Maigret og den ensomme

by Georges Simenon

Paperback, 1973

Status

Available

Call number

843.912

Library's review

Frankrig, Paris, 1965, sommer
Det er august, sommerferietid og Maigret tænker på sit hus i Meung-sur-Loire, mens han kigger på horderne af turister i Paris. Han tilkaldes til et mord i Impasse du Vieux-Four nær Hallerne (som siden er flyttet til Rungis). En mand klædt som vagabond (eller på
Show More
fransk en clochard), men ren og velplejet findes dræbt med tre skud i brystet i et rum fyldt med defekte genstande, der tydeligt er klunset i omegnens skraldebøtter over en længere periode. Han har ingen papirer på sig og fingeraftrykkene er heller ikke kendt af politiet. To kvinder ringer til Maigret, da de ser billedet i avisen, men de giver sig ikke til kende og vil bare vide om liget har et ar i hovedbunden. Det har det faktisk og Maigret (og en masse fodtudser af almindeligt gadepoliti) finder ud af at liget er Marcel Vivien, 55 år gammel. En dag i 1945 gik han hjemmefra og forsvandt og det ser ud som om han de sidste mange år har levet som en ualmindeligt stum vagabond. Han har tjent lidt håndøre ved at være model på frisørskolen, så derfor var han så velplejet. Han drak ikke og morderen har ikke gennemsøgt hans ting for at finde værdier. Konen Gabrielle bor stadig i den samme ejendom, mens datteren er gift og har to små børn. Hun hedder nu Odette Delaveau og bor i Rue Marcadet.
Konen virker bitter og har lidt meget, så hun har hårde ansigtstræk og er mager og bleg i huden. Datteren er ikke så bitter og fortæller Maigret at moderen kendte til at Marcel havde en ung elskerinde og at hun også kender navnet, Nina Lassave. Elskerinden var højst tyve og Marcel var 35.
Maigret forsker også i den mere nutidige del af Viviens liv og finder ud af at han har været vagabond og tavs i flere år. På tidspunktet hvor Vivien begyndte at dyrke Nina var Maigret i unåde ved poitichefen, så han var i Luçon og kedede sig bravt. Derfor har Maigret et hul i sin viden om Paris og sætter sig ned i et avisarkiv og kigger to års aviser igennem. I august 1946 finder han omtale af at Nina Lassave er blevet fundet kvalt. Både Marcel Vivien og en Louis Mahossier var i politiets søgelys men blev ikke hverken anklaget eller dømt. Mahossier var sikker på at det var Vivien, der havde kvalt Nina og da han tyve år senere stødte på ham igen, gik han hjem og hentede en pistol og skød ham. Egentlig benægter Mahossier alting, men da hans slikkede advokat Loiseau holder fyraften for at tage til et andet møde, bukker han under for Maigrets strøm af vidner, kendsgerninger og begavede gæt.
Det slutter i en slags sammenbrud, hvor det går op for Mahossier at hans kone havde gættet meget af det og at hun nok vil søge skilsmisse, selv om hun egentlig ikke har noget imod ham. Puf, 15 års ægteskab op i røg.
Undersøgelsesdommeren hedder Cassure og er ung, ikke mere end tredive, men Maigret kommer godt ud af det med ham.

En standard politiroman, hvor vi følger det lange seje træk, der trævler sagen op.
Show Less

Publication

Forum, 1973.

Description

When a body is found in Paris, nothing is as it seems, and Maigret must delve into the victim's mysterious past to discover who could have killed him Inspector Maigret is called to action after a man who appears to be an elderly, socially isolated vagrant is found dead in the condemned building where he had been sleeping in Les Halles, Paris. As he begins to pick apart the few clues available, however, Maigret soon realizes that this man is far from who he originally appeared. Helped along by his signature intuition, an anonymous caller, and the memories of Montmarte's community of senior citizens, the Inspector must put the puzzle together and reveal the truth behind a pair of crimes. With Georges Simenon's signature tightly-woven plotting, Maigret and the Loner is a riveting, page-turning mystery.… (more)

Language

Original language

French

Physical description

155 p.; 18.5 cm

ISBN

8755302335 / 9788755302334

Local notes

Omslag: Jørgen Jørgensen
Omslaget viser et par sko, hvoraf den ene er væltet om på siden
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi

Oversat fra fransk "Maigret et l'homme tout seule" af Christy Grandjean
Maigret, bind 65

Similar in this library

Pages

155

Library's rating

Rating

½ (45 ratings; 3.5)

DDC/MDS

843.912
Page: 0.362 seconds