Troldepus i cirkus

by Dines Skafte Jespersen

Hardcover, 1994

Status

Available

Library's review

Indeholder "Troldepus i skoven", "Den store kat", "Sjov i gaden", "Troldepus i skolen", "Kykli Højben", "Da Kræn fik præmie", "Max i knibe".

"Troldepus i skoven" handler om at Troldepus skal fortælle egernet Rødtop, Peter Pindsvin, Morten Hare, Mikkel Ræv og Bertel Brok om sine oplevelser i
Show More
Skåne. Helst mens han vifter lillesøsteren Pussi Troldunge med et stort blad fra en bjørneklo. Skaden Skrat bliver sat til at vifte, men de bliver afbrudt af Troldemor, der skal have hjælp til at hænge tøjet fra en storvask op. Det er ret vindstille, så Troldepus får rådyrene inklusiv Krumtak til at løbe rundt med en stor mellem sig, så de selv lufter tøjet. Krumtak kan berette om en kæmpestor stribet kat, der løber rundt i skoven, så Rødtop og de andre egern bliver sendt ud for at finde den.
"Den store kat" handler om at Troldepus helt havde glemt Pussi, der lå og sov. Nu har den store kat, der faktisk er en tiger, fået snuset sig frem til hende, men Troldepus når lige at få hende i sikkerhed i et træ. Herfra snakker de med Saba, der er en bengalsk kongetiger. Den kommer fra et cirkus og da Troldepus ikke ved noget om cirkus, fortæller den om sit liv med bjørnen Goliat og løven Samba og at de har et meget stort telt. Dyrepasseren Frans er syg og den nye mand, Max, glemte at lukke buret i aftes efter forestillingen, så Saba gik en tur i skoven. Den er sulten, så Troldepus snupper et stykke kød fra en sur kone, der har lavet et farligt vrøvl ved slagteren. Troldepus lægger også mærke til at der er mange folk, der leder efter Saba. Denne giver ham ret i at han nok bør tilbage til cirkus for direktøren og hans søn Jonny er flinke nok. Men Max skal ikke være dyrepasser for ham. Der kommer en flok mennesker med hunde, så Troldepus får rådyrene til at lokke dem væk og imens går Saba og Troldepus ud på vejen, hvor der holder en vogn med Sabas bur, som den lægger sig ind i. Jonny dukker op og lukker lågen til buret. Flokken med hunde kommer også tilbage og alle er glade, fordi Saba er tilbage.
"Sjov i gaden" handler om at Troldepus næste dag tager Troldefars små æsker med tryllepulver med i lommen og ønsker sig hen til Sabas cirkus. Det er rigtigt med det meget store telt. Han finder Saba og snakker med ham. Frans er blevet rask og Max er jaget på porten, men har taget alle direktørens penge, så det kniber med at betale regningerne. Troldepus hører ikke særligt efter, men skynder sig at slå følge med nogle drenge. Undervejs møder de et orkester og Troldepus laver lidt uskyldigt grin med dem.
"Troldepus i skolen" handler om at Troldepus blander sig i skolegårdens små opgør, så bøllen Jens får bank af det vanlige offer, Kaj, for offeret bliver pludselig dobbelt så høj som plageånden. Troldepus går også på opdagelse i skolen og finder ud af at det grønne tryllepulver kan sætte liv i de ustoppede dyr i samlingen. De kan snakke og det forstyrrer den næste time. Læreren tilkalder inspektøren, men de kan ikke finde ud af andet end at der foregår noget mærkeligt. Måske er der fordi der er cirkus i byen. Troldmanden Ximas er måske på spil. Troldepus øjner en chance for at de måske vil give børnene fri? Inspektøren får et lille drys rødt pulver og bliver straks mindre end den mindste dreng på skolen. Hurtigt efterfulgt af lidt gult pulver, så han får normal størrelse igen. Den oplevelse får ham til at give børnene fri fra skole resten af dagen.
"Kykli Højben" handler om at Saba beder Troldepus om at få fyldt teltet med betalende tilskuere. Han får hanen Kykli Højben med på et nummer. Lidt rødt pulver og Kykli er kæmpestor og gør reklame for cirkus, så de næste to forestillinger bliver helt udsolgte.
"Da Kræn fik præmie" handler om at koen Lise Malkeko får førstepræmie til dyrskuet og det synes Troldepus er så sjovt at han hænger førstepræmieskilt på en af dommerne Kræn Højgård, men bagefter på Mads Jepsen, der har moret sig mest over det pus. Troldepus smutter tilbage til Saba og Goliat og de kan fortælle at Max har forklædt sig og lusker rundt. Han kunne godt finde på at stikke af med kassen for anden gang? Troldepus lover at tage sig af den affære.
"Max i knibe" handler om at Troldepus leder efter en mand med brunt tøj og falsk overskæg, så han rykker lidt i folks skæg. Han hjælper en dreng med at vinde et vækkeur til sin mor (til teltindehaverens ærgrelse). Og finder Max, der maser sig frem i køen. Troldepus i overstørrelse med usynlighedspinden i munden slæber simpelthen afsted med Max og propper ham ind i tigerburet til Saba. Max lover at levere pengene tilbage mod at komme ud. Nogenlunde samtidigt dukker Troldefar op og tager Troldepus med tilbage til Troldhøjen. Troldepus har taget fire kager med tilbage, så han klarer frisag og får sat æskerne med tryllepulver tilbage uden at det bliver opdaget.

Retfærdighedens vogter Troldepus sørger for at skolegårdsbøller og småsvindlere bliver dukket, men uden at der sker dem ret meget. Samtidigt laver han sjov med borgermusikken på samme ufarlige måde.
Show Less

Genres

Publication

[Kbh.] : Erichsen, [1994].

Description

Troldebarnet Troldepus laver mange narrestreger.

Language

Original language

Danish

Physical description

74 p.; 15.6 cm

ISBN

8755503519 / 9788755503519

Local notes

Omslag: Karl Tornby
Omslaget viser en troldunge der rider på en stor hane i et cirkus, hvor direktøren slår på tromme, mens artisterne laver numre
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Illustrationer: Karl Tornby
Troldepus, bind 22

Pages

74

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.8829 seconds