Mord ved Runddelen

by Dan Turèll

Hardcover, 2000

Status

Available

Call number

838.81

Library's review

Danmark, København, januar 1981
Den navnløse journalist, NJ, har gjort sin kæreste Gitte Bristol gravid. Hun er lidt i syv sind om hun har lyst til at beholde barnet og om hun har lyst til at være kæreste med ham.
Første del: NJ går en tilfældig tur i byen og er blandt de første til at finde
Show More
en kvinde, der lige er blevet kvalt. Han tilkalder en politibil, der lige så tilfældigt indeholder kriminalkommisær Ehlers. Senere møder Ehlers op på værtshuset, hvor NJ sidder over en øl. Han kan fortælle at den dræbte var gravid. Senere også at hun var 24 år og hed Monica Lykke.
Anden del: Der går en uge. Et narkoopgør koster Rotten og en stikker livet. På vej hjem efter at have dækket den sag, støder NJ på et nyt lig. Denne gang ved Nørrebro Runddel. Den 28-årige Anne Lise Lund som læste tysk og russisk på universitetet er blevet kvalt og efterladt på en parkeringsplads. Bladet hjælper med at få hende identificeret, men ellers er opklaringen særdeles træg.
Tredje del: Begge de to foregående drab er foregået på mandage, så Ehlers og NJ venter spændt om aftenen og finder faktisk et nyt kvindelig på kirkegården. Det er "Liljepigen", kendt fra sæbereklamer.
Fjerde del: Sagen får et gennembrud fordi en kvik medarbejder på Hovedbanegården opdager en mand, der lusker rundt. En betjent snupper ham på fersk gerning i færd med at dirke en boks op. I boksen er der en dametaske med Anne Lise Lunds navn i. Det er jo en god grund til at kigge i de andre bokse og i 125, 225 og 325 er der dametasker fra de tre dræbte. En 40-årig mand Poul Adamsen dukker senere op og betaler boksleje for de tre bokse. Han bliver skygget til sin lejlighed og da han opdager det, springer han ud fra tredje sal og slår sig ihjel.
Coda: I lejligheden bor også hans lamme søster Kirsten Adamsen på 35 år. Hun er meget svag og af hensyn til hende beslutter politiet og NJ sig for ikke at slå sagen stort op.

Glimrende krimi eller snarere police procedural med tidstypisk dialog og ryge- og drikkevaner.
Show Less

Publication

Valby Borgen 2000

Description

Kriminalroman. En kvinde findes kvalt på Nørrebro. Kort tid efter sker endnu et kvindemord. Dan Turélls journalist-detektiv og politiinspektør Ehlers træder til.

Language

Original language

Danish

Physical description

194 p.; 20 cm

ISBN

8721014108 / 9788721014100

Local notes

Omslag: Peder Bundgaard
Omslaget viser en engel som fra en gravsten, et kors, en rotte, en kirkedør og en sortklædt herre med hat
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi

Side 11: Jeg tabte tråden. Den var sikkert ikke bedre værd.
Side 14: Under min hidsige vandring op mod telefonboksen blev jeg grebet i skulderen. Jeg vendte mig om og så ind i en kniv. Bag kniven var to rockere i sort læder med sorte bælter og sorte støvler. De så op og ned ad mig som ingen har gjort siden min forrige chef.
Side 15: Telefonboxen virkede ikke. Telefonboxe virker aldrig i København. Hver gang man med generationers mellemrum har brug for én til en virkelig livsvigtig besked er der en eller anden førstegangs-fordrukken teenager der har fundet det højdepunktet af kosisk komik at flå ledningen ud af fatningen i den nærmeste box.
Side 17: Jeg var vistnok ved at blive lidt hidsig. Som min mor engang sagde, har jeg altid været en følsom type.
Side 21: To halvlege. Fem i bægeret, enerne er jokere, en serie er seksere, og om nødvendigt går vi til Viborg.
Side 22: Til venstre nede ad Nørrebrogade lå der et apotek; et apotek, der følte sig foranlediget til at markere sin tilstedeværelse med en grøn neon-slange. Slangen så afskyelig ud. Alting så afskyeligt ud. Alting sér bare afskyeligt ud det første kvarter efter man er gået fra et frisk lig.
Side 22: Publikum sang oprømt med, på hver sin tekst med hver sin melodi. En interessant mixture af 'Nyboders Pris', 'Yesterday', 'Vuffeli-Vov' og 'My Way'.
Side 23: Jeg var allerede ved at blive fuld. Alt for tidligt, men sådan går det. Som Bjørn Borg siger: Når man ikke passer sin træning kommer man bagefter.
Side 24: Jeg tænkte på, at Verden over blev der produceret atomvåben og brintbomber nok til at slå menneskeheden ihjel, og her på Nørrebro sad en idiot og var overbevist om at hvis fremmedarbejderne bare blev sendt hjem til Afghanistan, så ville alle problemer være løst.
Side 25: Jeg tømte glasset langsomt, vel vidende det var gift og at livet er det, og stirrede tænksomt ud på den grønne neonslange.
Side 27: Ronnie blinkede over sin filtercigaret, men sagde ikke noget. Ronnie har levet af at sælge morgenkaffe meget længe. Han kan sé på kunden om kunden er snaksom i dag.
Side 38: Det var en rar fornemmelse at blive klasket på skulderen. Det var temmelig længe siden, nogen havde ulejliget sig med at klappe på mine skuldre.
Side 38: Hele mit liv havde jeg drømt om at bo præsentabelt og checket, drømt om at bo i smukt velafstemte farver der passede til rummenes proportioner, drømt om dagligt at bevæge mig i et tredimensionalt kunstværk af en lejlighed.
Side 44: Henvisninger til Tarok, Karl Hjortnæs og Marius Andersen.
Side 56: Larmen fra jukeboxen var øredøvende, samtalen i lokalet bestod hovedsageligt af dyriske brøl, og tobaksrøgen dannede et tilsyneladende uigennemtrængeligt tæppe man måtte fægte sig igennem fra bord til bord. Jeg gav mit beskedne bidrag til det.
Side 84: Jeg undertrykte min lyst til at fortælle ham bare lidt om livet.
Side 87: Hvis jeg kan komme af sted kunne jeg godt tænke mig lige at se om min familie stadig er i live og bor det samme sted.
Side 88: Besvær er jeg endnu aldrig blevet snydt for. Jeg vil endda sige, jeg har fået min rigelige del.
Side 93: En stor, smuk, velformet cigar rullet ind i en stor, smuk, velskrevet check. Det er dét, jeg har sagt: Vi lever alle sammen af vold, død og utugt.
Side 172: Jeg kom til at tænke på, at en statsminister engang havde omtalt nationen som 'Forretningen Danmark'. Han var på vej, men her var konsekvensen taget fuldt ud: 'Begravelsesforretningen Danmark'.

Også udsendt som "Mord på mandag"

Mordserien, bind 4

Pages

194

Library's rating

Rating

½ (8 ratings; 3.6)

DDC/MDS

838.81
Page: 0.1177 seconds