Mord på teatret

by Maria Lang

Paperback, 1972

Status

Available

Call number

839.7374

Library's review

Stockholm, Sverige, ca 1955
Det hele begynder med et cocktail-selskab arrangeret af Paul Sandvall, vikarierende inspektør ved Drottningsholmteatret. Det er til ære for Mattias Lemming, en verdensberømt dirigent. Puck Bure har arbejdet sammen med Paul på et tidsskrift "Indblik" for længe siden
Show More
og da de tilfældigt mødes får hun en invitation. Puck er gift med Einar Bure, som er ved universitetet hvor Puck også arbejder med sin egen afhandling. Puck tager Einar med, selv om han egentlig hellere var blevet hjemme. De følges til selskabet med den lidt selvglade og utålelige nabo Ulrik Annerfelt. Her dukker også sangerinderne Tove Monrad, Jill Hassel og Daga Fors op. Daga er debutant og lettere nervøs. De to sangere Sten Sture Brickman og Göran Göransson fuldender selskabet og efter lidt tid og mange cocktail får de en ide med at kigge på teateret Drottningsholmteatret indefra. Tove Monrad har været gift med Mattias, men det endte ikke godt. Hun fik et nervesammenbrud og han tog til udlandet og er først kommet tilbage til dette gæstespil. Rundvisningen på teateret inkluderer også et kig på maskinen, der laver teatertorden.
Kort efter selskabet får Puck influenza og hun er først rask igen, da stykket Mozarts "Cosi fan tutte" får premiere. To dage senere dukker Tove ikke op til tiden og forestillingen må aflyses. Man bliver bekymret for om hun ligger syg og hjælpeløs derhjemme, så nogle tager afsted og kigger der, men Puck og Paul Sandvall søger i teatrets snirkelkroge. Efter nogle timers grundig eftersøgning ender de på teaterloftet, hvor Puck finder Tove død i tordenmaskinen. Hun er blevet slået ned med en flere kilo tung parykblok af træ i sit påklædningsværelse og har fået knust tindingen.
Rigspolitiets mordkommission bliver tilkaldt, men Christer Wijk er på ferie i Spanien, så det er Åke Nord, der leder efterforskningen. Åke og hans folk forhører de forskellige. Der er ikke nogen, der har et fremragende alibi og de fleste bliver grebet i usandheder og løgne. Åke finder også ud af at Tove har hævet 3000 kr dagen før hun døde og de er ikke fundet. Hvor mon de er blevet af? En bagdør på teatret har stået ulåst og Tove vidste åbenbart godt at der kom nogen for at besøge hende. Hun spillede kammerjomfru i Cosi fan Tutte og privat kunne hun åbenbart også godt lide at spille på sin erotiske udstråling.
Puck snakker også med flere og er selv tiltrukket af Mattias, selv om hun er nygift og har Einar ude af huset. Göran Göransson betror Puck at han har været Toves partner i flere år og at de skulle giftes til juni. Nogle forbipasserende har set en mand, der lignede Sten Sture, tæt ved indgangen nær mordtidspunktet, men han benægter at det er ham.
Einar kommer hjem, lige som Puck er på vej til middag med Mattias og Einar føler sig brændt af og uvelkommen, men Puck tager alligevel afsted. Puck og Mattias tager en aftentur ind på det midlertidigt lukkede teater og Puck går en tur rundt alene og bliver slået ned.
Da hun vågner på hospitalet, er Christer ved hendes seng. Han tager bestik af situationen over nogle dage og sætter de involverede stævne, hvor han hurtigt får udpeget Paul Sandvall som morderen. Denne har adgang til teateret og morderen har røbet et intimt kendskab til både lys, lokaler og indretning ved at være ret hurtig til sine gerninger. Paul var en af Toves elskere og troede som flere før ham at han var den eneste ene og kunne få hende for sig selv til evig tid. Da hun så fortalte ham sandheden at hun hellere var en fri fugl, slog han hende ihjel og anbragte hende i tordenmaskinen netop for at skamfere hendes lig. 10 år før havde Mattias afbrudt deres forhold og ægteskab af egentlig samme grund. Hun fik en abort for ikke at ødelægge karrieren og han følte at hun havde myrdet deres barn.

Udmærket lille krimi i et interessant miljø. Tidsbilledet er også interessant. Tove fremstår som intelligent og frihedselskende og mændene opfører sig som fornærmede stammehøvdinger, når de ikke kan få det som de vil have det.
Show Less

Publication

Grafisk Forlag, 1972.

Description

Puck Bure's meeting with Paul Sandwall in Stockholm is opportune.As the new manager of Drottningholm Palace Theatre, the historiceighteenth century Opera house on the outskirts of the city, he plansto open the season with a performance of "Cosi fan tutte." Not only isMozart's opera to be staged as a climax to the city's summer arts festival, but two celebrities - Danish prima donna Teresa Monrad and her ex-husband, world-famous conductor Prof. Matthew Lemming - are to take part. Tensions behind the scenes revolve around the beautiful yet volatile primadonna and when a macabre murder is committed, puck is drawn into the police investigation. A Swedish crime fiction classic and part of the inspiration behind the newBBC4 drama "Crime of Passion."… (more)

Language

Original language

Swedish

Original publication date

1955

Physical description

189 p.; 17.7 cm

ISBN

8742949009 / 9788742949009

Local notes

Omslag: Ib Jørgensen
Omslagstegning: Ib Jørgensen
Omslaget viser en teaterscene, hvor det ser ud til at der bag scenetæppet ligger en kvinde og står en person hvoraf man kun ser skyggen.
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra svensk "Se, döden på dig väntar" af Kjeld Elfelt
Maria Lang, bind 7
G-bøgerne, bind 12
Den svenske titel er et citat fra Fredmans epistel nr 30: Drik ud dit glas - se, døden på dig venter, // sliber sin le - på klem alt døren står! // Rolig, min ven: Han ikke straks dig henter, // lukker den til, måske endnu et år.
Side 91: Du ville have godt af at tie lidt mere og oftere.
Side 185: Tilsidst sagde hun rent ud, at hun befandt sig bedst ved at være ubunden og blive tilbedt af flere mænd på een gang. Jeg måtte ikke bilde mig ind, jeg havde monopol på hende - ikke engang abonnement.
Side 185: Jeg slog hende i sanseløs vrede og skinsyge.

Pages

189

Library's rating

Rating

(10 ratings; 3.4)

DDC/MDS

839.7374
Page: 0.2439 seconds