Curs de gramàtica catalana

Rústica, 1925

Publication

Barcelona: Polytèchnicum Postal, [1925]; 52 p., [5 f. mecanografiats a una cara: «Suplement al qüestionari de gramàtica catalana]; 23,7 cm

Language

Physical description

52 p.; 23 cm

Local notes

A Sense menció de l'autor. Es podria atribuir a Pompeu Fabra per dos motius: va professar el curs de gramàtica catalana de l'Ateneu Politècnicum de 1924 a 1930 (OC Pompeu Fabra, v. 9, p. 806) i la redacció de les deu darreres lliçons (V. apartat D2) té el seu estil i aborda qüestions recurrents en la seva obra.
D 1 Curs de gramàtica catalana consistent en exercicis basats en la Gramàtica catalana: curs mitjà i el Diccionari ortogràfic de Pompeu Fabra. Va acompanyat d'un «Suplement» mecanografiat de 5 f., separat del llibre, en què s'assenyala que el Diccionari ortogràfic està exhaurit i que cal adoptar el Diccionari ortogràfic abreujat, també de Pompeu Fabra, i els quatre primers volums dels Exercicis de gramàtica catalana de Jeroni Marvà. La data probable d'aquest suplement és entre 1929 (data de publicació del quart volum dels Exercicis de Marvà) i 1931 (data de publicació de la tercera edició del Diccionari ortogràfic de l'IEC), mentre que la data probable del curs deu ser entre 1924 (any de creació de l'Ateneu Politècnicum, Soldevila, Un segle de vida catalana, 1961: 1349 i de l'inici del curs de catala que hi va professar Fabra) i 1925 (any en què Fabra publica els seus manuals a Barcino) i, en tot cas, abans de 1927 (data de publicació dels primers volums del Exercicis de gramàtica catalana de Jeroni Marvà. Dono la data més probable de 1925 perquè és l'any en què es comença a anunciar a la premsa el curs de gramàtica catalana a distància del Polytèchnicum Postal (La Veu de Catalunya, 18 III 1925). 2 Totes les lliçons consisteixen tan sols en exercicis, llevat de les deu darreres, que consten d'una primera part de doctrina: 66 (proposicions negatives), 67 (la conjunció doncs), 68 (mots relatius: usos erronis de quin interrogatiu com a relatiu, ús de qual sense article, ús del relatiu amb antecedent que precedit d'article), 69 (complements repetits pel pronom feble corresponent), 70 (ús erroni del relatiu que amb valor circumstancial), 71 (relatiu què precedit de preposició, conjunció que sense preposició), 72 (ús incorrecte del gerundi per a indicar conseqüència o un fet consecutiu d'un altre), 73 (la preposició a en els complements directes: davant un pronom personal o quan no es troba després del verb i no separat per una pausa), 74 (preposicions a i en davant infinitiu complement i un infinitiu circumstancial de temps), 75 (el pronom li en lloc d'una combinació de dos pronoms febles: l'hi, la hi i li ho), 76 (ús viciós de els hi: en lloc del datiu plural els o de les combinacions d'aquest datiu amb un acusatiu de tercera persona o amb els pronoms ho o en).
E a) Edicions impreses: 1 *Barcelona: Polytèchnicum Postal, [1925]. b) Edicions digitals: 1.1 Castelló: Universitat Jaume I, 2014 UJI.

Darrera actualització: 10/10/2020

Barcode

7158

Other editions

Page: 0.2105 seconds