Lykkelig skoletid

by Jens Kruuse

Paper Book, 1971

Status

Available

Library's review

Indeholder et kort forord om at det huskes som en lykkelig skoletid, men med en mørk ængstelse for hvad han selv var og blev. Desuden kapitlerne "Sikken en skole", "Spejdercyklister", "Kamæleonens skolegang", "Rendegarn", "En hel Kasse negerkys", "Kunstens verden", "Jeg holder med de fattige",
Show More
"Eksamen", "En nat, alene", "Elevrådet", "Gamle", "Memento vivere".
Danmark, navnlig Gammel Hellerup Gymnasium, ca 1922-1926.
"Sikken en skole" handler om Jens Kruuse, der prøver at skjule mellemnavnet Severin også mens han går i gymnasiet på Gammel Hellerup. Han er søn af grosserer P. A. Kruuse i Odense, men forældrene bliver skilt og moderen er flyttet til Sjælland.
"Spejdercyklister" handler om at cykle, cykle og cykle alle steder og langt og længe, gerne i flok.
"Kamæleonens skolegang" handler om rektor Hartvig Møller og om hvor meget der i nogle fag blev hældt i hovederne på eleverne og i andre fag næsten intet. Kamæleonen er selvfølgelig Jens Kruuse selv, der er havnet i et miljø, han egentlig ikke er hjemme i, men han kan snakke, svømme og spille tennis.
"Rendegarn" handler om Jens Kruuse, der har samme lyst som Rendegarn (Bottom) fra Shakespeares "Skærsommernatsdrøm" til at være med i alt. Han går i nysproglig og har pænt travlt med alt muligt foruden at sidde i elevråd som formand.
"En hel Kasse negerkys" handler lidt om hans far og om hvor ømskindet, man bliver som skilsmissebarn "Hils jeres mor." i stedet for "Hils mor" får hans verden til at styrte i grus. Matematikken koster Jens en blindtarm, men den var betændt, så måske har matematikken reddet hans liv? Et møde med Emil Bønnelykke giver Jens mod til at købe en hel kasse negerkys.
"Kunstens verden" handler om Jens, der foreslår en af det kongelige teaters pinger at opføre en scene, hvor unge mennesker kan prøve at spille teater. Han ryger ud af døren med røde ører og replikken "Skal, skal vi spille dilettant?" slynget efter sig. Forvirringen over at verden ikke er sort/hvid. Fx har Chr. Richard lavet en uhyre morsom lille komedie "Kong Rosmer", men han var også en from nationaldigter og præst og havde søde digte i højskolesangbogen. Jens er brummer og kan ikke engang få lov at spille anden triangel, men redder æren ved at spise østers i hobetal.
"Jeg holder med de fattige" handler om Jens, der møder en rigtig fattig dreng, hvis far er fuld hele tiden, men alligevel er "en dejlig far".
"Eksamen" handler om eksamen og det at læse til eksamen.
"En nat, alene" handler om Jens Kruuse som en nat i spejdergerning kommer fra sin kammerat og er helt alene.
"Elevrådet" handler om udbredt demokrati og større krav til dette end det er nemt at honorere.
"Gamle" handler om rektors kone, der forsøger at få en udstødt af klassen stødt ind igen, men uden held.
"Memento vivere" handler om fælleskab, skoletur til Italien og om altid at være henrykt, når han cyklede til skolen.

Hele bogen virrer af fortællelyst og erindringer fra en anden verden. Jens Kruuse er begravet på Frederikskirkens kirkegård i Højbjerg og jeg er vokset op tæt derved. Han var med i et tv-program "Spørg Århus", som jeg husker lidt af fra min egen barndom. Superskarp hjerne! Og checkrytter, hvilket man kan se blev grundlagt tidligt med den barndom han havde. Altid lige lidt udenfor de helt riges kreds, men med deres dyre vaner!
Show Less

Publication

Kbh. : Lindhardt og Ringhof, 1971.

Language

Original language

Danish

Physical description

139 p.; 21.2 cm

ISBN

8775600269 / 9788775600267

Local notes

Omslag: Ikke angivet
Omslaget viser Jens Kruuse i spejderuniform, tror jeg
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 39: Så, gryntede den Runde en dag, nu sidder alle landets rektorer og lektorer og ser, hvilke skoler, der har de højeste eksamensresultater. Ligegyldig hvordan de selv står, så har de da den trøst, at Gammel Hellerup Gymnasiums altid er de laveste.
Side 41: Jeg tror det måtte være rarere at have en flok SS-mænd i hebraisk end II G nysproglig i matematik.
Side 41: Jeg fastholder min komplette ligegyldighed for matematik og sligt. Det skyldes, at jeg er for doven og dum til at lære det. Men det er en anden sag. De færreste har bedre grunde til at være hovne.
Side 42: ... jeg holdt matematikkarakterer, der bevægede sig fra tg- til mdl. (For nutidens unge: Dette er gruelige og altopædende krokodilleagtigt dræbende negative karakterer.)
Side 43: Da skete det mirakel, som fik alle til at juble. Man kan endnu læse det i mit eksamensbevis. Jeg fik tg+. For jeg kom op i det, jeg engang havde tilbragt et år med at høre om i det fjerne: Kvotientrækker.
Side 67: Feriedage fra løgnene.
Side 80: Så står det 1-1, Jens, sagde dirigenten, da vi sad i toget, og jeg var rød i hovedet. For kunstens skyld tilføjede han dog: Når vi altså ikke regner dit triangelspil med.
Side 100: Jens, kan De da aldrig lære at holde deres mund?
Side 104: Vi blev uddannet som var det til pionerer i det vilde vesten i gamle dage, og så kom vi med uddannelse ind i storbyens moderne liv. Sommetider kunne man da opdage, at Gammel Hellerup Gymnasium måske var et særegent munkekloster for brødre med bare knæ.

Pages

139

Library's rating

Rating

(1 rating; 5)
Page: 0.1579 seconds