Studentermordet

by Maria Lang

Paper Book, 1961

Status

Available

Call number

839.73

Library's review

Skoga, Sverige, 1960
Indeholder kapitlerne "Syng om studentens ...", " Tre samtaler dagen før", " Eksamensfeber", " Eksaminationer", " Eksamensresultater", "O, gamle klang ...", " Konversation ved en banket", " Tale ved en banket", " Intermezzoer ved en banket", " Afslutningen på en banket",
Show More
"Snart tystner ...", " Natlig telefonsamtale", " Natlig ventetid", " Natlige skriverier", "Så drog de bort ...", " Kendsgerninger og gætteværk", " Løgne og sandheder", " Spørgsmål og svar", " Nu og dengang", "O, jerum, jerum, jerum ...", " Seks forslag", " To spadsereture", "O, quæ mutatio rerum!", " To samtaler dagen efter".

Skoga har fået et gymnasium og det første kuld studenter er ved at blive klækket. Der er faldet mange fra undervejs, men rektor Harald Hellman ser frem til at give de få udvalgte huen på. Der er eksamensvidner, Gotthard Persson og Almi Graan. Censorer, Einar Bure, Otto Ottoson og Tage Falk, lærerne Harald Hellman, Styrbjörn Tyrén, Philip Ringvall, Monika Norlander. Harald Hellman er gift med Astrid, Einar er gift med Puck og til studenterfesten er alle til stede. En af studenterne, Barbro består ikke, men om det er rent personfnidder mellem Ottoson og Hellman eller om censorerne er for strenge er ikke nemt at sige. De fleste giver Hellman skylden og lidt efter midnat finder Puck rektoren død i en blodpøl inde på hendes og Einars værelse. Einar har haft glemt nøglen på ydersiden af døren, så det har været nemt at komme ind. Og rektor er blevet slået med en flaske og har efterfølgende fået halspulsåren læderet, så måske er det bare en slagsmål, der er endt yderst uheldigt?
Christer Wijk, Anders Ling, Leo Berggren og Daniel Severin kommer til stede og Christer starter med at få alle tilstedeværende ved festen, dvs ca 200, til at skrive ned hvad de kan huske. Siden bliver de så konfronteret med det nedskrevne og med hvad andre har sagt. Barbro Sandgren dumpede til studentereksamen og Hellman havde advaret hende om det på forhånd. Hun havde så kvitteret med at sprede et rygte om at han havde sagt at der var en chance. Ikke så sympatisk, men hun hadede ham af et godt hjerte, så måske ikke så overraskende? Gotthard Persson har doneret nogle penge til et legat, men havde forlagt dem og var derfor oppe at skændes med Hellman. Otto Ottoson og Harald Hellman har et fjendskab kørende fra gammel tid, hvor Ottoson var en opkomling, der overhalede Hellman i kampen om et professorat. Tilsvarende er Styrbjörn Tyrén blevet forbigået med rektorposten og faktisk er det ham, der har givet Hellman en med flasken. Det afslører sig da han er ved at kvæle Barbro, da hun fortæller at hun er kommet til at tænke over at der var et interval, hvor han var ude af syne. Heldigvis har Christer sørget for diskret mandsopdækning og de når at bremse Styrbjörn inden han bliver dobbeltmorder.

Ok krimi med nogenlunde troværdig handling.
Show Less

Publication

Kbh. : Grafisk Forlag, 1961.

Description

Krimi. I en svensk provinsby myrdes rektoren for det stedlige gymnasium midt under translokationsfesten. Da han har v©Œret lige forhadt af elever, l©Œrere og censorer, er der motiver nok.

Language

Original language

Swedish

Original publication date

1960

Physical description

174 p.; 21.8 cm

Local notes

Omslag: Ikke angivet
Omslaget viser en dørmåtte belyst af måneskin en sen nat
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra svensk "Vår sång blir stum" af Kjeld Elfelt
Maria Lang, bind 12

Other editions

Studentermordet by Maria Lang (Paper Book)

Pages

174

Library's rating

Rating

(7 ratings; 3.1)

DDC/MDS

839.73
Page: 0.3076 seconds