Udvandrersaga 1, Opbrud fra Bygden

by Vilhelm Moberg

Paperback, 1974

Status

Available

Call number

839.78

Library's review

Sverige, Konga herred, Ljuder sogn, ca 1835-1850.
Indeholder kapitlerne "Bygden de forlod", "Lukkede led på vejen til Amerika", "Kongen af stenriget", "Drengen, der druknede i møllebækken", "Hvad væggelusene i et karlekammer kan få at høre", "Karl Oskar og Kristina", "Åke kommer tilbage fra
Show More
dårekisten", "Med rimelig hustugt", "Om en hvedemark og et fadfuld byggrynsgrød", "Med Guds hjælp og med landpolitiets støtte", "Amerika-kisten", "En bonde bukker for sidste gang", "En udvandrer, der får fri overfart", "De første udvandrere", "Alle leddene åbnes på vejen til Amerika".

Et lille sogn i Sverige, 5 km2, 1925 indbyggere, mange fattige. Bønder uden jord drages mod et land med jord uden bønder. Skolegangen har ikke været fremragende, men de fleste kan dog læse.
Karl Oskar Nilsson og hans kone Kristina overtager Karl Oskars forældres gård, da faderen bliver invalid. Forældrene går på aftægt i en alder af 51 og 49 år og det unge par overtager den lille gård, hvor de både skal afdrage på prioritetslånet, hans to søskendes arveparter og yde aftægtsydelse til forældrene.
Efter tre år skylder de 70 rigsdaler mere væk, har en ko mindre og har fået nogle børn.
Karl Oskars lillebror Axel Robert Nilsson begynder at drømme om at tage til Amerika og hans husbond er lidt brutal, så det tilskynder yderligt.
En religiøs vækkelse hos Danjel Andreasson får stor betydning, for der er kun ganske få, der har råd til at betale turen til Amerika. Karl Oskar og Kristinas datter Anna på 4 år forspiser sig i byggrynsgrød og dør under store pinsler. Det går Karl Oskar meget på. Præsten forfølger Danjel og hans tilhængere. Til sidst sælger Karl Oskar gården og rejser med hele familien til Amerika formedelst 675 rigsdaler. Kristina er gravid igen, men den ufødte koster i det mindste ikke ekstra i fragt. Børnene er Johan, Lille-Märta og Harald. Karl Oskar er 27 år, Kristina Johansdatter 25 år, Robert 17 år,
Dette bind slutter med at Karl Oskar og familie, Danjel og Inga-Lena, hans kone, deres 4 børn, deres karl, Arvid, den lokale prostituerede Ulrika, hendes datter og en gårdejer Jonas Petter Albrektsson, ialt 16 personer når frem til havnen, hvor de må vente på at briggen Charlotta får losset og lastet, så de kan komme ombord.

Det er sjovt at sammenligne Karl Oskars holdning til det nye land med Aksel Sandemoses dansk-canadiere og norsk-canadiere, hvor de klager over den historieløse jord og længes tilbage til Norge.
Show Less

Publication

(Kbh.) Schønberg 1973-74. 8 bd. portr. (3. opl.), Schønbergs Lommeelefanter

Subjects

Language

Original language

Swedish

Physical description

239 p.; 18.1 cm

ISBN

8757006229 / 9788757006223

Local notes

Omslag: A/S Svensk Filmindustri og Knud Kjeldmark
Omslaget er taget fra filmatiseringen og forestiller Karl Oskar Nilsson og hans kone Kristina
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra svensk "Utvandrarna" af Michael Tejn
Side 52: Der var nedsaltet sild på bordet til hvert andet måltid, men mange steder måtte de æde sild til hvert eneste måltid hele året rundt, undtaget på juleaften, og mange steder skar madmoderen selv brødet og delte skiverne ud. Så det ville være urimeligt at klage på kosten på Nybacken. Det siger sig selv, at det til tider kunne ske, at brødet var lidt muggent, at silden var harsk, mælken blålig og sur og osten delvis ædt op at rotter, så at man kunne se mærkerne efter deres små tænder.
Side 110: .. han ville mellem fire øjne møde hver den, der ville lægge hånd på nogen af hans slægt.
Side 113: Han ville næsten have været et godt menneske, hvis han ikke havde været lensmand.
Side 121: Det var i den gamle verden, Gud engang forbandede jorden for menneskenes skyld. Men i Den nye Verden var jorden endnu velsignet.

Pages

239

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)

DDC/MDS

839.78
Page: 0.1942 seconds