Morderens bog

by Maria Lang

Paper Book, 1988

Status

Available

Call number

839.73

Library's review

Sverige, Stockholm, ca 1970

Indeholder kapitlerne "1. Til Dem vil jeg fortælle det", "2. De sætter det jo ikke i en bog", "3. Vort jordeliv er kun regn og rusk", "4. En nat hvori vi græde", "5. Dine brudte mangekanter", "6. Dine trekanter omkring cirklen", "7. Den urimelige linie", "8. Uden
Show More
begyndelse og afslutning", "9. Og nu - da er det bedst at skynde sig", "10. Med at gøre ondt og synde", "11. Den smule tid jeg har tilbage", "12. Fra den store sladdersump lød frøernes kvækken", "13. Man vi stoppede voks i vore øren", "14. Hvorfor vækkede I de sovende", "15. Man bliver en sten", "16. En gråsten rund og slebet", "17. Som rulles rundt bland andre hårde stene", "18. Hvis disse sten kunne tale ...", "19. Hvad er mennesket uden kærlighed uden tillid?", "20. Desuden - hvad er tungsindighed", "21. En skygge i sjælen".

Krimiforfatterinden Almi Graan opsøger sin gode ven kriminalkommisær Christer Wijk for at få nogle gode råd om en nøgleroman, der er under udgivelse af forlaget Lekbergs Forlag, men Christer har halsbetændelse og høj feber. Bogen er skrevet af Torben Hult, der er gift med den lidt snobbede litteraturkritiker Ulrica Holt. Forlagets chef er Karl-Henrik Lekberg, hans sekretær er Malou Norling, Elin Malmgren er korrekturlæser, Inge Zakrisson er reklamemand og Bibi Arden er reklamegodte.
En fredag aften vil Almi måske dukke op og signere nogle af hendes agent nul-nul-nul bøger, så Bibi venter på hende, men Almi bliver syg og dukker ikke op, men til gengæld bliver Bibi myrdet og først fundet af Elin om mandagen. Almi får Christer til at tage sig af sagen, selv om han også er syg. Hun er også syg og har mistet stemmen og har skrivekrampe af signeringer i hobetal tidligere på dagen, så hun kan ikke fortælle nogen, hvad hun ved.

Christers efterforskning viser at Torben Hults nyeste krimi "Bogen, der blev væk" er centrum for hele dramaet. Undervejs fra manuskript til trykt bog er dele af den blevet skrevet om, så der er småondskabsfulde hentydninger til forlagets ansatte. Bibi Arden havde tidligere været ansat på et sladderblad og derfor fik hun ideen til at lave en artikelserie over hentydningerne fra bogen og hænge folk ordentligt til tørre. Hun var faldet over en virkelig saftig afsløring og derfor blev hun dræbt.
Først sent går det op for Christer at den virkelige hemmelighed var at den fornemme litteraturkritiker Ulrica Hult i virkeligheden skrev alle de krimier som manden Torben Hult fik æren for. Ulrica var fint tilfreds med arrangementet, men mindre tilfreds med at Torben var hende utro med både Malou og Bibi.
Torben var selv mester for at skifte dele af bogen ud og eftersom det var ret klart at Bibis morder stod bag dette, så må han være morderen. Torben Hult overraskes i forlagets kælder, hvor han leder efter et overset spor. Han flygter og kommer til at hoppe over et hegn til baneterrænet samtidig med at der kommer et tog.

Mordet foregår i satskælderen, hvor forlaget opbevarer blysatsen til tidligere udgivelser. Træudgaven hedder et satsbræt og metaludgaven et skib. I nederste kælder findes et metalstøberi, hvor den brugte sats bliver til 'gedder' dvs metalbarrer, der ligner gedder og vejer ca 5 kilogram stykket. En af dem er mordvåbenet.

Romanen udnytter dygtigt de fysiske rammer i forlagets bygninger med højdeforskelle. Den er også et sjovt tidsbillede med typografer, Linotype-maskiner, mekaniske skrivemaskiner og fastnettelefoner, hvor fjernsamtaler koster formuer.
Show Less

Publication

[Frederiksberg] : Wøldike, 1988.

Description

Kriminalroman. En kendt kriminalforfatters nyeste bog bliver omskrevet til en skandaløs nøgleroman. Christer Wijk bliver sat til at opklare skandalesagen.

Language

Original language

Swedish

Original publication date

1971

Physical description

194 p.; 20 cm

ISBN

8772334231 / 9788772334233

Local notes

Omslag: Ikke angivet
Omslaget viser et stort hus, hvor der er lys i et enkelt vindue
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra svensk "Mördarens bok" af Grete Juel Jørgensen
Maria Lang, bind 24
Givet videre til Marianne Vestergård
Side 56: Hallucinationer og spøgelser ryger ikke pibe, det har jeg lært af min danske bedstefar.

Pages

194

Library's rating

Rating

(3 ratings; 3)

DDC/MDS

839.73
Page: 0.1426 seconds