Rejse i eventyr, bind 2

by Jes Peter Asmussen

Paper Book, 1990

Status

Available

Call number

398.2

Library's review

Indeholder "De tre prinser og guldfuglen", "Vesirens kloge datter", "Historien om dumrianen", "Historien om konen og de tre mænd", "Den rige og den fattige", "Man kan ikke gøre nogen tilpas", "Abu Al Cher og Abu Al Shar", "Persiske fortællinger", "Manden og papegøjen", "Historien om de tre
Show More
koner, der vædder om hvem der kan spille sin mand det største puds", "Kurdiske eventyr", "Mirza Muhammed og uhyret", "Hvordan man slipper af med onde ånder".

"De tre prinser og guldfuglen" handler om tre kongesønner der drager ud for at finde guldfuglen til deres far. De to bliver fanget af en ond mand, der vil have dem til at fortælle en historie, der er løgn fra først til sidst. Prinsen fortæller om da han var tre år og hans søn halvtreds og fortsætter ellers med dygtigt vrøvl. Den onde mand slipper både ham og de brødre fri, men de forråder ham og lader ham sidde i en brønd. Han slipper selvfølgelig fri og får en yndig prinsesse som kone. Brødrene tilgiver han og han bliver en god og retfærdig konge.
"Vesirens kloge datter" handler om kaliffen, der stiller gåder til vesiren, der får uvurderlig hjælp af sin datter til at løse dem. Det opdager kaliffen og gifter sig med hende.
"Historien om dumrianen" handler om en hjertegribende dum mand, der snøres af konen og er til grin for hele landsbyen. Men pyt, for han opdager det jo ikke.
"Historien om konen og de tre mænd" handler om en kone, der antastes af tre mænd og gør gode miner til slet spil, idet hun simpelthen tager livet af dem. Da det bliver opdaget, går hun fri.
"Den rige og den fattige" handler om en familie, hvor manden kalder et stort løg for hane og et perleløg for høne, hvilket driver familien på den anden side af væggen til vanvid.
"Man kan ikke gøre nogen tilpas" handler om fader, søn og et æsel. Ligegyldigt om begge, en af dem eller ingen rider på æslet får de brok fra folk på gaden.
"Abu Al Cher og Abu Al Shar" handler om to mænd, hvoraf den ene gør det gode og bliver belønnet og den anden gør det onde og bliver grusomt straffet.
"Persiske fortællinger" handler om eventyr, som man kan følge fra land til land. Desuden er der et lille eventyr om dervishen Danadil, der bliver dræbt af røvere, men hævnet af en flok traner.
"Manden og papegøjen" handler om en mand der forsøger at sælge sin papegøje til en fuglehandler for 100 tumaner. Fuglehandleren takker nej og forsøger så at sælge en kalkun den anden vej, også for 100 tumaner, for hvis din fugl taler så tænker min.
"Historien om de tre koner, der vædder om hvem der kan spille sin mand det største puds" handler om tre gifte kvinder der finder en kostbar ring og beslutter at den af dem der kan spille deres mand det største puds skal have ringen. Efter at de hver har lavet deres mand til hanrej, mødes de igen, men ringen er blevet hugget af en anden i mellemtiden.
"Kurdiske eventyr" handler om kurdernes historie og deres eventyr.
"Mirza Muhammed og uhyret" handler om Mirza, der er den yngste af tre sønner og hvordan han slås med et uhyre, der har dræbt hans to brødre og endda kan genopstå, selv om han slår det ihjel og parterer det.
"Hvordan man slipper af med onde ånder" handler om en mand, der er blevet gift med en skrækkelig kone, der hedder Gule. Han får det råd at smide hende i et hul, hvor der bor en ond ånd. Snart har hun også fået den under tøflen og ånden flygter. Endda føler den onde ånd så meget med manden at den hjælper ham til at helbrede kongens datter. Senere støder han på ånden igen, men manden lader som om Gule er på vej og det skræmmer ånden væk igen.

En ok bog fra DSB til at slå lidt tid ihjel med på en togrejse.
Show Less

Genres

Publication

Café Victor, 1990 64 s. ill.

Subjects

Language

Original language

Danish

Physical description

63 p.; 19.9 cm

ISBN

8788800024 / 9788788800029

Local notes

Omslag: Peter Hentze
Omslaget viser et stiliseret æble
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 29: Kvinden begyndte at fortælle om sin mands nærighed, indtil hun havde fyldt havet op med agurkemarker.
Side 38: Jeg giver dig min datter ligesom en kop kaffe.
Side 38: Dette er ikke din belønning, hvad kan jeg mere gøre for dig?
Side 38: De fangede ham, splittede ham ad og kastede ham i vandhullet og fløj væk.

Der er lidt underligheder med isbn-numre på denne og islandske eventyr, så jeg er ikke sikker på at denne er udgivet af Café Victor

Pages

63

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)

DDC/MDS

398.2
Page: 0.1353 seconds