler om en ekspedition fra den del af menneskeheden, der søgte ned i havets dyb, da forureningen blev for slem. De møder fjendtlige og beskidte mennesker, men tager en lille pige med tilbage. Men var det nu en god ide?
"Den genopvakte fortid" handler om en fjern fremtid, hvor arkæologerne under 65 meters aflejringer finder et fuldstændigt bevaret fortidsmenneske og afkoder hans hjerne. Fortidsmanden er havnet i en olietank lige inden atomangrebet skete, men det var ikke en fejl, men fordi han forsøgte at dræbe en rival. Arkæologen, der har afkodet hjernen, bliver derved mindet om at der både findes mænd og kvinder.
"Asyl" handler om seks personer, Boyd, Mischa, Ingrid, Nuru, André og fortælleren. De er utilfredse med forholdene på jorden og hellere end at indordne sig, tager de til en planet flere års rejse væk. De får radiokontakt med nogen på planeten og får tilbudt asyl mod ikke at ødelægge noget. De lander et stykke væk fra den angivne landingsplads og får deres raket frosset fast i underlaget, hvilket er lidt kikset. De følgende dage besøger de et af de fremmedes boligkomplekser, men disse er lidt ligeglade med dem selv om de ellers virker glade. De seks forsøger at få kontakt og få de fremmede til at ændre ved deres noget passive nydelsen af en stort set arbejdsfri tilværelse. Efter ca en uges tid giver Boyd en lighter til de fremmede og næste dag er boligkomplekset brændt ned og de fremmede er væk. De seks bliver kontaktet af en anden slags af de fremmede og får valget mellem at slutte sig til de passive nydende masser eller blive en del af de aktive, der har uindskrænket frihed, men også ansvar for at sørge for de passive. I stedet vælger de seks at tage afsted igen. Man får indtryk af at de er evigt utilfredse og aldrig vil passe ind nogen steder. Men egentlig er der ikke nogen moraldomme i historien.
"Verdenscentralen" handler om styringen af verden. De otte i verdenscentralen er blevet opmærksomme på et oprør i Herrera-distriktet. Oprøret er helt imod forudsigelserne. Lester bliver "doblet" og dukker personligt op for at kigge nærmere. Han sidder på en cafe, da noget musik og sang fanger ham ind og han ender i optøjer og med tåregas i øjnene. Sangerinden hedder Anda og sangene har hendes bror fundet tilfældigt. Lester diskuterer med en af de andre ledere Jonathan og er af den overbevisning at der må være en hensigt, en overordnet plan, bagved de tilfældigheder, der af og til ødelægger deres planer. Det eneste sted, der er komplekst nok til at rumme den slags planer, er planeten Thor, hvor nulpunktsvæsenerne bor i temperaturer tæt på absolut nul. Lester tager dertil og modtages af kvinden Moira. Han laver sig omskabe til en lori og udforsker Thor, hvor han et sted møder et polyeder, hvor der er mennesker indeni. Han befrier dem fra nulpunktsvæsenerne og de fortæller at de er en slukningskommando med speciale i novaer. De fortæller at nogen har brugt dem til at sende en altødelæggende bombe mod hovedstaden. Kun et tilfælde har reddet hovedstaden fra ødelæggelse: en kontakt i bomben var oxideret. Jonathan konkluderer at både Thor og hovedstaden er brikker i en endnu større plan. Lester lader sig slynge uden for rummet for at undersøge det og han vender også tilbage. Men uden at have set tegn på indblanden udefra. Kort efter bliver Jonathan afsat, fordi ministerrådskomiteen opfatter det som forræderi at den ikke er blevet orienteret.
"Vi vil se Darius Miller" handler om en verden med sygt fokus på sportskonkurrencer og dermed doping og snyd. Darius er sportsstjerne, men faktisk er han en robot.
"Hvor skyder du ikke på Peggy?" handler om legetøjsrobotter, der er trætte af at børnene mishandler dem og fx bruger dem til at skyde til måls efter. De har ikke selv våben, men måske er det nok bare at foreslå børnene fx at skyde på de andre børn. Her er ikke noget med Asimovs tre love.
"Mutation" handler om eugenik og arvehygiejne. En administrator, dr Carry, dømmer en kvinde Sandra Jeanjacou, ude fordi hun har en variation på GN3 området. Men det har han også selv og uden fortrydelse følger han med som en af de udstødte.
"Enklaverne" handler om en fremtid, hvor en del af menneskene succesrigt har tilpasset sig forureningen med det resultat at de andre nu lever i en slags zoologisk have, hvor luft, mad og vand skal renses for at de kan overleve.
"Våbenhandel" handler om en våbenhandler Snider, der kontaktes af en fredselskende repræsentant Grom for en fremmed race. Da våbenhandleren netop har leveret våben, der har udslettet jordens befolkning er det nemt helt at sætte en stopper for menneskeracen.
"Kleopatra III" handler om en forsker, der bruger hele sit liv på at forske i og fremme kattes intelligens. Efter at man efter 30 år inddrager hans forskningsmidler fortsætter han alligevel for sine egne sparsomme midler. Kronen på værket er den højintelligente talende kat Kleopatra III, men hun forsvinder for en stund og vender til med et hold killinger og fortæller ham at det eneste der er mening i, er at han sørger for hende og hendes killinger. Den gamle mand går ud og brænder sine dagbøger og forskningsprotokoller, en for en.
"Koordinatoren" handler om Pia Katharina, der er koordinator i en verden hvor mænd er udryddet og hvor det at udvise aggressioner er signal til eliminering fra statens side. Pias protege Regine bliver udsat for en hård test og dumper, mens Pia Katharina må se på. Men hun bestyrker sig selv i at det er rigtigt hvad de gør.
"Joe, en kyborg" handler om jalousidrama mellem Joe og Ed. Højst konstrueret historie, hvor Joe opfører sig mere som menneske end som robot.

Spøjse noveller. Forfatteren er god til at få overraskende ideer til plots. Der er noget Black Mirror over mange af de her scenarier. Og i stedet for sort/hvide moraldomme er der mere en præsentation af en situation og så må læseren selv dømme.
Show Less

Publication

Haderslev, Stig Vendelkær, 1973

Description

"Einsteins Erben" zeigt, wie sehr der Physiker und Schriftsteller Herbert W. Franke sich auskennt in Cyberspace und virtuellen Welten. Wie sehr er es versteht, Spannung in Nachdenklichkeit münden zu lassen. Was passiert, wenn die von Menschen mißbrauchte Wissenschaft zur Entmenschlichung führt?

Language

Original language

German

Physical description

204 p.; 18.4 cm

ISBN

8741624610 / 9788741624617

Local notes

Omslag: Ole Kragh
Omslaget viser stiliserede menneskehoveder og indeni disse er forskellige billeder af Einstein, en satellit, et træ, en halvkugle osv
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra tysk "Einsteins Erben" af Finn Andersen

Oversat fra tysk "Einsteins Erben" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Programm ETHIC" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Expedition" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Geweckte Vergangenheit" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Asyl" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Zentrale der Welt" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Wir wollen Darius Miller sehen" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Warum schiesst du nicht auf Peggy?" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Mutation" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Die Enklaver" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Waffenhandel" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Kleopatra III" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Die Koordination" af Finn Andersen
Oversat fra tysk "Ein Kyborg namens Joe" af Finn Andersen

Side 122: Al ulykke kommer fra videnskaben. Det var naturvidenskabsmænd og teknikere, der forpestede luften, forurenede vandet og inficerede levnedsmidlerne med kemikalier. De bragte støjforureningen, stanken og affaldet ind i vor verden. De gjorde bjergene til slaggedynger og søerne til kloakker. De opfandt maskiner, som menneskene måtte betjene, og tvang dem til åndsforladt samlebåndsarbejde. De byggede byer, hvor sygdomme og psykoser florerede. De indførte den programmerede undervisning og overførte deres egne unaturlige tilbøjeligheder på børnene.: at beskæftige sig med naturvidenskab og teknik, at konstruere nye maskiner, at opfinde nye metoder til at ændre de bestående programmer. De manipulerede med genmassen og frembragte uhyrer i stedet for bedre mennesker. De eksperimenterede med materie og energi, med jorden, men månen, med planter og dyr, med menneskers hjerne. De syntetiserede stoffer, der havde indflydelse på adfærden og gjorde psyken unormal, fremkaldte og undertrykte emotioner. De påberåbte sig naturlovenes absolutte herredømme og tænkte ikke på, at relativere det med henblik på humanistiske værdier. De satte sig ud over etikkens og moralens regler, udtalte sig kun i absolutter, stræbte efter uindskrænket magt. Ikke roen, men tvivlen; ikke ligevægten, men forandringen; ikke permanensen, men evolutionen var deres mål. De tvang menneskene til at løbe efter fremskridtet, efter deres bekendtgørelser, signaler, lyscifre, efter deres formler og læresætninger. De gjorde menneskene til videnskabens forsøgspersoner, til teknikkens kastebolde, til industriens slaver. De tvang dem til arbejde, til konkurrence, til forbrug. De skabte manipulationens teoretiske grundlag. De spærrede menneskene inde i et net af tvang, forsynede dem med numre, førte bogholderi over deres sygdomme og kriminalitet, underkastede dem prøver og forsøg, overvågede dem, kontrollerede dem, trængte ind i deres privatsfærer, roste dem, straffede dem, opdrog dem til lydighed og præstationsvilje. De lavede beregninger over dem med computere, forudsagde deres reaktioner, ekstrapolerede valgresultater, programmerede og planlagde dem. De skabte et vrangbillede på mennesket, en jaget skabning, som var ude af stand til at forstå, hvad der hændte i dets egen verden, og som hjælpeløst var udleveret til et livsfjendtligt milieus frustrationer.
Side 23: Naturvidenskab og teknik er destruktive kræfter, som ikke har noget at gøre i en fri verden.
Side 37: Naturvidenskab og teknik tilintetgør moralen. Deres resultater står i modstrid med den sunde menneskeforstand. De fører til nihilisme, til nedbrydning af alle samfundsmæssige værdier, til menneskeåndens forlis. Deres tilhængere betragter naturen som et middel, der tjener formålet, havet som en affaldsspand, månen som en losseplads, verdensrummet som et forsøgsområde. De betragter cellerne som kemiske fabrikker, planterne som homøostatiske processer, dyret som et adaptivt system, som en kombinationer af reflekser og handlingsprogrammer. De betragter mennesket som en automat, hjernen som en regnemaskine, bevidstheden som en datamaskine, emotionerne som signaler, adfærden som dressur. De betragter livet som et kredsløb, verden som et fysisk system.
Side 37: De betragter historien som et stokastisk forløb, plantebevægelserne som formler, solen som en reaktor, naturen som et kredsløb, kunsten som en oplæringsproces. I kærligheden ser de hormonernes samspil, i latteren aggressioner, i erkendelsen er de aha-reaktioner. I molekylen ser de sandsynlighedsfelter, i atomet geometriens skemaer. Alt stofligt opløser de i kvanter, alt åndeligt i informationer. Deres rum er en forkrøblet tomhed, deres verden en entropisk proces. I sidste ende venter varmedøden.
Side 37: Naturvidenskaben tager intet hensyn til værdinormer og idealer. Den fælder sine domme uden at agte på de samfundsmæssige krav. Den udgiver teorier for absolutte sandheder, også selv om de indebærer repressive tendenser. Den er ude af stand til at tilpasse sig de historiske nødvendigheder. Den lukker sig inde i den umiddelbare erkendelse og påberåber sig banale iagttagelser, eksperimenter, statistikker. Den er blind, indskrænket og steril.
Side 37: Denne beskæftigelse med naturvidenskabens pseudoproblemer fører til en forringelse af psyken. Brugen af naturvidenskabelig erkendelse i teknikken fører til trusler mod menneskene og samfundet. Tilegnelse, befordring og udbredelse af naturvidenskabelige og tekniske tanker er forbudt og vil blive straffet.
Side 172: Intet væsen er så hæsligt som mennesket. Alene den slappe, blege hud, de udviskede ansigter, de bløde hænder. Men endnu værre var udstrålingen - den lavsiindethed, ondskab og aggressivitet, der som et ildelugtende bedøvelsesmiddel står i en os omkring det.
Side 173: I hele verdensrummet havde de ikke fundet én eneste intelligent livsform, der var blot tilnærmelsesvis så gennemført ond, så falsk, så lumsk, så morderisk - ene og alene opsat på at ødelægge andre væsener. I sin mordlyst veg det ikke engang tilbage for sin egen art - mennesker kunne få sig til at dræbe andre mennesker, de anvendte endog tekniske midler for at kunne gøre det i stort anlagte aktioner. På landjorden, under vandet og i luften kastede de sig over andre mennesker, lod en regn af kugler falde over dem, oversprøjtede dem med ætsende kemikalier, lod bakterier sile ned over dem og tændte radioaktive brande, som prisgav de angrebne - ofte også angriberne selv.
Side 185: Kattenes gennemsigtige karakter giver mig nok at lave. Jo mere deres intelligens stiger, jo mere egensindige synes de at blive. Men efterhånden er jeg begyndt at forstå dem helt godt. Det forekommer mig, at deres filosofi er mere fornuftig end menneskenes. De gør kun, hvad de vil, og de er mere tilfredse end et menneske nogen sinde kunne blive. De har vidunderligt nemt ved at slappe af, og de rolige timer er den højeste nydelse for dem. Mennesket kunne lære meget af dem.

Pages

204

Library's rating

Rating

(3 ratings; 4)
Page: 0.2959 seconds