Rejsen til Nanga: En usædvanlig lang skrøne

by Jørn Riel

Hardcover, 1980

Status

Available

Call number

839.81374

Library's review

En lang skrøne med kapitlerne 'En overraskelse', 'Halvor', 'Piben', 'Forsøgsfarmen', 'Ferie', 'Halvor og skyggen', 'Løjtnantens besværligheder', 'Forsoning', 'Gammel Niels', 'Fjordurs virkelige lidenskab', 'Fortidens skygger', 'Antons åre', 'Miss Ma Kin Mahoon', 'Nanga', 'Mågen'.

En smuk
Show More
fortælling. Lasselille spekulerer over om moderen har fået det isbjørneskind han sendte hjem forrige år (En underlig duel). Bjørken har arvet et etbinds-leksikon efter Lause. Og Halvor Rånesen vender tilbage som næsten præsteuddannet (han har været sendt væk fordi han åd Gammel Niels i stedet for julegrisen). Lodvig viser gerne sit ar fra brokoperationen frem (Laban). Valfred forsøger af kurere ham for hans operationsar skyldes en operation for hæmorroider, Bjørken når efter lange overvejelser frem til at Halvor stadig er halvgal i visse situationer, men nok skal finde helbredelsen.
Mads Madsen har fået ny pibe og sendt den gamle tilbage til Danmark - og så taber han den - makkeren William har stadig sin pibe men han husker godt hvor nærig Madsen har været med at låne sin kikkert ud. William er dog mere nådig end Madsen var.
Volmersen, Greven og Lasselille hegner en forsøgsfarm for moskusokser inde og Lasselille forsøger at skræmme nogle moskusokser op.
Doc kommer i tanke om at han har ferie til gode og det kommer kortvarigt på tværs af Mortensen og hans telegrafskak inden de drager på fælles feriecykletur. Denne ender brat da cyklen bliver overfaldet af en moskus.
Halvor får Gammel Niels som følgesvend igen - denne gang som skygge.
William og Madsen kommer op at slås om piben og William flytter over til Løjtnant Hansen og Valfred. Løjtnant Hansen får et anfald af priapisme og drager til Sydkap med jordemoderen Agate.
Halvor får forliget William og Madsen.
Halvor drager mod Hauna, men møder en storm, en piterak, en fønvind med eksplosionsagtig kraft og er næsten dødsens da Gammel Niels giver gode råd.
Fjordur plejer Halvor i ugevis. Da Halvor er rask får han historien om Fjordurs kæreste Pethua, banditterne der plagede livet af hende og hvordan Fjordur senere aflivede banditter - Fjordur strikker for ikke at få lyst til at kvæle banditter - forresten har han også en ulv i sit spand som straf for at den åd hans juleskinke - men den bliver sluppet løs den første soldag.
Bjørken sender Lasselille ud for at kigge efter spor fra de østgrønlandske eskimoer og han finder dem. Faktisk bliver han forlovet med en af dem!
Anton digter og en pige kommer flyvende.
Hun hedder Miss Ma Kin Mahoon og havarerer i nærheden af Halvor.
Anton kommer også til og opdager at hun er pigen han har drømt om.
I sidste ende er det dog Halvor der flyver væk med pigen og opdager at det var sig selv han havde glemt i Hauna.
Veslemari lægger til og Kaptajn Olsen fortrækker ikke en mine da han får at vide at Halvor er fløjet til Nanga. Imens får Lasselille øje på en eskimopige ved navn Naja hvilket betyder måge.

Meget morsom og lun fortælling
Show Less

Publication

Lademann (1980), 236 pages

Description

En skrøne om de usædvanlige oplevelser blandt en række særlinge, som skæbnen har anbragt på Nordøstgrønland.

Language

Original language

Danish

Physical description

236 p.; 20.5 cm

ISBN

8715012417 / 9788715012419

Local notes

Omslag: Eiler Krag
Omslaget viser en høj skægget ung mand, der kigger på en ung pige. I baggrunden ses en flyvemaskine
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Skrøner fra Nordøstgrønland, bind 5
Illustreret af Eiler Krag
Halvor møder en piterak, en fønvind med eksplosionsagtig kraft.

Similar in this library

Pages

236

Library's rating

Rating

½ (4 ratings; 4.6)

DDC/MDS

839.81374
Page: 0.4071 seconds