Den fortabte abe

by Hans Scherfig

Paper Book, 1969

Status

Available

Library's review

Et ældre svensk ægtepar bliver stoppet i Danmark på vej fra Sverige til Frankrig med en abe i bagagen. Det er en kapucinerabe ved navn Primus og den er berømt for sine malerier i genren infra-humanisme. Aben var angiveligt på vej til en Maurice Menard i Paris, men den bliver sat i karantæne
Show More
og derfra bliver den bortført.
Tidligere kriminaloverbetjent Jonas - kendt fra Skorpionaffæren - er nu indehaver af et detektivbureau, som sættes på sagen.
Abens berømmelse skal ses i lyset af tidens kunstretninger, fx det ekstatiske stænkemaleri eller merdeismen. Scherfig dypper her pennen i det rene edder.
Jonas afslører Monsieur Sylvestre Mourants store hemmelighed: Han er helt normal. Primus finder han ikke, men en abe mage til og hvis malerier også rammer infra-humanismen på en prik.
"En kunstner kan skifte navn, men et navn kan også skifte kunstner." Primus-2 aben er sikkert tilfreds med at male og Primus-1 bliver faktisk fundet ved en tilfældighed og indkvarteret i Københavns zoologiske have.

Pudsig historie, der dog ikke helt kan bære en bog.
Show Less

Publication

Gyldendal, 1969.

Description

Satire over moderne kunst.

Language

Original language

Danish

Physical description

126 p.; 18.4 cm

ISBN

8700175811 / 9788700175815

Local notes

Omslag: Austin Grandjean
Omslaget viser forfatternavn og titel
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi

Side 11: Det er ikke for meget sagt, at kapuciner-aben Primus var verdensberømt, inden han blev bortført. Men man kan godt være navnkundig ude i den store verden uden at være påagtet i Helsingør.
Side 89: At møde selveste Sylvestre Mourant var en uventet gave. Og selvom Mourant ikke talte til danskeren, ville det blive til endnu en kronik, som senere kunne udvides il en lille bog. Den kunne f.eks. begynde sådan: "Da jeg sidste gang var sammen med Sylvestre, sagde han - -"
Side 101:Hvem ville ikke gerne kvæle en kollega? - sagde pumpemesteren

Pages

126

Library's rating

Rating

½ (4 ratings; 2.8)
Page: 0.4111 seconds