Jeg er her jo : kald mig aldrig Tønder-pigen igen

by Pia Møller Søe

Other authorsZandra Alex Berthelsen (Author)
Hardcover, 2022

Status

Available

Library's review

Indeholder "Forord", "Hun græder næsten aldrig", "Når man lukker en dør ...", "Barndom", "Er det så der, jeg koster?", "Systemets barn", "Føl dig endelig hjemme", "Kan man dø af skam?", "Hvad tror du selv?", "Du skulle have været her i dag ...", "En syg virkelighed", "Kage og stesolid", "Er
Show More
hun død?", "Dø ung og bliv et smukt lig", "Er det hele historien?", "Han var jo et menneske, for helvede ...", "Elsker. Elsker ikke. Elsker", "Jeg ville pisse på din grav", "Jeg ved godt, hvem du er", "Skal man så have en skoreol?", "Kærlig hilsen 'mor'", "Han havde et særligt blik", "Bolle er noget, man gør frivilligt", "Cogito ergo sum", "Vi er ikke venner", "Siger man så i lige måde?", "Spirehvile", "Tak".

Zandra fortæller om en helt grænseoverskridende opvækst. Hun er godt klar over at noget er helt galt, men hun er kun 11 år gammel og vant til at gøre alt, hvad hendes alkoholiserede far beder hende om. Fx at gå nøgen rundt i huset. I et af de første afsnit fortæller hun om at nogen en måned før har sendt hendes far en besked om at tilstandene i hjemmet bliver meldt til politi og myndigheder. Det fik faderen til at rydde op i sexblade, film, dildoer og så videre. Eller rettere han fik Zandra til at gøre det. Sikkert klogt nok, for nu banker politiet på døren. Det er den 24 august 2005 og Zandras far bliver anholdt i et hus i Solderup udenfor Tønder. Han bor sammen med to piger på 11 og 8 år. Politiet har fået et tip og har overvåget huset og aflyttet telefonerne i tre uger. Zandra har været udsat for overgreb og omsorgssvigt siden hun var ca tre år gammel. Hendes far havde fuldbyrdet samleje med hende, da hun var fem. Misbruget fortsætter og fortsætter. Moderen ser den anden vej eller kigger apatisk på. Hun har en skizofrenidiagnose og er førtidspensionist som faderen. Det er ham, der bestemmer. Moderen går nøgen rundt i huset og har sex med forskellige mænd, når faderen beder hende om det. Men et år tidligere tæskede Zandras far hende så meget at hun kom på hospitalet og siden har hun holdt sig væk. Fra den dag af har Zandra overtaget alle moderens pligter. Hun indrykker klamme annoncer i Den Blå Avis, tømmer postkassen og læser svarbrevene op, så faderen kan bestemme hvem der skal lukkes ind. Zandra vokser op i en verden, hvor hun kun er til for andres skyld. Nu kommer politi og kommunens folk og fjerner hende og hendes søster. Det var en traumatisk oplevelse og hun fik ikke sagt farvel til sin far. Hun kommer hen til den aflastningsfamilie, hun er kommet hos gennem de sidste fire år og det virker bare mærkeligt.
Næste dag fortæller hun det i skolen, som det er. Hendes far er i fængsel og hun og hendes søster bor nu ved deres plejefamilie.
Zandras forældre mødtes via en kontaktannonce, som Zandras mor havde indrykket i en avis i 1993. Året efter kom Zandra til verden som et uønsket barn. Zandras mor er organist i den lokale kirke og er også prostitueret, måske mest for underholdningens skyld? Og i alt fald for faderens skyld, for det er ham, der organiserer det. Zandra og søsteren vokser op i en rå og brutal verden. Zandras far slår pigerne hvis de græder og han tyranniserer sin kone. Det er et mareridt, der overgår hvad man lige kan forestille sig.
Zandras første erindring er en juleaften, hvor hun skal lege med sin fars pik!
Forældrene lyver naturligvis overfor myndighederne, men disse sætter også kikkerten for det blinde øje. Da Zandras mor flytter på krisecenter, overdrager statsamtet forældremyndigheden over begge børn til faderen. Zandras mor har også forsøgt at sværte aflastningsfamilien til i breve til kommunen.
Nogle dage efter anholdelsen af faderen skriver han et brev til Zandra om at han har tilstået det hele. Han har fortalt alt og han synes at hun skal gøre det samme. Det hjælper på en eller anden måde at kunne tale om det. Sagen kommer for retten efter en lille evighed og Zandra får en erstatning på 880.000 kroner og lillesøsteren får 320.000 kr. Zandra beder sin advokat om at give pengene til nogle andre, for pengene får hende til at føle sig brugt og beskidt. Det var det, hun var værd, tænker hun. Hun var købt og betalt, og det var så det, hun kostede. Zandra kommer på opholdsstedet Anesgaard ved Haderslev den 5 december 2005. Det er ikke ret godt for nu at være diplomatisk. De straffer dig for alt det, ingen har lært dig. Zandra stikker af. Ikke bare en gang, men over 40 gange.
I december 2008 flytter hun ind ved Else og Henning, som bliver plejeforældre for hende. Pubertet, skoleliv, kærester, alkohol. Det er ikke nemt at være Zandra. I 2012, da hun er fyldt 18 år, flytter hun. Hun er startet i gymnasiet og kæmper for at få det til at hænge sammen. Det går ikke og hun flytter ind på Tønder Ungdomshus, hvor det går meget bedre. Hendes lillesøster bliver student og de begynder at have lidt kontakt med hinanden. Men søsteren er vred over at Zandra taler offentligt om sagen, så deres kontakt forsvinder igen. Zandra flytter til Sjælland, hvor hun en kort stund bliver viklet ind i en kendt kvindes spind.
I 2016 er hun med i en dokumenter på TV2 som "Tønderpigen". En kvinde starter en indsamling og Zandra får næsten 140000 kr, som hun bruger på behandling og uddannelse.
Hun bliver gravid med en skiderik af en kæreste og får en abort. I sommeren 2013 var hun på Roskild Festival og endte i en hashpsykose. Hun kommer til at bruge flere år som psykiatrisk patient. Hun er tæt på selvmord flere gange. I slutningen af 2017 får hun sin første behandling med elektrochok. Hun har også været på stoffer og fået hjertestop af en overdosis. Hun er flyttet til Roskilde, men indlagt på psykiatrisk afdeling i Hvidovre, da Henning en dag ringer ud af det blå og fortæller at Else er død. Det udløser en ny omgang kaos.
Da hun blev 18, søgte hun aktindsigt i sin egen sag. Hun mødes også på et tidspunkt med den mand, der anmeldte det hele til politiet. Hun er usikker på om hans historie er rigtigt, for den virker indøvet. I 2018 mødes hun med sin far på en café i Aabenraa. Han hedder Bent Jørgensen og virker syg. Han fik et nyt hjerte, da hun var omkring tre år gammel. Hun er også selv halvsyg af en lungebetændelse, der ikke rigtig vil give slip. Men han vil stadig gerne have magten over hende. Han drikker også og hun giver ham valget mellem alkohol og hende. Han vælger alkoholen og dør et par år senere.
Zandra kommer i et forhold med en anden kvinde, men det går i stykker. En aften i 2019 tager hun en overdosis metadon og får hjertestop, men bliver reddet tilbage.
Faderen dør af kræft og hun opdager at han har skrabet penge sammen, så hun kunne arve noget. Hun bruger pengene på at blive gældfri.
Hun går på nettet og læser om Dromedaren, en kraftig tysk mand med ryrkiske rødder. Hun husker ham som modbydelig. En bog skrevet af Claus Jensen om sagen har slet intet input fra Zandra og får det til at fremstå som om det var hendes egen skyld.
Hun har ikke rigtig kontakt til moderen, der selv mener ikke at kunne klare det.
Zandra har et liv, også et sexliv, men der er ting, hun ikke kan klare på grund af sin opvækst. Måske er håbet bare at få et tåleligt liv. En psykolog Gitte fortæller Zandra at professionelle mennesker, man møder i systemet, ikke må forveksles med venner.

Det er hjerteskærende at se hvor lang tid man kan bruge på at komme sig bare en lille smule ovenpå en helt forkvaklet barndom.

Zandra er kendt for Tønder-sagen, hvor hendes far mishandlede og misbrugte hende og hendes søskende seksuelt. Og lejede hende ud for småpenge, så klamme gamle mænd kunne gøre med hende, hvad de ville. En af mændene er Gerhard Trip fra Abild ved Tønder. Han er 73 år, da han misbruger hende. Det koster så en dom på to år og tre måneder, men han fremstår som så dum at det er skræmmende. Faren fik en dom i februar 2007 på 10 års fængsel. Han døde 17 maj 2020 af kræft. Moren fik en behandlingsdom for medvirken. 14 andre mænd blev dømt i sagen og fik tilsammen 35 års fængsel. Zandra har valgt at fortælle sin historie og sige det som det er. Hun er begavet, indsigtsfuld og skrøbelig.
Show Less

Publication

[Kbh.] : Lindhardt og Ringhof, 2022.

Description

Den ældste af døtrene i den modbydelige Tøndersag, fortæller sin unikke uafrystelige historie. Til dig som læser autentiske kriminalsager

Language

Original language

Danish

Physical description

357 p.; 22.7 cm

ISBN

9788727005263

Local notes

Omslag: Lene Perez
Omslagsfoto: Claus Peuckert
Omslaget viser et portræt af Zandra og på bagsiden ses hendes nakke
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Tønderpigen
Side 69: Det føles, som om ens røv sprækker.
Side 114: De var sådan nogle typer, der skulle have arbejdet på en fabrik i stedet for. Der kan man bedre opføre sig som et dumt svin, uden at det skader nogen.

Pages

357

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)
Page: 0.2886 seconds