De Fem og Z-strålen : en ny historie med Enid Blyton's personer

by Claude Voilier

Hardcover, 1987

Status

Available

Call number

843.914

Library's review

England, ca 1980
En familie med tre børn, Julian på 13, Anne på ni et halvt og Dick på 11, har sendt dem alle på kostskole. Anne er på pigeskolen Gaylands Kostskole, hvor også deres kusine Georgina på 11 år går. Georgina insisterer på at blive kaldt Georg, også på kostskolen. Det er
Show More
påskeferie og de er alle på ferie i Hardcastle, der er et hus i Chadwell, et bjergrigt område i Newton. Hardcastle er lejet af Georg's forældre Henry og Fanny Quentin for påsken. Henry er til en videnskabelig kongres og familiens hushjælp Maria er også med, så maden er sikker. Børnene har taget cykler med, så de kan udforske omegnen. Næste dage cykler de op ad Hill-bjerget, da Dicks cykel pludseligt står helt stille. Han fortsætter ud over styret, men får kun lidt knubs. Cyklen står imidlertid stadig midt på vejen og er ikke til at rokke. Yderst mærkeligt. En anden dreng Carl Rock kommer cyklende på vejen og stopper op. Han har prøvet noget helt tilsvarende for to dage siden. Efter lidt tid væltede hans "lammede" cykel helt af sig selv, men han blev til grin, da han fortalte om det til nogle andre. De skilles igen og da børnene er hjemme i Hardcastle fortæller de om den "lammede" cykel og spørger Georgs far om han kan forklare hvad der er sket. Han reagerer ved at få dem til at love at tie helt stille med det hele og ikke stille spørgsmål. Det lover de selv om de undrer sig såre. Næste dag tager de igen ud til stedet hvor de to cykler var blevet "lammet". Her sker det samme, men for en kanin. Efter 20 minutter kommer den pludseligt til sig selv igen og løber videre. Nu går de Henry Quentin mere på klingen og han fortæller så at en af deltagerne på kongressen, professor Audry, er blevet bestjålet. Det er en lille cylinder på størrelse med et cigaretui og med tre knapper på til at lamme henholdsvis levende væsener og maskiner. De fem snuser rundt i nærheden af stedet for den første episode og Georg bliver også lammet. De finder ikke ud af hvor paralysatoren er, men et godt gæt er at det er almindelige tyveknægte, der har stjålet den hemmelige opfindelse og nu prøver den af. Rundt omkring på egnen bliver folk udsat for hjemmerøverier, hvor ofrene bliver lammet med z-strålen. De lammede er ved fuld bevidsthed under lammelsen, men kan intet gøre.
De fem beslutter sig for at kigge nærmere på et forladt hus i nærheden og holder vagt flere nætter i træk. De opdager en sammenklappelig stige, så de kan komme op på loftet og her finder de både bytte og paralysator. Det er heldigt for de to røvere dukker op kort tid efter. Georg lammer dem med strålen og politiet bliver tilkaldt og tager røverne med sig. Georgs far får overdraget paralysatoren, så han kan levere den tilbage til ejermanden.
Det er dog ikke så nemt, for i mellemtiden har et par nydelige mænd bortført professor Audry fra hotellet "Hesteskoen". De er som sunket i jorden og Georg tænker at de gemmer sig på egnen, mens politiet er på vagt. Børnene cykler rundt og holder øjnene åbne. En tankpasser kan fortælle hvilken vej bortførernes bil kørte, hvilket han også har fortalt politiet. Men han kommer i tanke om at der var så stille at han lagde mærke til at vognen lød til at sætte farten ned og dreje et eller andet sted på ruten. Børnene deler sig og afsøger flere af vejene samtidigt. Dick opdager et dækaftryk af et helt nyt dæk og tilkalder de andre. De finder en villa, Rosenlunden, hvor der er glasskår på toppen af havemuren, en solid port og vagthunde i haven. De spiller bold udenfor og skyder med vilje en bold ind i haven, så Georg kan få lov at hente den. Hun lægger mærke til at der er tre mænd indenfor, inden hun bliver smidt ud.
Tim har markeret for at Audry er i nærheden efter at have lugtet til en sok fra hotellets snavsetøjskurv, så Georg cykler tilbage til Hardcastle og snupper paralysatoren med tilbage efter at have lagt en besked. Børnene kommer igen ind i haven og lammer de tre spioner med paralysatoren. Det tager imidlertid noget tid at få Audry befriet og imens kommer spionerne til sig selv igen. De truer børnene og Audry med en pistol og får fat i paralysatoren, men i det samme kommer politiet til og kan overtage kontrollen.
Alt ender godt og de gode ler, mens de onde græder.

Dette er en ny forfatter på de sædvanlige personer og peppet op med tegninger på hver anden side. Det hele virker tyndt. Og Z-strålen er da vist Zorglubs ide. Det er en tryllestav fra gamle historier, der har fået en pseudo-videnskabelig fernis. Petrificus Totalus, som Harry Potter ville have sagt.
Show Less

Publication

Kbh. : Grafisk, cop. 1987.

Description

Professor Audrys opfindelse "Z-strålen", der kan paralysere både døde ting og levende væsener, er blevet stjålet af nogle forbrydere. Da Georg bliver offeret, kommer De Fem på en alvorlig opgave.

Subjects

Language

Original language

French

Original publication date

1977

Physical description

133 p.; 20.3 cm

ISBN

8711076410 / 9788711076415

Local notes

Omslag: Ernst Køhler
Omslaget viser to drenge. to piger og en hund, der kigger på en cykel på et græsareal
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Illustrationer: Jean Sidobre
Oversat fra fransk "Les Cinq et Le Rayon Z" af Helle Hermann
De Fem, bind 32
De Fem og Zstrålen

Pages

133

Library's rating

½

Rating

½ (5 ratings; 3.5)

DDC/MDS

843.914
Page: 0.1711 seconds