De røde katte

by Maria Lang

Paperback, 1969

Status

Available

Call number

839.73

Library's review

Sverige, ca 1965
Ingalil Odén er nitten år og arbejder som guide på Mårbacka, der er Selma Lagerlöfs gård. Hun holder kontakt med storesøsteren Bodil Odén på 25, men da der er gået en måned siden sidste postkort og telefonen også er tavs, bliver Bodil urolig og tager hjem fra Cambridge
Show More
et par uger før tiden.
Kæresten Jonas By har set Ingalil en enkelt gang, men ellers ikke. Bodil tager til Mårbacka og forstanderinden fortæller at Ingalil tog afsted før tid, så det er ikke bare tre, men næsten seks uger at Ingalil har været pist væk. En af mændene på gården kan fortælle at hun tog to røde kattekillinger med.
Bodil er Ingalils halvsøster. Bodils mor døde ved fødslen og Ingalils mor og deres fælles far døde i en trafikulykke for snart længe siden.
Ingalil delte værelse på Mårbacka med en anden pige og Bodil vil også snakke med Ursula og Ragnar Karlman, der står for at sælge Värmland til turisterne og har skaffet Ingalil jobbet. Ursula er 52 og Ragnar 42, så måske har Ragnar haft kig på Ingalil? Der er også en student, Gert Berger, som hun gerne vil tale med.
Hun starter med at kontakte Ragnar og mens de snakker, indfanger Bodil også Madeleine Samzelius, som måske har en af Ingalils katte? Medeleines kat hedder Sintram, men hun siger at hun ikke har talt med ingalil.
Næste stop er i Byn, hvor Bodil vil finde Gert Berger, der er cand. phil og på vej til at tage en magistergrad i litteraturhistorie. Stort set alle hun taler med skjuler noget og hun tager ikke konsekvensen og kontakter politiet. I stedet sender hun et brev til Christer Wijk, som hun kender privat. En af hendes venner hjælper brevet hurtigt på vej og Christer kontakter hende samme aften.
Han brokker sig selvfølgelig over at ingen har tilkaldt politiet før, og da han dukker op, er han heller ikke begejstret for at Bodil tilsyneladende er forsvundet på en køretur til Rämen. Han finder hende dog og til hans overraskelse har hun samlet Gert Berger op.
De tager tilbage til Rämen og mødes med de andre. Gert fortæller at han er stødt på en død kattekilling oppe ved den sø, der forsyner herregårdens turbine med vand. Gårdarbejderen Frithiof, Christer, Ragnar Karlman, Jonas By og Gert Berger går i regnvejr op og kigger nærmere på søen, men i stedet for katten finder de liget af Ingalil. Men det er ikke nemt at bjærge, så de går i stedet tilbage.
Regnvejr og lyn sætter telefonen ud af kraft, så det må vente med at tilkalde ordenspolitiet, men i mellemtiden holder Christer forhør. Han finder ud af at Regnar har en affære med Madeleine Samzelius, men også har været ven med Ingalil. Faktisk har han ført Madeleine og Ingelil sammen og af de kattekillinger Ingalil havde med da hun forsvandt, var den ene til Madeleine.
Ursula var godt klar over at Ragnar var hende utro, men derfor var hun nu ikke tilfreds med det. Ragnar elsker Madeleine, men hans job afhænger i den grad af Ursula at han har ladet det bestemme. Ursula tror at Ragnar også havde en affære med Ingalil og at han har slået hende ihjel. Jonas By kunne det også godt være. Ditto med næsten alle de andre.
Christer kan dog ikke finde beviser for hvem morderen er, så han lader dem alle gå i fred til teknikerne kan komme til. Bodil går en tur op til søen og er lige ved at blive kvalt af hendes kæreste Jonas, for det er nemlig ham, der er morderen.
Ingalil havde forelsket sig i ham og var en sand plage og umulig at blive af med. Og da hun på et tidspunkt havde trængt ham helt op i en krog, slog det klik for ham. Eller det er i alt fald hans udgave af historien. Han stikker af og ender med at køre sig ihjel med vilje. Christer har en mere dyster teori, nemlig at Jonas for længst havde styr på at Bodil havde arvet mange penge efter sin mor, mens Ingalil ikke havde penge. Han ville derfor ikke risikere at sætte forholdet til Bodil over styr, så mordet på Ingalil var mere overlagt mord end pludselig indskydelse.
Bodil og Gert finder måske sammen, selv om hun synes at han er mere kynisk end godt er.

Krimien er pustet op med en masse detaljer om Selma Lagerlöf og Mårbacka, men det er jo ikke uventet i en Maria Lang bog. Der er også en masse citater fra digte og sange, som man kan synes om eller irriteres over som unødigt fyld. Esaias Tegner og hans epigrammer fx.
Show Less

Publication

[Kbh.] : Spektrum, (1969) : Spektrums pocketbøger

Description

Kriminalroman der forener mord-uden-lig-gåde med litterær vandring i digternes klassiske Värmland.

Language

Original language

Swedish

Original publication date

1965

Physical description

207 p.; 18.5 cm

Local notes

Omslag: Ikke angivet
Omslaget viser et par katte i rødt på sort baggrund
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra svensk "De röda kattorna" af Kjeld Elfelt
Maria Lang, bind 18
Side 49: Det er en slags naturbegavelse at kunne lyve og bluffe ganske frit og frejdigt; nogle har fået denne evne som en gave, andre kan aldrig nogensinde opøve den.
Side 60: Ursula Karlman er to og tredive. - det kan ikke passe. Det må være to og halvtreds, se side 129, hvor der står at hun var 37 år da de blev gift for femten år siden.

Pages

207

Library's rating

Rating

½ (6 ratings; 2.9)

DDC/MDS

839.73
Page: 0.1788 seconds