Kun sandheden

by Poul Ørum

Paper Book, 1976

Status

Available

Call number

839.8

Library's review

Danmark, Fyn, 1975
Kriminalroman fra en fynsk provinsby. En mørk aften bliver en mand Peter Magnussen slået ihjel på Fynspostens redaktion, Han bliver fundet af Ilse Brehmer, gift med Jørgen Brehmer, men hun er ikke psykisk rask og forlader stedet efter at have meldt drabet anonymt. Ilse kommer
Show More
hjem og besvimer. Jørgen tilkalder familielægen Gustav Arntoft, som tilser Ilse der har hukommelsestab med hvad der skete fra hun gik hjemmefra til hun besvimede. Falck kigger forbi redaktionen, men finder ingen.
Jørgen ejer Fynsposten og Ilse arbejder på kontoret. Jørgen ejer også interesser i andre af byens virksomheder men det går ikke så godt som før i tiden.
Nogle dage senere bliver Peter fisket op af færgelejet som strandvasker, men han er ikke druknet, men har fået et slag i nakken med en lægtehammer eller lignende, så rejseholdet bliver tilkaldt.

Kriminalassistent Jonas Mørck og kriminaloverbetjent Ejnarsen dukker op.
Mørck finder hurtigt ud af Ilses aftentur og opdager at hendes frakke er væk, måske til rensning. Forretningsføreren Alf Rasmussen forsøger hjælpeløst at dække over Ilse men han ved ikke rigtigt noget, så Mørck gennemskuer ham let. Lægen Arntoft bor lige i nærheden af Brehmers og han kan godt lide Ilse, men ikke Jørgen som lever på en livsløgn om at herske over andre. Jørgen har kun ansat folk, der er villige til at lade sig underbetale og ydmyge og han holder også Ilse kuet.
Mørck siger at han søger kun sandheden og lægen svarer at det vel også er det vanskeligste at få frem.
Knud Ejnarsen har i mellemtiden problemer med sin kone Cilie, som han mistænker for at være ham utro. Mørck gætter på at mordvåbnet var en miniudgave af en armbolt og finder en magen til som han gemmer i den skuffe hvor der ifølge rengøringsdamen mangler en.
Jørgen Brehmer tager til København en gang om måneden og Ejnarsen finder ud af at han indlogerer sig på det samme luderhotel hver gang under navnet Feucht og tager en tur med en luder ved navn Natalie, der spiller rollen som hans mor. Mørck konfronterer ham med det og det resulterer i at han flygter ind i et tilstående lokale, underskriver en kortfattet tilståelse og skyder sig en kugle i hjertet.
Mørck lader det være afslutningen men spekulerer på om det nu også var den rigtige sandhed.

Glimrende psykologisk krimi om nogle sammenfiltrede skæbner i en provinsby på Fyn.
Show Less

Publication

[Kbh.] : Gyldendals Bogklub, 1976.

Description

Et drab finder sted i en fynsk provinsby og afstedkommer en del rystelser i den lille bys bourgeoisi, som én mand totalt dominerer.

Awards

Nordisk Råds litteraturpris (Nominee — 1975)

Language

Original language

Danish

Physical description

348 p.; 20.7 cm

ISBN

8701006215 / 9788701006217

Local notes

Omslag: Morten Bo
Omslag: Johnny Williksen
Omslaget viser en silhouet af en person, sikkert kvinden Ilse, der taler i telefon, set gennem en regnvåd rude, måske en telefonboks.
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 166: Politiets opgave er at opretholde sikkerhed, fred og orden. Det var det første bud, han for mange år siden havde lært på Politiskolen, og det eneste, han endnu kunne huske ordret. Da det skulle efterleves i alle situationer, var det vel rimeligt, at han også gjorde det i den uforudsete, han her var dumpet ind i. De fornødne midler til at håndhæve freden i dette hus var en hammer, en skruetrækker og et stemmejern.
Side 251: Hun lukkede øjnene og drejede hovedet væk med et lidende udtryk, som fandt hun synet af ham uudholdeligt. Eller også var det hans ånde, Det var sandsynligvis begge dele.
Side 325: Han var en mand af ære, som det hed i de forrige tider. Det var det, han var. Ellers var han ingenting.

Pages

348

Library's rating

Rating

(2 ratings; 3)

DDC/MDS

839.8
Page: 0.1689 seconds