Egoland 1, hvor der er verdensrum, er der husrum

by Olfax

Paper Book, 1985

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1985
Divus Théolus Zebaoth Abdullah von Madsen II, exam. gud, bliver sendt til Jorden på sit første job. Undervejs møder han Superman, der mener at han måske lige akkurat kan klare jobbet. Divus ankommer til abeafsnittet af zoologisk have og tænker at menneskene er mere primitive
Show More
end forventet. Efter at have hørt på hans forklaring om at han er Gud, havner han selvfølgelig på den lukkede afdeling. Han synes Treenigheden lyder som en omgåelse af bemandingsreglerne, mens sygeplejersken til gengæld mener at han vejer ca 1 ton for meget. Han tænder en cigar, puster røg i ansigtet af overlægen og forsvinder ud på afdelingen iført en af overlægens kitler. Han møder Sandra og spørger hvad hun lider af og hvor hun kommer fra. Hun siger "Smørumbavelse" og mener så at have svaret på begge spørgsmål. Ifølge overlægen: "Patients hypersensoriske acumen prædisponerer hende for en kronisk, depressiv realitetsfiksering", dvs hendes anfald af klarsyn gør hende til en evig gnavpot. Madsen møder også Kurt, der lider af paranoia. Som bevis for at nogen vil slå ham ihjel, kan han fremvise dagens avis. Sandra klager til Madsen over hans skaberværk og hans bedste undskyldning er at det er bedre end ingenting. Sandra drømmer om ham, men ikke på den gode måde. Kurt læser avisen og kan fx se at syreregnen ødelægger skovene. Madsen synes altid menneskene klager. Det ender jo med at de ikke kan se skoven for bare træer. Sandra finder bogen 1984 på udsalg, men det er faktisk bare en kalender. Kurt køber en pakke chokolade, men der står "sælges også 15 feb, 1985" og må de godt det? Divus møder Egon, kaldet Super-Egon, der lider af personlighedsspaltning "Hvis du får ram på mig, ryger du selv med, lede krop!". Kurt tænker meget over radioaktivt nedfald, men Dives har saftige æbler med. Det er selvfølgelig nedfaldsæbler. Fredsbevægelsen har fart på. Egon foreslår et slogan "Galningen for Fred!". Stjernekrigsprojektet diskuteres og Sandra synes det er fint, hvis stormagterne kan gå udenfor og slås. Anti-Stof er noget sludder, som en eller anden kør science-fiction forfatter har opfundet til en af sine bøger. Af stofnød. Sandra lider af klarsyn og har sære dagdrømme, fx bliver Platons dialog Timaios, hvor verden bliver til som en kuglerund gud, der roterer om sig selv. Einsteins "Gud spiller ikke terninger" bliver her til oversygeplejerskens "Han ikke bare spiller terninger - han prøver også på at snyde."
Hvis Divus er gud, må han jo vide hvor de resterende 97% af universets masse er? Han er kommet til at forlægge det. Blasfemi er de gudløses lovsang. "Når kirken er lukket, er Fanden løs!" Det bliver nytår og Divus får store tømmermænd. EDB gør sit indtog. Prisen på dimserne hjælper med til at Det pengeløse Samfund er indenfor synsvidde. Alle Galehusets indbyggere får et 30-timers edb-kursus. Personalet har fået et 40-timers kursus og de blev undervist af nogle, der havde et 50-timers kursus. En lille lommedatamat kan endda holde styr på hvor langt man er med at læse en bog, for den er så lille at den kan bruges som bogmærke. Overlægen forsøger at kurere Divus for storhedsvanvid, men måske er Sandra bedre, for hun forestiller sig Divus som et insekt i en ravklump. Bogen "Bissen og dullen" er lige kommet, så varianter som "Billen og dyssen" eller "Bussen og dellen" bliver flettet ind. Divus forklarer også at både solen og hans lommelygte lyser, fordi han tændte dem. Så forklaringer med fusion eller batterier duer ikke. Fordelene ved at bo et andet sted end Hawaii: Blæsten, ruskregnen, tøvejret, sludbygerne, sjap og søle, træk, gigt, snue, influenza, lungebetændelse. Mental-environisme går ud på at de klimatiske betingelser er afgørende for udviklingen af vor karakter. Så er der to muligheder, hvoraf den ene er at alle der lever under samme himmelstrøg også har samme karakter.
Sandra får hjemve mod Smørumbavelse af sagosuppe. Oversygeplejersken, Kurt, Divus og Sandra drager af med Divus som chauffør i en bil med mottoet "At være, ikke at synes". Dvs den kan ikke gå gennem et syn. Sandra forestiller sig kæmper siddende ved siden af vejen. De spiser skaldyr, dvs biler, som de brækker dørene af og suger indholdet ud af.
Sandra og Divus søger rødderne, hvilket Sandra opfatter som de bøller, der drillede og slog hende hele barndommen igennem. Cassandras forældre er ret forskellige. Kæmpekvinden Miranda har rengøringsvanvid og faderen er ret senil og følelseslabil. De får sagosuppe og Divus og Kurt får lov at sove med bondedyne. Miranda bekæmper støv, baciller og mus med samme nidkærhed. Faderen er pensioneret præst og lettere fordrukken. "Hvem har stillet gulvet op ad væggen?" De tre bøller fra barndommen er nu skolelærer, organist og kordegn. De stiller spørgsmål til Divus, der jo siger at han er Gud. Og Sandra bliver vækket, for det var jo kun en drøm.
I stedet tager de på sommerferie og Kurt bliver stukket af en masse myg, for på den "myggebalsam" han har brugt, står der "Smøres på en træstub eller lignende i nogen afstand fra det sted, hvor De vil sidde". Senere bliver han også solskoldet.
Kunstneren Fan Gok dukker op og tegner nogle af striberne. Nabo-pensionen er "Refugium for Aldrende Tegneseriefigurer". Her er Knold og Tot og Supermand. Og Flash Gordon og Dale Arden, her kaldet Flæsk og Delle.
Kurts forældre har en kennel, hvor de opdyrker indre svinehunde. Kurt og Sandra tager en tur på besøg.

Lidt samme konstruktion som Steen og Stoffer. Her skifter perspektivet mellem Divus som Gud og Divus som patient på en psykiatrisk afdeling. Divus møder overlægen, oversygeplejersken og de andre patienter.
Show Less

Publication

[Kbh.] : Information, 1985.

Description

Tegneserie i sort/hvid om Divus Madsen, der er sendt til jorden fra en fjern galakse.

Language

Original language

Danish

Physical description

48 p.; 29.6 cm

ISBN

8775140381 / 9788775140381

Local notes

Omslag: Ivar Gjørup
Omslaget viser en parodi på rigsvåbenet, hvor Divus og Sandra holder skjoldet og med dåselatter og en dåseåbner på ærespladsen
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Egoland, bind 1
Olfax er et pseudonym for Ivar Gjørup
Side 40: Hvis disse vægge havde ører, ville tapetet være krøllet.
Side 43: Originalitet er når man stjæler fra de rigtige. Plagiat er når man stjæler fra de forkerte.

Pages

48

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)
Page: 0.3982 seconds