Den lille Salmonsen, bind 4, Eug-Giø

by A. W. Marke

Other authorsPalle Raunkjær (Author)
Hardcover, 1938

Status

Available

Library's review

Colli Euganei er en gruppe af udslukte trakytvulkaner på Posletten i Norditalien. Euler og slanke søjler. Evolutter og afviklere. Explicit og incipit. Fabelepope. Fáfnismål - en samtale mellem Sigurd og Dragen Fáfnir. Fangedæmning, byggegrube og tømmerkiste. Fastkæber, kuffertfisk,
Show More
pindsvinefisk. Favonius (latin for Vestenvinden). Fede Legemers Gruppe. Fedtegrever. Femerske Gryn (afskallede byggryn). Fikserbillede. Fiktilier (genstande af terrakotta). Fimreorme. Fiskekonservering. Flagellater. Den berygtede Nagana-Sygdom foraarsages af Trypanosoma Brucei og angriber især Hovdyrene i Afrika. Flatulens = Vindkolik. Flodlæbefisk. Foranderlige stjerner. Fosfortran. Frenologi. Fritflue. Fritturedejg. Fritænker. Fthiriasis, se Phthiriasis. E. Galois. Garrotte (langsom kvælning som henrettelsesmetode). J. C. F. Gauss. Giftsvampe. Ginger Beer = en i England yndet kulsyreholdig Drik tilsat Ingefær og forskellige Smagsstoffer. Gitterrust.

Den første foranderlige stjerne blev fundet af Fabricius i 1596 og fik navnet Mira (den forunderlige). Under fiskekonservering finder vi Appetitsild. Under Giftsvampe nævnes Netstokket Indigo-Rørhat, hvilket undrer mig, for mine nutidige svampebøger mener at det er en fin spisesvamp. Til gengæld mener bogen her at stenmorkel kan spises, hvis man koger eller tørrer den nok, så dens indhold af helvellasyre mindskes. (Helvella kommer fra det latinske navn på slægten Foldhat.) Det har siden vist sig at helvellasyre er et fatamorgana, men giften er rigtig nok. To tyske kemikere P. H. List og P. Luft isolerede giften i 1967 og den kaldes gyromitrin. Den er vandopløselig og flygtig ved stuetemperatur, så man skal nok ikke tørre svampene inde i sit hus. Gyromitrin nedbrydes i kroppen til blandt andet methylhydrasin (monomethylhydrasin MMH), som bruges som raketbrændstof, men ikke er et rart stof at være i nærheden af. De to kemikere fandt mellem 1247 og 1676 mg/kg frisk svamp. Og dødelig dosis skønnes at ligge på ca 20 - 50 mg/kg kropsvægt. Desuden er det kræftfremkaldende og hober sig sikkert op i leveren.

Glimrende leksikon, som stadig er værd at fordybe sig i.
Show Less

Publication

Kbh 1937-40, J. H. Schultz Forlag

Language

Original language

Danish

Physical description

732 p.; 25.7 cm

Local notes

Omslag: Indbundet
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 39: Dragen fra Rhodos ses på side 39 som illustration til Fabeldyr.
Side 466: Frenologi. Lære, der gaar ud paa, at der paa Kraniets Yderside, findes Fremspring og Fordybninger, som svarer til bestemte sjælelige Egenskaber. Den betragtes nu som fuldstændig fejlagtig.

Pages

732

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.5656 seconds