Fantastiske opfindelser : til ham og hende

by Jørgen Duus

Hardcover, 1996

Status

Available

Library's review

Dette er en bog om opfindelser og projekter, der er særprægede eller kommet på afveje og derfor kun i enkelte tilfælde er blevet realiseret. Fx et projekt af spanieren Alberto de Palacio, der i anledning af 400-året for Columbus' opdagelse af Amerika i 1492 foreslog at lave en globus på 300
Show More
meter i diameter hævet 100 meter over jorden. Her er alt fra papirclips til en taledrevet motor. En damehat med indbygget sæbeboble-maskine. Mærkelige fitnessmaskiner og trykkamre til at stimulere hårvæksten. Strandhuse og hilsehatte. Komposttoiletter. En Empathy Belly, så man kan prøve hvordan det er at være gravid og hvad noget, der trykker på blæren. Fødemaskiner og klavertrænere. Et damp-orgel som forløber for hjemmets midi-klaver. En lænestolsdreven støvsuger. En tepotte med to hanke og en dobbeltkniv, der kan skære to stykker brød ad gangen. Air-bags til biler anno 1954 og et et-hjulet køretøj, hvor man sidder inde i hjulet (og ikke kan se ret godt frem for sig).
Underjordiske byer. Fx en 7 km dyb skakt med en diameter på 100 meter. Skibe udstyret med svømmebasin, så man kan sejle ud til frisk vand. En båd udformet som en svane, men lavet som katamaran, så balancen var i orden, blev bygget til Captain George Peacock i 1861. Den hed selvfølgelig "The Swan" og nogle mindre udgaver lavet som robåde blev kaldt "Cygnet". Benzindrevet udstyr til at gå på bjerge. Mærkelige spil. Ballonhop, hvor en ballon sørger for at ens vægt reduceres til 2 kg. Heldigvis er der også en ventil, hvis ballonen fx bliver opvarmet af kraftig sol. Elektricitet som vidundermiddel. Trådløs strøm vha en kviksølvdamp-kanon. Ernæring vha elektriske stråler. I 1922 forestillede man sig at atomets kræfter med lethed kunne ødelægge en storby. Og det var jo desværre rigtigt. Noahs ark i industriel udgave til brug ved stormflod. Røntgen-stråler som underholdning. Forlystelsesfaldapparat med plads til 15 personer i en kabine. En Archimedes-snegl til persontransport. Et hus vendt på hovedet. Coney Island. Telefonskopi. Kanonkonger. Brevduer med kamera om halsen. Luftskibe som landgangsfartøjer. Lyskastere fra luften og camouflage-net på jorden. Missiler, der lytter sig frem. Halehængte fly, klar til start med meget kort varsel. Kæmpeubåde. Og bombesikre hus med tage, som bomberne kan prelle af på. En kugleformet ubåd. Lappegrejer til skibe ramt af torpedoer. Her er også billeder af Frihedsgudinden under konstruktion.

Og et citat fra "Den tredje mand": I 30 år under Borgia'erne oplevede Italien krig, mord og terror, men resultatet var Michelangelo, Leonardo og renæssancen. Mens Schweiz havde broderlig kærlighed, demokrati og fred i 500 år - og hvad kom der ud af det: Kuk-uret.
Show Less

Publication

Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busck, 1996.

Description

Ca. 100 opfindelser fra de sidste 150 år, hvoraf mange aldrig er blevet realiseret. De er bl.a. sorteret i emner som kvinden, manden, boligen, sport, arbejde og krig. Hver opfindelse beskrives i tekst og oprindelige tegninger.

Language

Original language

Danish

Physical description

64 p.; 28.4 cm

ISBN

8717066476 / 9788717066472

Local notes

Omslag: Otto Frello
Omslaget viser en mand i et rullende hjul. Desuden en svanebåd og en enmands-ballon
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 50: Michelanglo (typo for Michelangelo)

Pages

64

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.097 seconds