Fantastiske opfindelser : i by og på land

by Jørgen Duus

Paper Book, 1991

Status

Available

Library's review

Dette er en bog om nogle af de store projekter og mange opfindelser, der aldrig slog an. Fra ca 1850 til ca 1940. Her er række på række af højhuse i Paris. Ideen er at man kan bevare masser af grønne arealer udenom. Mussolini havde planer om en 400 meter høj skyskraber ved siden af
Show More
regeringsbygningerne. Og Hitler havde planer for en kæmpestor kuppelhal, der skulle overgå Capitol i Washington og Peterskirken i Rom. Inde i husene har opfinderne også ideer, fx en seng, der kan emulere et tog, der bumper hen over skinnesammenføjningerne. Og et vækkeur for døve, der virker ved at sænke et stativ med korkskiver ned i hovedet på den sovende. Der er også en toiletdør, der sørger for at man vasker hænder. En beskyttelsesskærm så husmødre ikke får fedtstænk og damp fra madlavningen i hovedet. En maskine til at læse mange bøger på en gang og en klædebørstemaskine med indbygget skobørste og hattebørste. Et patent fra 1866 ligner et sushi-bånd til forveksling. En fjernbetjent potteplantepasser. Og pramme til bortskaffelse af toiletindhold og gaslamper, der sørger for også at tage lidt kloakgas op fra kloakken og brænde af. En forgænger for hyperloop findes også. Rullende fortove. Og en prøvebane til billister, der skal have kørekort. Fra 1905 er der forestillinger om transmission af levende billeder og teletroskopet, der er en slags forgænger for Teams eller Zoom. Til forbryderne er der både fodjern og gabestok. Og politi og militær får smarte sigtesystemer, sammenklappeligt brystpanser og pansrede politibiler. Forgængeren for døgnbokse er her også. Og tåregas mod bankrøvere. Til lovlydige borgere er der allehånde muligheder for skjulte skydevåben og peberbøsser. Redningsapparater til brug ved ildebrande. Vindebroer og faldskærme til brug for flugt i tilfælde af brand. Og afkølingssystemer til nabobygninger, hvis der er ild i et hus. Huse støbt af beton i et stykke. Elementbyggeri og betonelementer. Arne Jacobsen og Flemming Larsen tegnede et Cirkelhus i 1929 (da de begge var 27 år gamle) og vandt en konkurrence om fremtidens hus. Emilio Terry tegnede et sneglehus på ca samme tid.
I stedet for en plov kan man måske bruge en skrællemaskine? Og elektricitet fra lyn og kontrol af nedbør med regnkanoner. Skærme til at samle skadedyrslarver i, når man ryster dem ned fra træerne. Og fugleskræmsler med geværattrapper. Hestedrevne biler? Paraplyer til hunde? Forlygter til hunde? Fælder til fluer og mus. Kunstige katte. Og fuglejagt med net fra en flyvemaskine. Og fuglefangst vha kræmmerhus med fuglelim i bunden.

En af de skøreste opfindelser er en kontorhjelm, der virker støjisolerende og hvor anvenderen af hjelmen får luft via en ventil foran munden. Det må være forløberen for Apple's Vision Pro.
Show Less

Publication

[Kbh.] : Nyt Nordisk Forlag, 1991.

Language

Original language

Danish

Physical description

64 p.; 27.9 cm

ISBN

8717063094 / 9788717063099

Local notes

Omslag: Otto Frello
Omslaget viser en futuristisk storby anno ca 1910
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi

Duus, S.

Pages

64

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)
Page: 0.1782 seconds