Eventyrfugle og Fugleeventyr

by Tage la Cour

Hardcover, 1941

Status

Available

Library's review

Indeholder kapitlerne "Forord", "Basilisken", "Fugl Fønix", "Gammen og Valravnen", "Natravnen", "Knarkuglen eller Knarkvognen (og den vilde Jagt)", "Fuglen Grif", "Rok", "Kol, Sirenen, Harpyien og Garuda", "Fjeldrypen, Struthio og Ænder, der vokser paa Træer", "Eskimoiske Sagnfugle",
Show More
"Litteratur", "Register".

Basilisker kan fremkomme ved at gemme mjød for længe, så lad være med det. Fugl Fønix lever af Viraksdryp. En Valravn er et flyvende væsen, halvt vilddyr, halvt fugl. Den kræver Dronningens førstfødte, Germand Gladen Svend. En anden stor og fæl fugl kaldes for en Gam. Natravnen er genfærdet af en nedmanet sjæl. Knarkuglen er fordømte aander, der skal flyve jorden rundt i et døgn. Fuglen Grif har vinger på ryggen, løvekrop, manke og ørnehoved. Fuglen Rok er så stor, at den fodrede sine unger med elefanter. Marco Polo er den første europæer, der omtaler Rok. Roksagnet er opstået på Madagaskar, hvor en uddød strudsefugl Aepyornis var ganske stor. Den største, Dinornis Maximus, var 4 meter høj og æggene så store som 6 strudseæg. Baron Münchhausen var også god for en historie om en Isfugl. Kol er jødernes udgave af Fønix. Sirener er fugle med kvindehoveder, senere afbildet også med kvindelig overkrop. Harpyier er halvt fugle og halvt kvinder og blev brugt til at straffe Thrakerkongen Fineus ved at de åd meget af hans mad og besudlede resten. Garuda og Suparna er to smukke og store fugle.
Der er en herlig skrøne om at ænder opstår af træ, der ligger henkastet på stranden. "Derfor spiser Biskopper og andre Gejstlige i visse Egne af Irland uden Skrupler disse Fugle i Fastetiden, fordi de ikke er Kød eller fremgaaet af Kød."
Eskimoiske sagn rummer også sagnfugle i form af mennesker i fugleham, kæmpefalke, kæmperyper og lignende.

Ganske faktuel gennemgang af sagnfuglene med nydelig litteraturfortegnelse og opslagsregister.
Show Less

Publication

Kbh. Gyldendal 1941 131 s.

Language

Original language

Danish

Physical description

131 p.; 19.7 cm

Local notes

Omslag: indbundet
Omslaget viser en tegning efter "Lycke Bogen"
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Kan ses som andet bind eller fortsættelse af "Gøg, Stork og Svale i Sagn og Tro".
Natravnen, Aamanden, Gravsoen, Helhesten og Kirkegrimen nævnes i H. C. Andersens eventyr Elverhøj.

Pages

131

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2165 seconds