D-dag

by Antony Beevor

Hardcover, 2011

Status

Available

Call number

940.5421421

Library's review

Indeholder "Kort", " Invasionen 6. juni", " Britiske luftbårne landinger 6. juni", " Amerikanske luftbårne landinger og Utahstranden 6. juni", " Omahastranden 6. juni", " Goldstranden 6. juni", " Juno- og Swordstrandene 6. juni", " Villers-Bocage 11. - 14. juni", " Cotentinhalvøen og erobringen
Show More
af Cherbourg 10. - 28. juni", " Operation Epsom 26. juni - 1. juli", " Kamplinjen i Normandiet i slutningen af juni", " US 1. Armé front 3. juli", " Angreb på Saint-Lô 11. - 12. juli", " Operation Goodwood 18. - 20. juli", " Operation Cobra 25. juli - 1. august", " Operation Bluecoat 30. juli - 7. august", " Modangrebet på Mortain 6. - 12. august", " Operation Totalize 7. - 10. august", " Falaiselommen", " De allieredes udbrud mod Bretagne og Seinen", "Ordliste", "Våbenstørrelser", "Militære enheder", "Militære grader", "1. Beslutningen", "2. Bærende på Lorrainekorset", "3. Vagt på Kanalen", "4. Invasionsområdet isoleres", "5. Det luftbårne angreb", "6. Armadaen sejler over", "7. Omaha", "8. Utah og de luftbårne", "9. Gold og Juno", "10. Sword 11. Sikringen af brohovederne", "12. Fiasko i Caen", "13. Villers-Bocage", "14. Amerikanerne på Cotentinhalvøen", "15. Epsom", "16. Slaget om le bocage", "17. Caen og Colgata", "18. Det endelige slag om Saint-Lô", "19. Goodwood", "20. Sammensværgelsen mod Hitler", "21. Operation Cobra - gennembrud", "22. Cobraudbruddet", "23. Bretagne og Bluecoat", "24. Modangrebet på Mortain", "25. Operation Totalize", "26. Hammeren og ambolten", "27. Dødmandsfeltet og hullet i Falaiselommen", "28. Opstanden i Paris og kapløbet mod Seinen", "29. Befrielsen af Paris", "30. Efterskrift", "Tak", "Noter", "Udvalgt bibliografi", "Register".

Beevor dækker invasionen fra møderne, hvor Eisenhower, general Montgomery og Omar Bradley med flere fastsætter datoen for D-Dag i samråd med meteorologerne ledet af James Stagg og D. N. Yates. Heldigvis rammer de et vindue, hvor vejrforholdene er tålelige. General de Gaulle er stivnakket og kun til nød samarbejdsvillig. Eisenhower ryger mange Camel cigaretter og drikker megen kaffe i de dage. Den russiske sommeroffensiv "Operation Bagration" er også med i spillet.
Det tyske forsvar er af Hitler med vilje delt op i rivaliserende kommandostrukturer. Rommel skal forsvare, men Rundstedt har kommandoen og Hitler holder selv nogle enheder tilbage, som kun han kan aktivere. Samtidigt er mange af enhederne andensortering, fordi de bedste er beskæftiget på østfronten eller gået til SS og faldskærmsjægerkompagnier.
Tæt på invasionsdagen aktiveres den franske modstandsbevægelse og telefonforbindelser, jernbaner og elnet bliver saboteret i stor stil. Modstandsfolkene har også bidraget med uvurderlige oplysninger til SOE, så forberedelserne er gode. De allierede soldater har bedre kort end tyskerne. Udførelsen den 6. juni 1944 er dog præget af kaos, fordi svævefly lander andre steder end beregnet, faldskærmsfolk drukner i lavtliggende oversvømmede områder, osv. Lidt efter kl 3 lander generalmajor 'Windy' Gale nær broen i Ranville og han er dermed den første britiske general på fransk jord siden 1940. Tyskerne begynder til gengæld at samle sig sammen og gøre modstand. En vigtig bro ved Troarn bliver først sprængt efter at major Roseveare får kørt sin overlæssede vogn med sprængstof gennem Troarns gader og frem til broen. Han og hans mænd slipper endda væk og slutter sig til hovedstyrken sent på eftermiddagen.
Den enorme flåde dukker op som en stor overraskelse for tyskerne og begynder at bombardere strand og bagland, dog uden at ramme ret præcist. Amerikanske fly kaster deres bomber bag stranden og raketbådene sender raketterne i vandet, så på Omaha stranden vader amerikanerne direkte ind i en morderisk spærreild. De får alligevel slået huller i forsvaret og begynder at etablere en strøm af soldater og materiel. På Utah kommer man i land næsten uden en skramme, overmander en spag tysk modstand og begynder at strømme ind i landet.
Montgomery og de andre strateger har ikke tænkt så meget over hvordan fasen efter landgangen skal foregå. Fx bomber man Caen sønder og sammen samtidigt med at man har som mål at erobre den? Englændernes strengt hierarkiske opdeling er heller ikke ret god. Tyskerne er dog ikke bedre, så Rommel er i Berlin, da invasionen starter og de øverstkommanderende i området er samlet til et krigsspil og Hitler sover, så først sent på dagen får man frigivet nogle panserkolonner og begynder at dirigere dem rundt. Allieret luftherredømme er totalt om dagen, så Luftwaffe må nøjes med nogle småangreb om natten til stor frustration for de tyske tropper. Wo ist der Luftwaffe?
Beevor har kigget på tabstallene for kampene i Normandiet versus Østfronten og argumenterer for at kampene i Normandiet er hårdest målt i tab pr division pr måned.
Landgangen går alt i alt rimeligt godt og tabstallene er store, men ikke så store som frygtet. I løbet af de næste par dage bliver der etableret noget, der ligner frontlinier, men så går det lidt i stå til stor ærgrelse for RAF, der har brug for luftbaser udenfor tysk artillerirækkevidde. Tyskerne er til gengæld ikke glade for at være indenfor skudvidde af de allierede krigsskibe. Ultra afkoder tyskernes radiokommunikation, som de er nødt til at bruge i stigende grad, fordi telefonlinier saboteres eller ødelægges af luftbombardementer. Det giver fx den nøjagtige beliggende af et af tyskernes stabshovedkvarterer. For at have alibiet i orden sender RAF et par rekognosceringsfly henover, for så at følge op med et angreb med raketter fra Typhoon-fly og Mitchell-bombemaskiner.
Den 19. juni rammer en meget, meget hård storm kanalområdet og ødelægger den kunstige havn ved Omaha helt og forårsager større tab af materiel end selve invasionen gjorde. Men materiel fortsætter nu med at strømme ind og den 26 juni overgiver general von Schlieben sig og dermed er Cherbourg faldet. Hitler bliver rasende. Den 28 juni bliver den øverstkommanderende for 7ende arme i Normandiet, generaloberst Friedrich Dollmann fundet død. Selvmord eller hjerteanfald? Tjah!
Tyske officerer lever livet farligt. General Wilhelm Falley var den første tyske general til at dø under invasionen. Han blev skudt på vej tilbage fra et krigsspil i Rennes den 6 juni. General Erich Marcks blev dræbt 12 juni. general Heinz Hellmich den 17. juni. Erwin Rommel og Rundstedt mødes med Hitler den 17 juni i Margival og Rommel forsøger at tale fornuft med Hitler. Han siger at tyskerne har tabt krigen og bør gøre ende på den snarest muligt. Hitler har dagen før sendt V1-raketter mod London for første gang og rabler løs om sværme af jagerfly og om at tvinge England i knæ med sine V1-våben. Fra mødet vender Hitler tilbage til Berchtesgaden og kommer herefter slet ikke udenfor Tyskland mere. Englænderne skyder V1-våben ned i hobetal og sender via de omvendte tyske spioner i England opmuntrende rapporter tilbage til Hitler om at V1-raketterne har altødelæggende konsekvenser og er ved at knække englændernes modstandsvilje. Hitler lapper det i sig.
Montgomery har lidt nederlag mht at nå sine mål til tiden og mens tiden går, får tyskerne bragt forstærkninger ind fra østfronten. Den 22 juni sætter russerne gang i Operation Bagration og i løbet af de næste tre uger dræber eller fanger de 350000 tyskere. Montgomery kommer med vage udtalelser, så hvis det går godt, kan han tage æren og hvis det går skidt, kan han fortælle at det er for at binde de tyske tropper, så amerikanerne får det lettere. Eisenhower er ikke imponeret for nu at sige det mildt.
Den 26 juni finder man en helt intakt Tigerkampvogn forladt i Rauray. Briterne forsøger nu at slå sig igennem de tyske linier. Rommel bliver kaldt tilbage til Berchtesgade af Hitler og II SS Panzer-Korps får besked på at angribe. Det går godt i første omgang, men om natten slår englænderne tilbage støttet af artilleri og flådekanonild og tyskerne bliver slået tilbage til start. Ultra har afsløret at det var tyskernes hovedangreb, men Dempsey får ikke besked og Montgomery stopper offensiven den følgende dag. Det var ærgerligt, for derfor endte de med at slås mod en stor koncentration af SS-panserdivisioner. Generalfeldmarshall Rommel inspicerer tyskernes stilling den 1 juli og er rystet over virkningerne af bombardementet fra krigsskibe med en skudvidde på omkring 30 kilometer. Rundstedt og Rommel bliver igen kaldt til Berghof og Rundstedt ringer efterfølgende til Keitel og siger med rene ord at den tyske stilling i Normandiet er umulig og at Hitler bør stoppe krigen. I stedet erstatter Hitler Rundstedt med Hans Günther von Kluge.
Tyskerne har nu to fronter, Normandiet og Østfronten. Den franske stegepande og den russiske ild. Begge fronter føler at det er den anden front, der får for mange af forsyningerne, men overførslen af II SS Panzer Korps viser klart at situationen i Normandiet bliver taget alvorligt.
På de allieredes side kan Montgomery ikke lide store tab, så han veksler dem til mange, mange lidt mindre tab. Hverken amerikanerne eller tyskerne synes at den strategi er ret fornuftig. 6. juli 1944 dukker Patton op efter at have spillet rollen som chef for fupinvasionsstyrkerne i vanlig stil: "I'm proud to be here to fight beside you. Now let's cut the guts out of those Krauts and get the hell on to Berlin. And when we get to Berlin, I am going to personally shoot that paper-hanging son of a bitch, just like I would a snake." Tyskerne er alvorligt ved at løbe tør for ammunition og mænd og amerikanerne er efterhånden ved at have fundet taktikker for at føre krig i det mareridtslignende landskab med høje tætte hække oven på stengærder, som har været tæt ved ideelt for tyskerne at gemme sig i. Nogle af tyskerne er kampvante fra østfronten og kæmper virkelig hårdt og fanatisk. Deres problem nummer et er at de allierede har totalt luftherredømme i dagtimerne og det derfor er umuligt at rykke frem med større grupper med mindre det er overskyet eller tåget. Den 17. juli bliver Rommel alvorligt såret, da to spitfires beskyder hans bil. Rommel er ude af krigen.
Montgomery sætter gang i Operation Goodwood, som fuser ud, men binder tyske styrker. Et attentat mod Hitler slår fejl og SS-fanatikerne tager magten helt og udrenser de moderate ledere i hæren ved samme lejlighed. Bradley sætter den 25. juli 1944 gang i Operation Cobra, som går ud på at bryde ud fra brohovedet. Der indledes med et bombardement, der gør stor skade på tyskerne, men også slår general McNair ihjel og dræber 100 andre i de forreste infanteriregimenter fordi røg og støv får efterfølgende fly til at kaste deres bomber for tidligt og man har ikke radiokommunikation med flyene. Men efterfølgende går fremrykningen hurtigt og den tyske modstand begynder at falde sammen. Brigadegeneral Rose har trænet sine folk i at samarbejde mellem infanteri og panserstyrker og det betaler sig. 2. Panserdivision "Hell on Wheels" begynder at blande sig til tyskernes store ugunst. Et andet trick er at have forbindelsesofficerer til flystyrkerne med ombord i panservåbnene. P-47 Thunderbolts under kommando af generalløjtnant Elwood R. Quesada er dødelige modstandere for tyske panservogne. Tyskerne er også ved at løbe tør for ammunition til deres frygtede 88-mm kanoner. Tyskerne har ellers været gode til at trække beskadigede køretøjer tilbage og reparere dem. Ditto med sårede, hvor de lettere tilfælde bliver sendt tilbage til fronten få dage efter.
Den 27 juli sætter Bradley Cobras kurs mod Avranches, porten til Bretagne. Han slipper også Patton løs og giver ham kommando over VIII korps. Tyskerne har hidtil troet at briterne var hovedmodstanderne, men nu bliver de tromlet ned af amerikanerne. 6. Panserdivision med lette kampvogne avancere med 15 kilometer i timen den 28 juli. Bradley har samlet 15000 ingeniørsoldater til Operation Cobra og de åbner og vedligeholder de vigtigste forsyningsruter gennem det hul, der nu er slået i de tyske linier. Tyskerne med Lüttwitz 2. Panzer-Division forsøger at blande sig, men luftangreb knækker dem hurtigt. 6. Panserdivision rykker 50 kilometer frem og vejspærringer bliver bare meldt til luftvåbnet, der typisk rydder forsvarsstillingerne på et kvarters tid. Det begynder at gå meget stærkt og Hausser i tyskernes 7. Armees hovedkvarter begynder at tænke over hvor galt det kan gå. Han sender Choltitz en ordre om at bryde ud mod sydøst og afskære den amerikanske angrebsspids. Det er en meget dum beslutning, men Hausser er Waffen-SS og dermed delvis fredet. Amerikanernes fremrykning sker så hurtigt at tyskerne kun sjældent har tid til at arrangere miner og granatfælder. Generalmajor von Gersdorff er ny stabschef for 7. Armee og betegner den 29 juli situationen som katastrofal.
Haussers ordre har efterladt kysten stort set ubevogtet af tyskerne og der er ikke blevet sprængt broer eller gjort andre nemme foranstaltninger for at stoppe amerikanerne. I Granville sprænger man havneanlæggene og i det hele taget er stemningen blandt tyskerne ved at være tæt på panik. Patton har sat sig i førersædet for 6. og 4. Panserdivision og har kurs mod Avranches og han accepterer ingen undskyldninger for forsinkelser. "Det, det drejer sig om, er at feje benene væk under dem, inden de kommer på plads". Eller på engelsk 'The thing to do is to rush them off their feet before they get set.'
Montgomery sætter samtidigt et angrebsfremstød i gang mod Vire og tyskerne er ved at bryde helt sammen. Avranches bliver erobret og næste mål er at snøre sækken sammen og sætte kurs mod Paris. Hitler har et smukt kort med divisionssymboler på og ignorerer at de ikke er så meget værd længere og at luftherredømmet ikke tilhører Luftwaffe, så han beordrer et modangreb, der skal generobre Avranches. Det mislykkes og 7. Armee må nu forsøge at slippe ud af Falaise-lommen inden den lukker helt i. En hel del slipper faktisk ud og efterfølgende har man diskuteret om lommen kunne være snøret helt af tidligere. Patton og de frie franske styrer nu mod Paris og det lykkes at få kommandanten der til at overgive byen uden de store skærmydsler.

Montgomery får ikke mange point som feltherre, men han er jo også mest valgt fordi Churchill ville have en mand på posten, som han med sikkerhed vidste ikke ville bøje sig for Eisenhower. Til gengæld bruger Montgomery luftvåbnet til at sønderbombe franske byer i stedet for at erobre dem hus for hus. Civilbefolkningen lider voldsomt under den form for krigsførelse.

Der er småfejl rundt omkring i originalteksten og oversættelsen er ikke helt god alle steder, fx på side 241: "Reports have come in that American prisoners being marched down the road by Germans escaped in the course of strafing by our planes." oversættes til 'Der er indløbet rapporter om, at amerikanske fanger bliver ført ned ad vejen af tyskere, som er flygtet efter angrebet fra vores fly'.

Montgomery's own reliance on artillery was revealed in a ghastly joke when he wrote to de Guingand, 'Montebourg and Valognes have been "liberated" in the best 21st Army Group style, i.e. they are both completely destroyed!!!'
Show Less

Publication

Kbh. Lindhardt og Ringhof 2011

Description

From critically acclaimed world historian, Antony Beevor, this is the first major account in more than twenty years to cover the whole invasion from June 6, 1944, right up to the liberation of Paris on August 25. It is the first book to describe not only the experiences of the American, British, Canadian, and German soldiers, but also the terrible suffering of the French caught up in the fighting.

Media reviews

This is a superb book and a model of the historian’s craft. It stands as the best one-volume history of this decisive military engagement.
2 more
Antony Beevor's impeccable attention to detail ensures that the horrors of the Normandy invasion are brought vividly to life..
All this was 65 years ago. The scars of Normandy have healed surprisingly quickly. Beevor’s book superbly brings the events of that summer to life again and reminds us of why we should never allow ourselves to forget them.

User reviews

LibraryThing member tbrennan1
Very interesting account of D-Day and the subsequent battles for Normandy up to the Liberation of Paris.Gripping narrative of the fierce battles in the Normandy "Bocage",where American soldiers proved themselves against the Germans.However the book illustrates the terrible suffering and sacrifices
Show More
of French civilians from both Air and Artillery bombardment ,which is often understated in other D-day books.The book is critical of Montgomery and his strategies and gives due credit to the dogged defense by the German army which lacking Air cover made the Allies fight for every inch of Normandy before the brilliant breakout by American armor led by Bradley and Patton which eventually led to the Paris uprising and the liberation of the city by both French and American troops.
Show Less
LibraryThing member dswaddell
A really unbiased history of the German , British, Canadian, and Polish forces during and after the invasion. It brings up rarely heard stories such as the large number of conscripted Russian troops that made up a good percentage of the defending German forces as well as the attitudes and political
Show More
policies of the French. A very enjoyable and educational read.
Show Less
LibraryThing member Schmerguls
5746. D-Day The Battle for Normandy, by Antony Beevor (read 17 May 2021) This book, by an English-born author, was published in 2009. It tells much about minutiae but does a very poor job setting out the over-all picture If you want to know what a certain outfit or individual did on a certain day
Show More
you might be able to find it in the book but to gain an overall picture of the stupendous event which D-Day was you need a different book. The book covers to the occupation of Paris. The book points out the flaws in Montgomery's words and actions, but one gets little on the people who made D-Day a success. I was very disappointed in the book, even though I appreciated Beevor's book on the fall of Berlin (read 24 Feb 2004).
Show Less
LibraryThing member rrees
Beevor has a beautiful written style and specialises in a holistic historical narrative style that is always enjoyable to read. He combines sources from both sides in the conflict and makes sure to include the civilian view of affairs to paint a whole picture of complex events.

I have enjoyed his
Show More
previous books and while this has all the hallmarks of his writing I cannot feel that perhaps the history of D-Day has been retrodden once too often.

Beevor makes sure the German side of events is represented and clarifies the suffering of the French population during the campaign. He does not gloss over the atrocities and friendly fire incidents on both sides. He is clear-eyed on the numerous conflicts within the allied forces. It is a good, balanced piece of history that refuses to make simple judgements in the absence of evidence and tries to provide the reader with the means to draw their own conclusions.

And yet, what more is there that can be said really? Beevor decides against Montgomery in one of the key controversies of the period. He also indicates that he thinks air power was less decisive as a weapon that generally judged while still allowing for its important interdictive effect on supplies and German movement.

It is a great introduction but those familiar with the outline of events will find a few interesting bits and pieces (for me I felt the politics and mindsets of both sides were revealing, neither side grasped the psychology of the other instead assuming that their opponents shared their own view of the world) and a well-written narrative history. Stalingrad or Berlin would probably be better choices if you haven't read them already.
Show Less
LibraryThing member John5918
An excellent read. It gives the big picture of grand strategy and large-scale offensives, but intersperses anecdotes about and quotes from ordinary people which gives it a human touch and makes it very readable.

This story of the D-Day landings and the campaign for Normandy takes us right up to the
Show More
liberation of Paris. It appears to be well-balanced; its criticism of Montgomery is probably pretty mainstream these days.

My usual complaint about this type of book is the maps. For about two thirds of this particular book, I found the maps to be very clear and comprehensive. Only towards the end of the book did I find the text mentioning places that were not marked on the maps. While the detailed maps of the battles were good (apart from that proviso), it would have benefited from a couple of general maps to show where everything fitted together, again especially towards the end when the stage suddenly expanded.
Show Less
LibraryThing member GeoKaras
Excellent account of D-Day and the subsequent fighting in Northern France to the liberation of Paris. Covers all forces fighting in Normandy and includes the impact of the fighting on the French civillians. Worth adding to any World War Two collection.
LibraryThing member wolffamily
Very detailed book outlining the battle of D-Day all the way through the liberation of Paris. - Greg
LibraryThing member sloopjonb
Too much detail of battles and not enough about the genesis and planning of Overlord. Chapter on the liberation of Paris was quite good. Chapter about the Stauffenberg plot was irrelevant. Otherwise for military geeks only.
LibraryThing member RobertP
Probably best short description of the Normandy Campaign that I have read. It integrates the suffering of the French, which is good to see. As a Canadian, I believe he under-researched the Canadian contribution, but for all that he was objective. And the boy can write. Well done, a good read.
LibraryThing member rory1000
The Americans contribution to the success of the Allied invasion cannot be in doubt after reading this book. Also, the French come out of this account very well, and Beevor is keen mention all the other nationalities involved on the Allied side. Great History always informs and deepens knowledge.
Show More
Beevor succeeds here, with this reviewer who was surprised by his view on the British General Montgomery; who emerges from this account less well and is lambasted at almost every turn

This is brilliant descriptive history, and provides flashes of analysis. For the more serious historian or military thinker, this book will be a good starting point, but is aimed more for the general reader.

Beevor doesn’t pull any punches either; atrocities were committed by both sides. It is also clear that D Day was part war of attrition, part war of annihilation. In this sense, it was a consistent with most of the rest of the Second World War, rather than an aberration.
Show Less
LibraryThing member aadyer
An excellent overview. Not exhaustative but excellent none the less. MOntgomery doesn't come out of this well, and the Americans clearly did very well. It was shocking to hear some of the British tactics and the fact that at one point, we let most of a German army out of our grasp. Very good
Show More
combination of both first person eye witness testimony & also military unit movements. Good maps, good photos & ended quite appropriately @ the capture of Paris, recommended
Show Less
LibraryThing member Luftwaffe_Flak
Excellently written book by an excellent author. Spends equal time on the British, Canadian, French, German and US forces but also involves the various political attitudes behind them all and how they interacted. Offers an unblinking look at the atrocities committed by both the Allies and the
Show More
Germans during this campaign. At times hard to put down, and at times hard to read (due to the honest look at the atrocities). Everything a good history book should be in my opinion.
Show Less
LibraryThing member jamespurcell
Excellent book with very good narration. Good insights into the casualties and destruction for the citizens of Normandy. They paid a horrific price, particularly in the Caen area for Montgomery's dilatory attitude and execution during this campaign.
LibraryThing member johnwbeha
Wow! This was a long hard read. Not because the writing or the language was difficult, they were, in fact a model of clarity. Beevor has the gift of melding the general story with minute personal details, some humorous, some deeply moving. The exceptional quality of the writing made me want to read
Show More
every word and this, coupled with a frequent need to refer to the maps to understand who was doing what when to who explains the length of time I spent on this book. It is essentially a story of sacrifice, of young servicemen and of civilians. He uses the phrase "the martyrdom of Normandy" and made me realise the scale of it. I had some idea from my visit to the wonderful Memorial museum near Caen where that city's devastation made starkly clear, but this book points up the scale of the sacrifice made by the people of Normandy.
One of the reasons I added it to my to-read list was that I read a great book earlier this year about Operation Fortitude, the great deception about the site and timing of the invasion. This book tells us how successful that deception was, even after D-Day itself. Just to extend the links I was led to the aforesaid book by the Connie Willis epic double volumes of "Blackout" and "All Clear"
Show Less
LibraryThing member IraSchor
A story of D-Day
LibraryThing member MacDad
To say that there is no shortage of histories of the Allied invasion of Normandy in June 1944 is something of an understatement, as between the memoirs, the unit histories, and the general accounts of the assault D-Day ranks as among the most chronicled events of the Second World War. Over the
Show More
years authors from Chester Wilmot and Cornelius Ryan to John Keegan and Carlo D'Este have written highly regarded books describing the events surrounding the landings and their role in ending the war. Because of this, any new account of the invasion should be judged not just on its merits, but on the additional question of what it adds to our already considerable collection of works on the campaign.

What Antony Beevor brings to his own contribution to the genre is threefold. The first is his previous work as a chronicler of the war, particularly in terms of his histories of the Eastern Front, which provide a depth and perspective not always present in other books. The second is Beevor's own background as an army officer, which provides a perspective absent from many of the works by other historians. The third and richest addition, though, is his incorporation of the French civilians into the overall history of the campaign, whose experiences have all too often been marginalized. As a result, readers have an account in which are not virtually absent or merely passive observers but full participants in the Normandy campaign. Appreciating the value of their experiences provides an added depth of understanding to what took place in the summer of 1944.

The result is an account of the invasion and subsequent battles that chronicles events with both nuance and discernment. Beevor takes into consideration the range of factors that drove events, from the issues of weather and logistics to the problems often posed by politics. These come together with the events on the battlefield to form what are often pointed judgments. His conclusions are clearly drawn: while critical of commanders on both sides of their capabilities and their decisions, his opprobrium towards Bernard Montgomery is particularly evident and is supported throughout by highly pointed arguments. Beevor also makes it clear why so many Allied commanders were frustrated with Charles de Gaulle and his sometimes divergent goals, though he also conveys as well the legitimacy of de Gaulle's concerns about the possible shape of a liberated France. But it is his success in capturing the experience of the campaign on all sides that is the greatest strength of his book, as he provides his readers with a real sense of the travails on all sides of what proved to be an epic battle of the war.

It is these qualities which makes Beevor's book such a fantastic history of the Normandy campaign. While it is not the last word on the campaign, it is a superb starting point for anyone seeking to read about one of the defining battles of the war in Europe — one that captures well both its importance to the war and the experience of the people who lived through it.
Show Less
LibraryThing member kslade
Solid history from UK pov. First part is best. Very detailed.
LibraryThing member nog
One of the surprises for me here is something you rarely read about: how many American and British troops died from friendly fire. In an operation this huge, really unfortunate mistakes are made.
LibraryThing member MiaCulpa
Another masterly tone by Sir Antony Beevor. D-Day covers the battle for Normandy and onwards to the Liberation of Paris, and while at times the sheer amount of information Beevor provides on battle formations and tank movements can overwhelm you, what sets Beevor apart from other military
Show More
historians is his ability to find the personal moments of combatants amongst the carnage of large scale war.

This is my sixth Beevor book, and I am impatient to move towards Berlin, like General Patton, with great haste.
Show Less

Language

Original language

English

Original publication date

2009

Physical description

643, 24 p.; 23 cm

ISBN

9788711415207

Local notes

Omslag: Janus René Andersen
Omslaget viser allierede soldater, der går i land fra en landgangsbåd
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Ddag
Efterskrift: Antony Beevor
Efterskrift er her bare en oversættelse af Aftermath.
Der er indsat 24 sider billeder udenfor sidenummerering
Oversat fra engelsk "D-Day. The Battle for Normandy" af Anders Juel Michelsen, Peter Skeel
Side 26: Jeg vil bede jer huske, at ingen stodder nogensinde har vundet en krig ved at dø for sit land. Man vandt den ved at lade en anden dum stodder dø for sit land. -- Patton
Side 30: Held og lykke, Stagg. Måtte alle dine lavtryk vise sig at være små og overkommelige, men husk, at vi vil klynge dig op i den nærmeste lygtepæl, hvis du ikke tyder varslerne rigtigt -- generalløjtnant Frederick Morgan
Side 33: Churchill bemærkede engang, at amerikanerne altid nåede frem til den rigtige beslutning efter at have prøvet alt andet først.
Side 35: De Gaulle så alt med franske briller. Det inkluderede en overlegen foragt for ubekvemme kendsgerninger, især alt der på nogen måde kunne svække Frankrigs glorie. Det var kun de Gaulle, der kunne have skrevet den franske hærs historie uden at omtale Slaget ved Waterloo.
Side 52: I lighed med mange højtstående officerer glemte den ældre Rundstedt ikke Frederik den Stores maksime, at "den, der forsvarer alt, forsvarer intet".
Side 55: Lige siden slaget om Stalingrad havde Hitler modsat sig et fleksibelt forsvar. Hver tomme jord skulle forsvares.
Side 240: General Helmlich blev dræbt den 10. juni (typo? Hellmich blev dræbt 17. juni. Det står også i originalen, så man skal ikke tage alt for gode varer i denne bog)
Side 313: Efter frokost gik Montgomery, Bradley og jeg over i krigsteltet. Her gjorde Montgomery et stort nummer ud af at forklare, hvorfor briterne ikke havde gjort noget. -- Patton i sin dagbog for 7. juli.
Side 380: Det samlede bombardement den 25. juli havde en knusende virkning på de tyske soldater og deres køretøjer. 'Hele området lignede et månelandskab; alt var brændt og sprængt. Det var umuligt at føre køretøjer frem eller bjærge dem, der var skadede. De overlevende opførte sig som sindssyge og kunne ikke bruges til noget. Jeg tro ikke, helvede kan være lige så slemt, som det vi oplevede.'
Eller i originaltekstens ord:
The full bombing on 25 July had a devastating effect on both German soldiers and vehicles. 'The whole place looked like a moon landscape; everything was burned and blasted,' wrote Bayerlein. 'It was impossible to bring up vehicles or recover the ones that were damaged. The survivors were like madmen and could not be used for anything. I don't believe hell could be as bad as what we experienced.'
Side 560: 'Next to a battle lost, the greatest misery is a battle gained'. -- The Duke of Wellington

Pages

643; 24

Library's rating

Rating

½ (238 ratings; 4)

DDC/MDS

940.5421421
Page: 0.6592 seconds