Ad egne spor

by Pierre Christin

Other authorsAnnie Goetzinger (Author)
Paper Book, 1985

Status

Available

Call number

848

Library's review

Frankrig, Paris, ca 1985
Den unge kvinde Naïma går rundt i og rundt om Paris langs sporene efter "petite ceinture", som var en togbane, der gik rundt om Paris indenfor Boulevards des Maréchaux. Ringbanen blev lukket i 1934, men store dele af den ligger der stadig. Naïma er vokset op i en af
Show More
forstæderne. Forældrene var indvandrere. En lillebror Bechir og en storebror Djemal, der kan fortælle om et kedsommeligt besøg hos familien i Algier, dvs i Marokko og i bjergene hvor deres bedstemor bor. Naïma har det fint med at gå langs sporet og drømme. Hun går også op i det omgivende Paris, når der er et ophold i skinnerne, men det kan hun ikke lide. Hun lever af lidt smårapserier og måske en gave eller to fra Lucien, som har lyst til hende, men er for indeklemt og kikset til at gøre noget ved det. Hun har bijobbet som model for en modedesigner Adrian og han inviterer hende med til et af sine selskaber. Hun er lidt småmuggen og træt af at være en slags alibi for at mændene slet ikke er racister, for de går jo i seng med arabiske piger. Adrian vil gerne have hende til at betjene en af de meget høje herrer ved navn Marchetti. Det er ok, men han er impotent og vil nive og piske, så hun trækker en kniv og sætter sig i respekt. Adrians selskab går lidt i vasken, men mere alvorligt er det heller ikke. Hun tager toget "hjemad" og tænker tilbage på første gang, hun gik i seng med en. Fyren hed Said, men var begyndt at kalde sig Dave. Efter skole gik de over på Père Lachaise kirkegården og han fortalte historier og gramsede på hende. Han lovede også noget med en supermiddag og flot hotel, hvis hun sagde ja. I virkeligheden var det en gang ulækker couscous og det gjorde bare ondt. Hun spekulerede på om hun skulle have valgt Idir i stedet, som familien gerne ville. Idirs familie solgte søde sager, så hun så sig selv som tyk prop med masser af unger og stoppede det projekt i fødslen.
Indimellem har hun selvmordstanker og drømmer om at hoppe ud fra en bro og drukne, men det stopper hun sig selv i. Hun står af toget, da der kommer kontrollør på. Her møder hun en besked fra Said, der lige er kommet ud fra spjældet og vil have hende med på "et helt sikkert tip". Han har også fået Djemal med på ideen, men Naïma vil ikke være med og hun trækker af med Bechir og de tager et tog langt væk.

Udmærket fortælling, der ikke har så travlt med at fortælle. Naïma eller Naima som man nu staver det, vil ikke sættes i bås, så hun vil hverken være "fransk" eller "arabisk", Og det gode spørgsmål er så hvad hun faktisk vil være.
Show Less

Publication

[Kbh.] Carlsen 1985

Language

Original language

French

Physical description

64 p.; 29.3 cm

ISBN

8756229267 / 9788756229265

Local notes

Omslag: Jean-Claude Mézières
Omslaget viser en ung pige ved nogle jernbanespor
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra fransk "La voyageuse de petite ceinture" af Ann Charlotte Michaelsen

Pages

64

Library's rating

Rating

(4 ratings; 3.3)

DDC/MDS

848
Page: 0.2331 seconds