Prostitution i Danmark efter middelalderen

by Erik Nørgaard

Hardcover, 1990

Status

Available

Library's review

Teksten har overskriften "En historie om straf og hykleri" og starter med den græske digter Athenaeus, der hylder prostitutionen. Her er illustrationer fra Fanny Hill. Borel, 1776. Og W. Hogarth: "Mollys første irettesættelse", hvor man ser en der får med et ris i rumpen. Erik Nørgaard tror
Show More
ikke meget på Den lykkelige Luder, men mere på at det var nød og betryk, der fik kvinderne til at vælge den beskæftigelse.
Her er uddrag af politibestemmelserne for "Offentlige Fruentimmere". Og nogle billederne, måske af fotografen Mary Willumsen. Efter år 1900 skiftede prostitutionen i København til de store arbejderkvarterer Vesterbro og Nørrebro. Inde i byen er der varieteer hvor unge piger kan træffe gavmilde herrer. Kronprins Frederik (senere Kong Frederik den Ottende) havde en vis veneration for smukke kvinder og folkelige forlystelser. I 1901 bliver bordellerne forbudt og lukket. Men det fik jo ikke prostitutionen til at forsvinde. I 1906 får justitsminister Alberti vedtaget en lov om forbud mod al offentlig prostituion (det sker i oktober 1906), men oktoberdamerne fortsætter selvfølgelig alligevel. Fx Severine på 65 år, der virkede i Prinsensgade, dog kun fra kl 24 til kl 5 morgen, fordi hun ikke tålte at blive set i lys.
Men som folketingsmanden Peter Sabroe sagde højt, så var det jo de elendige forhold og lønninger, den store fattigdom i hjemmene og den elendige opdragelse, der bevirker demoraliseringen. Her er også en glimrende tegning af en ung prostitueret, der har besøg af en sædelighedsapostel: "De har ganske ret. Det ville være meget mere behageligt at leve af sine renter."
Skuespillet Kameliadamen er bygget over Alphonsine Plessis (15 januar 1824 - 3 februar 1847) eventyrlige og korte liv.
Her er også et smukt billede af en ung smuk kvinde. Måske fra 1910, måske fotograferet af Bellocq.
Og satiretegninger af tyskeren George Grosz. "Ægteskab" og "Prostitution"

Udmærket lille bagatel. Der mangler årstal på en del af oplysningerne, men det er jo heller ikke en historiebog med et stort kildeapparat.
Show Less

Publication

Kbh. : Holkenfeldt, 1990.

Language

Original language

Danish

Physical description

64 p.; 16.3 cm

ISBN

8777201566 / 9788777201561

Local notes

Omslag: Erik Nørgaard
Omslaget viser et skillingsblad fra 1772, hvor "fordærvelige Quinder" ifører sig sørgedragt, fordi deres beskytter, gehejmekabinetssekretær Johan Friedrich Struensee, er blevet stødt fra magten og henrettet. Konkret ses en kvinde på en stige i færd med at sætte håret kunstfærdigt op på en anden kvinde
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 59: fotografi, måske fra 1910 og måske af Bellocq? Det forestiller en smilende og nøgen ung kvinde
E. J. Bellocq: Storyville Portraits. Photographs from the New Orleans Red-Light District
Den erotiske kulturhistorie, bind 3

Pages

64

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2893 seconds