Ukendt offer

by Poul Ørum

Paper Book, 1981

Status

Available

Library's review

Danmark, Provinsen, ca 1967
Vietnamkrigen raser, men i det lille stille Danmark sker der ikke så meget. Kriminalreporteren Villi Martel har en storesøster Laura, som han ikke har haft så meget med at gøre, men nu ringer hun og har brug for ham, for hendes mand, manufakturhandleren Per Persson,
Show More
er fundet død i havnen.
Det ukendte offer i titlen er Persson, for Villi har ingen ide om hvordan han var, men hans nysgerrighed driver ham til snuse lidt rundt. Laura ser ud til at have noget gående med manufakturhandelens herretøjsansvarlige, Henry Gertsen, som Villi har gået i skole med. Og Persson har været en flittig gæst i byens smugkro. Ifølge Henry, var det startet med at Persson og Henrietta, Gertsens kone havde fundet sammen.
Villi borer lidt mere i sagen og finder ud af at Laura havde overrasket Persson og deres unge pige i huset, Agnes, i en situation, som hun nok misforstod som værre end den var. Hun havde så frosset Persson ud, så han havde drukket sig fuld og også var blevet strittet ud af Henrietta - blandt andet fordi Henry havde skyndt sig at viderebringe historien fra Laura. På vej fra Henrietta faldt Persson også ned af en trappe, så forslået og fuld var han gået i gang med at sejle ud i en robåd.
Da han så faldt overbord, forsøgte Henry vistnok at hjælpe ham, men uden held og så var det for pinligt at tilkalde hjælp.
Villi gør ikke mere ved sagen, så konklusionen er vist at Persson døde uden at nogen kan kaldes morder, men alligevel blev jaget i døden af en tre-fire stykket, der hver for sig kunne have forhindret det.

Udmærket roman med mange gode iagttagelser om hvorfor folk gør som de gør.
Show Less

Genres

Publication

[Kbh.] : [Gyldendal], 1981.

Description

En manufakturhandler i en dansk provinsby er død, og hans bror forsøger at trænge ind bag småbyens snuskede facade for at finde ud af, om han er blevet myrdet.

Language

Original language

Danish

Physical description

257 p.; 20.1 cm

ISBN

8700855022 / 9788700855021

Local notes

Omslag: Jesper Wetterslev
Omslaget viser liget af en mand liggende med hovedet nedad i vand
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 10: Hun har altid haft ret, på en irriterende rethaverisk måde.
Side 11: Nu mindede det mig ikke bare om en drøm, men om et mareridt, en variant af hvad man kunne kalde Den ubegrundede Handlings Mareridt.
Side 12: Toget havde været tyve minutter forsinket. Jeg konstaterede det med en følelse af tilfredshed, omtrent som hvis min ottendedel lodseddel i klasselotteriet var kommet ud med mindstegevinsten, i det mindste nok til fornyelsen.
Side 23: Det havde været et grundigt spring, han var i det hele taget, såvidt jeg vidste, en grundig og omhyggelig mand. Det havde varet næsten fjorten dage, inden han kom op igen.
Side 33: Vi havde hurtigt taget stilling på de gamle bastioner, og min var traditionelt Sortepers.
Side 41: Alting passede sammen i den stue, så smukt som i et falsk alibi, og jeg greb mig i ikke at kunne døje den.

Pages

257

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)
Page: 0.1846 seconds