Hippie 2 : Den sidste sommer

by Peter Øvig Knudsen

Hardcover, 2012

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1968-1970
Indeholder "Del 1. Kongen og de tre brødre", "Da Bodil Marie tog til Thy. Kvinden, kunstneren og kirken", "Dag 33. Det hemmelige kup", "Dag 34. Slaget om supermarkedet", "Dag 35. Med Kirkebys øjne", "Tabernakel. Tre brødre og en parteret hest", "Elev nummer 1. Et broderskab
Show More
dannes, skændes og slås.", "Dag 36. Familien Jensen", "Lamaen fra Lyngby. En pusher møder sin mester", "Dag 37. Selvmordet", "Dag 38. Den forsvundne svindler", "Dag 39. Kongen abdicerer", "Del 2. Gud, Satan og stofferne", "Dag 40. Historien om Karl Eskelund", "Galleri 101. Eks-Skole-brødrene møder hippierne", "Profet Olsen. Rejsen til Litauen", "Dag 41. Visioner for fremtiden", "Dag 42. Den kollektive by", "Dag 43. Te-Dan rykker væk", "Tripmasteren. En rejse fra krigens Tyskland til syrehippiernes København", "Dyret 666. Ebbe Reich, Dr. Dan og den sidste sorte magiker", "Dag 44. Den druknede hippie", "Slog du Satan ihjel? Provo-Knud vil befri verden fra det onde", "Dag 45. Nye og gamle filmsprog", "Dag 46. Præsten på stranden", "Dag 47. En syg pige fra Randers", "Dag 48. Dårlige trip og junkier", "Dag 49. De andre trip", "Del 3. Hjardemål og en motorcykel i flammer", "Dag 50. Den nøgne happening", "Broder Bjørn. En kongelig kunstner ser tilbage", "Dag 51. Om at score", "Dag 52. Kampagnen mod hash", "Dag 53. Pres på politimesteren", "Dag 54. Kaffe til 42", "Dag 55. Den store razzia", "Dag 56. Nøglen til kirken", "Klaksvig-affæren. Peter Louis mister sin far", "Dag 57. Peter Louis' tro mænd", "Dag 58. Besættelsen", "Dag 59. Besætterne fængsles", "Dag 60. Hendrix' svanesang", "Dag 61. 'I vil skyde mod os'", "Dag 62. Stormen på Kasernen", "Dag 63. Drabet på den tolvårige Lars", "Dag 64. Kirken på Rådhuspladsen", "Dag 65. Brevet fra Kirkeby", "Dag 66. Lejren fattes galar", "Dag 67. Bent Jernstang i aktion", "Dag 68. 'Plaf et svin'", "Dag 69. De to Peter Louis'er", "Dag 70. Flysprængningen", "Dag 71. Væk fra pengejageri", "Dag 72. De kværkede høns", "Dag 73. Den sidste dag", "Verdensbanken. To historier om oprør løber sammen", "Forsidepigen. De alt for tidligt døde", "Epilog. Lejren og hovedpersonerne", "Kildevæld 3", "Mange tak", "Litteratur", "Billedliste", "Navneregister".

Peter Øvig Knudsen skildrer kredsen omkring Peter Gernes, Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby, Peter Louis-Jensen. Lene Adler-Petersen, Bodil Marie Nielsen og andre. Thylejren er oprettet og Henning Prins er konge. Økonomien hænger i laser. En gakket ide med at besætte Hjartemål kirke bringes til udførelse og er lige ved at ende helt galt. De lokale beboere trænger besætterne op i klokketårnet, hvorefter politiet kommer til og får dem anholdt på en mere manerlig måde. Man kommer let til at tænke på teenagere, som vil se hvor grænsen går. Parallelt hermed fortælles beretningen om Thylejren og det økonomiske og personlige kaos, sammen med lidt om idealisme og frihedsprincipper, der leves helt ud.
Ved Verdensbankdemonstrationerne ses nogle af Gotfred Appel's gruppe som højt organiserede og semiprofessionelle uromagere. Gotfred selv er i udlandet for at forhandle med PFLP og da han kommer hjem, ændrer han omgående fokus til at skaffe penge til PFLP diskret og ulovligt, men helst uden overhovedet at komme i politiets søgelys igen.
Hele den verden er dog milevidt fra Thylejrens folk, hvis hippier drager den modsatte lære: De synes ikke at der overhovedet findes en sag, der kan retfærdiggøre at man slår en betjent ihjel.
En interessant ting er at Peter Louis-Jepsen, som er en af hovedmændene bag mange af løjerne, mistede sin far i forbindelse med Klaksvig-affæren i 1952. Faderen Holger var kommandørkaptajn, men noget slog klik for ham og han blev degraderet og hentet hjem fra Klaksvig. Inden han skulle gå fra borde, skød han sig.
Der er også en masse om lsd og Laing, Ouspensky, Alexander Crowley og Stanislaw Groff. Eik Skalø og Steppeulvene, Låsby-Svendsen, Karl Eskelund, Tine Bryld, Peter Ege, Mogens Jacobsen og Simon Spies optræder også.

Det virker lige som med bøgerne om Blekingegadebanden både personligt og upersonligt, fordi bøgerne går så meget i detaljen, men kilderne er lidt længere væk. Både Bjørn Nørgaard og Bodil Marie Nielsen og flere andre har trukket sig på et tidspunkt i forløbet og det gør bogen lidt fersk. Man sidder uvilkårligt og tænker "navlepilleri", når Thylejrens duplikerede avis med mødereferater fra fællesmøderne nu bliver ophøjet til bogmediet. Nogle få af de involverede er skøre nok til at det alligevel giver lidt mening at følge med, men man når at tænke på menighedsrådsslagsmål et par gange eller tre undervejs. De forskelliges skæbner rækker fra selvmord, overdosis, årelang psykose til anerkendte kunstnere med ridderkors og helt til overguru med fri forsyning af villige morgenbolledamer a la Spies. Men bogen er alt, alt for lang.
Show Less

Publication

[Kbh.] : Gyldendal, 2012.

Language

Original language

Danish

Physical description

645 p.; 23 cm

ISBN

9788702099126

Local notes

Omslag: Christian Ramsø
Omslaget viser Provo-Knud, der danser og ser salig ud. I baggrunden ses en gusten måne eller noget, der ligner. Det er sikkert den hvide del af et yin-yang tegn.
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 1: I skabte den onde Satan, da I sagde, at der findes en Gud, som udelukkende er god. - Villy Sørensen / Sære historier
Side 126: En mangelfuld energi kaster sig ud i kaos for at finde kosmos som en del af kaos. En fuld energi kaster sig ud i kaos for at skabe kosmos som hele kaos.
Side 151: Der er ti millioner grunde - Vi skal væk fra alt det onde - Du skal ikke ligge og blunde - Du skal ud hvor du ikke kan bunde.
Side 210: Gunnar Hjelholt og Berit Hjelholt købte gård i Vust.
Side 212: Peter Ingemann synger "oppe i træet sidder sgu jeg, og jeg er laaangt langt væk."
Side 401: I de mange år, der siden er gået, har jeg ofte prøvet at finde en eller anden form for forklaring på det syn, jeg oplevede den dag.
Side 401: Holger Louis-Jepsen sad bag sit skrivebord. Venstre hånd lå på armlænet, højre hånd med pistolen hang slapt ned. Han havde åbenbart fyldt munden med vand, inden han stak pistolen ind. I hvert fald manglede hele den øverste del af hans baghoved. Det sejlede til gengæld ned ad væggen bag ham.

Pages

645

Library's rating

Rating

(5 ratings; 3.3)
Page: 0.7127 seconds