Min kro ved verdens ende

by Ebba Friis-Jespersen

Hardcover, 1963

Status

Available

Library's review

Frankrig, ca 1950
Ebba Friis-Jespersen bor på en vandmølle i hjertet af Frankrig. Vandmøllen har hun købt 4 år før bogens start (ca 1950). Hun og hendes mand Mac har forsøgt sig med bæveropdræt, men det er slået fejl. De tre drenge er flyttet hjemmefra og Mac er taget til London for at se
Show More
hvad han kan finde på der. Ebba finder på at "dyrke englændere" på jorden, dvs have "paying guests". Hun får hjælp af Dolores til at peppe stedet op og får råderet over flere værelser i landsbyen og reklamerer for stedet med overvældende succes. Gæsterne kommer, Mimi lærer dem fransk, hvis de vil og forsøger at ryste de unge damer og herrer sammen. En gæst har astma og er døden nær, så han sendes videre. Første sæson går fint og i vinterpause indrettes nye værelser, mens først Pere Jaquet og så Mere Jaquet bliver syge. En gammel borg i nærheden rummer tre generationer af kvinder, hvor moder og bedstemoder vogter over skønhedens dyd. Desværre får hun kræft og dør, da hun kommer ud i lyset. For at tjene penge til at gøre møllen til kro, tager Ebba job ved amerikanerne og studerer med undren deres skikke. Til sidst får hun alle penge og papirer til at gå op i en højere enhed og kan åbne kroen, Den gamle Mølle. Desværre er hendes kogekone fordrukken, uduelig og ved ikke hvad det vil sige at vaske sig.
Alt ender dog lykkeligt og champagnen springer.

En blanding af memoir og humor.
Underholdende læsning, selv om efterkrigstidens smalhals er langt væk
Show Less

Genres

Publication

Vinten, 1963.

Description

Erindringer fra det sydlige Frankrig, hvor familiens hjem i en gammel vandmølle omdannes til kro og pensionat.

Language

Original language

Danish

Physical description

176 p.; 19.1 cm

Local notes

Omslag: Mads Stage
Omslaget viser et skilt med navnet på kroen "L'Auberge du Vieux Moulin"
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi

Stjernebøgerne, bind 105
Side 97: "Englænderne bedrager sikkert ikke deres koner..." Ros eller det modsatte?
Side 102: De slagtede høns bliver blege om næbbet
Side 154: "Franskmænd elsker at snyde, eller snyde er måske et lidt stærkt ord, de elsker at omgå alle foreskrevne regler, derfor bliver alle regler efterhånden meget indviklede, fordi det bliver alle regler efterhånden meget indviklede, fordi det bliver en evig kamp om hvem der er klogest, overtræderen eller ham der laver reglerne. Ingen franskmand med respekt for sig selv betaler, hvad han skal i skat og finder alle tænkelige måder for at undgå at opgive hvad han tjener, men staten er også lavet af franskmænd, der udmærket godt ved at ingen betaler. Det er uhyre indviklet, man kan simpelt hen ikke klare sig, hvis man er ærlig, for det er skatten slet ikke beregnet på, men til gengæld må man ikke overdrive; hvis man prøver på at snyde over det beløb der regnes med man snyder for, så bliver man knaldet. Det er meget kompliceret, men det holder en vågen ligesom at køre bil i Paris."

Pages

176

Library's rating

½

Rating

½ (1 rating; 3.5)
Page: 0.0976 seconds