Maskespil

by George Markstein

Paper Book, 1978

Status

Available

Call number

823.9

Library's review

England, London ca 1974
Handlingen foregår på skift i London, New York og Moskva.
Indehaveren af et rejsebureau, Philip Hentoff på 48 år, falder ud af et vindue på femte sal i Dover Street og dør. Han var russisk spion og nu bliver en ny hvilende agent aktiveret. Michael Golly har de sidste syv
Show More
år været legetøjsfabrikant, men får et signal om at han snart vil blive kontaktet. Det sker også men til Gollys skræk er det en engelsk efterretningsofficer "John Chance", der kontakter ham. Han får at vide at han har været overvåget fra første dag og at MI5 ved alt om ham og tilbyder ham valget mellem 20 års fængsel på den ene side og samarbejde på den anden. Han vælger at bruge sin "ring til en ven" kontakt til sin føringsofficer og til hans skræk dukker John Chance også op ved den lejlighed. Det er logisk nok at KGB vil teste ham, men han stoler alligevel ikke helt 100% på John Chance og prøver at checke hans bopæl og telefonnummer. Ingen af delene findes overhovedet. Michael beslutter sig for at tage til New York og checke John Chance ved at spørge højere op i systemet. Han har bildt sin kæreste Sharon Weston ind at han er gift i New York med en kvinde Ellen som ikke vil gå med til skilsmisse.
Parallelt med Michaels kvaler følges en engelsk efterretningsmand Foxglove, der også prøver at finde ud af hvad der foregår. I New York opsøger Michael en bekendt fra fortiden ved navn Kahn. Kahn bliver møgsur over at Michael dukker op, men tager imod en besked til sin føringsofficer. Senere møder Michael en kvinde, der kalder sig Sharon og som han spiller skak med, først på en klub, så hjemme ved henne. Han overnatter i hendes seng, men han er stadig ikke sikker på om hun var hans kontaktperson. Han er derimod sikker på at han bliver skygget.
Han får tilsendt en billet til en cirkusforestilling, men da hans kontaktperson Tony Rosser indfinder sig på pladsen ved siden af ham bliver denne skudt få minutter senere. Michael smutter ud inden nogen når at opdage at der er noget galt. Kort efter bliver han samlet op af Kahn, der er godt sur. Kahn er i selskab med den mand, der har skygget Michael. De skælder ham ud og sender ham tilbage til London.
I Moskva overvejer lederen af Centralorganisationen kaldet obersten sagen og beslutter at der skal ryddes op. Majoren Viktor Fedorovitch der er leder af Særlige Opgaver får ordren.
I London fortæller Chance Michael (eller Mikhail) at nogen fra den anden side er ude efter ham, måske også efter Michael. Måske er det den samme der har myrdet Hentoff og Rosser? For at vise at han har forbindelserne i orden, giver Chance en foto til Michael. Fotoet forestiller Michaels datter, som er vokset op i Moskva, mens Michael har været sovende agent.
Foxglove og hans chef Sir Darryck overvejer også hvad de skal gøre. De starter med at overvåge Michael, men nøjes med at sætte en mand på, forresten den samme som overvågede Hentoff.
Imens bliver Michael opsøgt af Ian Richardson, der siger at han kommer fra obersten. Han siger også at Chance slog Hentoff ihjel og at Chance er fra den britiske efterretningstjeneste.
Kort efter opsøger Chance Michael og fortæller at Richardson er fra den britiske efterretningstjeneste.
De siger også begge to at han skal lade som om han stoler blindt på at den anden taler sandt, hvilket jo er ganske underholdende. De har også begge to fine beviser på at de taler sandt. Imens skygger Baron Michael, i alt fald lige indtil nogen skubber Baron ud foran et tog.
Richardson opsøger Michael og giver en ordre videre fra Centralorganisationen om at Michael skal bryde forbindelsen med Sharon. Den bryder Michael sig ikke om. Heller ikke den næste ordre, for den går ud på at han skal likvidere John Chance og der følger en lille pakke med en pistol med den ordre.
Nogenlunde samtidigt hopper Fedorovitch af og britisk efterretningstjeneste får lov at bruge ham det første døgn. De bruger ham til at overbevise Michael om at det er Richardson, der er britisk efterretningsmand og at Michael skal skyde ham. Richardson bliver skudt af Michael og dør, men han når lige at sige til Michael at han har skudt den forkerte og at han skal passe på. Han tænker sig om og beslutter sig for at stikke af sammen med Sharon. Forelagt den flugtplan truer hun ham imidlertid med en pistol og venter på at John Chance dukker op og anholder Michael (alias Mikhail Pjotr Bauer, alias Mike Walker, alias Michael Geiler) for mordet på Richardson (alias Nicolai Stepanovitch Sergoff).
I New York bliver Kahn samlet op af FBI som også har snuppet skakspilleren Sharon. Men ham, der skyggede Michael i New York er stadig på fri fod, men nu kan han starte forfra.
Obersten kan også starte næsten forfra, for han bliver "forfremmet" til jernbanepolitiet i Kiev.
Michael Golly får livsvarigt fængsel for mordet på Richardson, men han får dog besøg i fængslet af Sharon.

Hæsblæsende spionroman om det svære liv som sovende agent, der bliver aktiveret og pludseligt efter års venten bliver tumlet rundt i den skarpe del af spionageverdenen.
Show Less

Publication

Kbh. : Forum, 1978.

Description

A catalogue arrives in the post, one page marked in red. Michael Golly knew this was the sign he had waited for. His long years as a sleeper had ended, his Control had made contact - and he must follow his deadly instructions. But was he still up to it? Who could he could trust? Would he recognise his enemy? Worst of all - would it ever end?

Language

Original language

English

Physical description

207 p.; 18.5 cm

ISBN

8755305903 / 9788755305908

Local notes

Omslag: Jørgen Jørgensen
Omslagsfoto: Jørgen Jørgensen
Omslaget viser tre parallelforskudte billeder af en mands ansigt set fra siden
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Forum Thrillers
Oversat fra engelsk "Chance Awakening" af Poul Ib Liebe, K. Vestergaard
Side 25: Et amerikansk ægtepar kom ind, så sig om og satte sig ved et hjørnebord. Kvinden havde et meget kraftigt bagparti og var beklageligvis iført lange bukser.
Side 25: Jeg er bange for, at vi kunne sætte Dem i fængsel. Det ved De også godt. I hvert fald i ti år. Måske femten. Eller tyve. Hvis dommeren har fået noget til morgenmaden, han ikke kan lide, vil det muligvis komme op på tredive.

Pages

207

Library's rating

Rating

(2 ratings; 3)

DDC/MDS

823.9
Page: 0.3497 seconds