De syv hængte

by Leonid Andréjev

Paperback, 1966

Status

Available

Call number

891.73

Library's review

Rusland, ca 1900
Indeholder kapitlerne "Forord", "Klokken 1 middag, Deres Højvelbårenhed", "Dømt til døden ved hængning", "Mig skal man ikke hænge!", "Vi orlover", "Kys ham, men tal ikke!", "Timerne rinder", "Der gives ingen død", "Der gives en død, og der gives et liv", "Skrækkelig
Show More
ensomhed", "Murene styrter sammen", "De bliver hentet", "De ankommer".

"Forord" er underskrevet M. B. og handler om at forfatteren var fanatisk revolutionær og inspireredes af revolutioner heroisme. Denne lille roman udkom et par år efter den blodige opstand i 1905 og sympati og forståelse for terroristens handling gennemsyrer hele fremstillingen.
"Klokken 1 middag, Deres Højvelbårenhed" handler om ministeren, der af sikkerhedspolitiet får at vide at der er planlagt et attentat mod ham næste dag kl 1 middag. Han spekulerer sig helt syg over tanken.
"Dømt til døden ved hængning" handler om at de fem sammensvorne bliver fængslet og dømt til døden. De er Sergei Golovin, Mussja, Verner, Vasili Kasjirin, Tania Kovaltsjuk.
"Mig skal man ikke hænge!" handler om bonden Ivan Janson, der har myrdet sin husbond med en kniv. Han skal også hænges, men må vente på at der er nogle stykker, der skal samme vej.
"Vi orlover" handler om røveren Mikail Golubez med tilnavnet Zigøjner-mikkel. Han er notorisk en røver og morder.
"Kys ham, men tal ikke!" handler om forældres afsked med deres børn. Seigeis far, oberst Nikolai Sergévitsj Golovin har nøje instrueret sin kone om ikke at græde og at hun først skal kysse ham tavst men ikke tale før senere. Det hjælper Seigei meget. Vasilis mor derimod bebrejder ham og de kommer nærmest op at skændes.
"Timerne rinder" handler om hvordan aftenen og natten snegler sig afsted.
"Der gives ingen død" handler om at Mussja faktisk falder i søvn. Men udenfor spændes hestene allerede for den lanterneløse, sorte vogn.
"Der gives en død, og der gives et liv" handler om Sergei der finder trøst og styrke i at gennemføre et gymnastikprogram konstrueret af danskeren Müller.
"Skrækkelig ensomhed" handler om Vasili, der er grebet og lammet af dødsangst.
"Murene styrter sammen" handler om Verner, der tænker på sine kammerater og bryder sammen.
"De bliver hentet" handler om at de syv bliver hentet i cellerne.
"De ankommer" handler om at bliver kørt ud i skoven, hængt og kørt tilbage igen.

Vi følger syv dødsdømte. De fem har planlagt at slå en minister ihjel, men blev anholdt. De to andre er almindelige forbrydere. De syv tager ventetiden på hver sin måde, men slutstationen er den samme. En galge i en skov. Dødsstraf er en helt unødvendig straf, men det er nu ikke fordi det gør fra eller til i ens holdning til det at læse denne bog.
Show Less

Publication

Kbh. Hasselbalch, 1966

Description

A Russian classic by author Leonid Andreyev. Seven men, five terrorists and two common peasants, are condemned to death by hanging. the book follows each of the men's personal journey as they seek to deal with their fate.

Language

Original language

Russian

Original publication date

1908
1909 (Herman Bernstein's English translation)

Physical description

138 p.; 18.8 cm

Local notes

Omslag: Margrete Helsing
Omslaget viser en grå abstrakt tegning, måske af en mand i en galge
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra russisk "Рассказ о семи повешенных" af Ejnar Thomassen
Леонид Андреев: Рассказ о семи повешенных

Side 22: Hvis man kan lukke sit ansigt til som en blinddør, så havde denne ubekendte lukket sit som med jern og med jern låset det af.
Side 38: Her har vi ingen forskrift om at spase. Det er jer, der bringer spasen ind. Hos os er den ikke foreskrevet.

Pages

138

Library's rating

Rating

½ (56 ratings; 3.9)

DDC/MDS

891.73
Page: 0.8806 seconds