Encyklopædier og Konversationslexika gennem Tiderne

by Andre Nicolet

Hardcover, 1946

Status

Available

Library's review

Indeholder "Indledning", "Oldtiden", "Middelalderen", "Nyere systematiske Encyklopædier", "Den nye Tid", "Ordbøgerne", "'Kunst- og Videnskabslexikaerne'", "De historiske Lexika", "De universelle Ordbøger", "'Konversationslexikonet's Forløbere", "L'Encyclopédie", "Encyclopædia Britannica",
Show More
"Samlinger af Speciallexika", "Det 19. Aarhundrede forsætter det 18. Aarhundrede", "Specialordbøger", "'Konversationslexikonet'", "Tyske Efterligninger af Brockhaus", "Brockhaus i Udlandet", "Danske populære Konversationslexika", "'Konversationslexikonet' i andre Lande", "Larousse-Ordbøgerne", "Engelske Konversationslexika", "Videnskabelige Konversationslexika i Tyskland", "De videnskabelige Konversationslexika udenfor Tyskland", "Salmonsens Konversationslexikon", "Litteratur", "Illustrationer", "Navneregister".

Ganske fornøjelig men kortfattet gennemgang af udenlandske og danske leksika til og med Salmonsen. Der er en morsom historie om det tyske forbillede Brockhaus, som bliver flittigt oversat/plagieret rundt omkring i Europa, men typisk med totale omskrivning af afsnit om det land, det udgives i. En englænder citeres for en kvik bemærkning om at man burde lave en udgave, hvor alle de nationale afsnit var hentet fra de 'lokale' udgaver.
Brockhaus er også forlægget til den første udgave af Encyclopaedia Americana og til den engelske Chamber's Encyklopædia.. Encyclopedia Britannica bliver udgivet af "A Society of Gentlemen in Scotland". Bogtrykkeren William Smellie ser ud til at have været hovedforfatter på den første udgave. Senere udgaver kaprede notabiliteter som Albert Einstein, Niels Bohr og Sigmund Freud til at skrive lange artikler om deres stofområde.

Der er ikke rigtig nogen vurdering af det faglige niveau i de forskellige leksika, men der skal nok også et meget større værk til at rumme den slags.
Show Less

Publication

Kbh. J.H. Schultz 1946 93 s. ill.

Language

Original language

Danish

Physical description

93 p.; 25.2 cm

Local notes

Omslag: Indbundet
Omslaget har teksten "Om Lexika"
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi

Pages

93

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.0862 seconds